Серия от тежки катастрофи мобилизира и пътните полицаи в почивка за поредната акция

Серия от тежки катастрофи мобилизира и пътните полицаи в почивка за поредната акция

© Пресцентъра на автосалонаСерия от тежки катастрофи, при които за по-малко от 12 часа загинаха трима души, сред които и дете, станаха причина ръководството на МВР да спре почивката на служители на пътна полиция и да изпрати всички екипи на пътя.


"Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието", поясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от пресцентъра на министерството.


Заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов той представи новият единен координационен център, в който заедно ще работят служители на полицията, пожарната, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и агенция "Пътна инфраструктура". Поканата за представянето му дойде изненадващо, въпреки че работи от няколко дни, като нищо чудно и то да е било "форсирано" от поредицата катастрофи, за да се види, че мерки се взимат. Центърът е поредната нова структура, която трябва да сложи край на войната по пътищата, след като преди малко повече от години беше създадена и Национална агенция "Безопасност на движението по пътищата".
Активността на МВР идва няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов, провокиран от журналистически въпрос нервно обяви, че държавата прави всичко възможно да се справи с тежките катастрофи. "По пътищата са изкарани допълнителни сили, има камери, съставените актове са скочили в пъти, в пъти, в пъти. Не мога да сложа милиционер на всяка дупка и на всеки, които не иска да спазва закона. Ако наситим всичко с полиция, ще кажете, че ви контролираме. И обществото трябва да упражнява контрол", реагира премиерът на въпрос, защо пак има тежък пътен инцидент с деца.


Всъщност, на практика пътните полицаи ще провеждат паралелно две акции, след като до 15 декември е в ход такава за проверка за алкохол и наркотици по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" (TISPOL). Поглед още малко назад във времето показва, че всъщност акциите на МВР не са спирали.


През целия месец ноември вървя акция "Зима", която трябваше да провери подготовката на водачи, пешеходци и колоездачи за зимния сезон. В края и беше отчетено, че санкционираните са много повече от миналата година. На 3 декември се проведе 24 часова операция срещу паркирането на инвалидни места.


На 7 и 8 декември вървеше акция "Студент", която също беше отчетена като успешна, тъй като не се било стигнало до нито една тежка катастрофи с участието на студенти.


Към днешна дата обаче повод за оптимизъм няма. "Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват, обобщи министър Младен Маринов на брифинга в Координационния център за пътна безопасност.


Главен комисар Ивайло Иванов поясни, че целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки. "Защото тази ситуация по пътищата трябва да спре", подчерта Иванов. Той съобщи, че от началото на годината са станали 6413 тежки ПТП-та с 594 жертви и повече от 8000 ранени.


Младен Маринов се опита да парира усещането, че се действа на пожар. "Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи. В страната по празниците ще има засилено полицейско присъствие", каза той.


Новият координационен център


Той използва повода да запознае представителите на медиите с работата на центъра и подчерта, че идеята за създаването му е на едно място да работят институциите, които имат отговорности както към пътната инфраструктура и контрола на пътя, така и на тези които издават съответните документи и разрешителни. Идеята е да се получава бърза информация, да има координирани действия, защото след пътен инцидент една бърза реакция може да намали щетите от него.


Министър Маринов и главният секретар Иванов в новия център.

© Пресцентъра на автосалона

Министър Маринов и главният секретар Иванов в новия център.


Вътрешният министър поясни, че в центъра се получават и сигнали за съответни промени на пътната обстановка, включително и предприети строително-монтажни дейности или наложени временни ограничения. "В тези случаи колегите от пътна полиция правят връзка с териториалните служби, проверява се дали са поставени съответни обозначителни знаци за контрол на движението. Идеята е освен по най-бързия начин, всички отговорни институции да действат и реагират паралелно и на момента", каза още главен комисар Ивайло Иванов.


Стаята на центъра разполага с монитори, на които в реално време се виждат всички пътни участъци в ремонт. При нужда или задръствания отделните регионални структури на МВР ще изпращат допълнителни пътни полицаи, предаде "Нова телевизия".


Вътрешният министър уточни, че центърът ще разполага с базата данни на всички институции. При сигнал на пътя ще може да се вижда дали шофьорът има нарушения, дали е с валидна книжка, дали е употребил алкохол. Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени нарушители, които по-най-бързия начин да бъдат спрени от пътните полицаи. Цялата информация ще се подава своевременно и на министъра.

Още от Скорост

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Кога ще има файда от полюцаите? Когато на Младенчо му стане високо челцето!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Много, много, неграмотни шофери, уморени, заспиващи, пресичащи платната ляво/дясно. Днес, за 2 часа, видях "чудеса", но не обичам да снимам подобни инциденти, отделно, че и бързо ги отминавам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Хванат ли те с 0.5 промила алкохол в кръвта и с 50 километра превишена скорост - три месеца санитар в Спешното отделение или на строежа на магистрала Хемус ! Трудът е направил маймуните хора , ще успее и при джигитите !

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Кога ще има файда от полюцаите? Когато на Младенчо му стане високо челцето!
  —цитат от коментар 1 на Animals As Leaders


  Колкото и да се нефелни полицаите, пак са по стока от пияници, като Джамбазки.

 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1085 Гневно

  Сетила се мара, да се побара, та пак акция...

  През останалото време само се скатават, нещастници!

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Хванат ли те с 0.5 промила алкохол в кръвта и с 50 километра превишена скорост - три месеца санитар в Спешното отделение или на строежа на магистрала Хемус ! Трудът е направил маймуните хора , ще успее и при джигитите !
  —цитат от коментар 3 на Dankol


  Съмнявам се!!!
  Много хора от пиене станаха маймуни.

 7. 7 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хванат ли те с 0.5 промила алкохол в кръвта и с 50 километра превишена скорост - три месеца санитар в Спешното отделение или на строежа на магистрала Хемус ! Трудът е направил маймуните хора , ще успее и при джигитите !
  —цитат от коментар 3 на Dankol

  Съмнявам се да успее при Джамбазки и Сидеров.

 8. 8 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Изключително ниска култура на сериозна част от водачите в комбинация с много слаб контрол неминуемо води до днешното положение по пътищата ни. Дано се променят нещата към по-добро, но честно казано, ми се струва, че всъщност става все по-зле...

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Джамбазки поне е карал бавно, не се е правил на някакъв, примерно кмет, съдия, прокурор, генерален директор на БНТ и т.н., още повече, че е евродепутат, дал е всички проби, призна си, и се извини, и ще си понесе наказанието.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Като видя майка или баба с дете да пресичат на необозначено място, откачам! Едно 6-10годишно дете попива поведението на възрастните. Така то се учи, че може да пресича където му скимне, защото го мързи, по примера на майка му, да се отклони няколко метра до пешеходната пътека или светофара. Чудя се, утре тази майка, дали ще бъде спокойна, когато детето й е само на улицата. Замисля ли се къде пресича детето й? А после, шофьорите са виновни. И Бойко Борисов, конечно!

 11. 11 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Показни акции, колкото да покажат, че се върши нещо. А никой не казва, че всъщност всичко започва от възпитанието, от културата, от нормалните човешки взаимоотношения.

 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":Джамбазки поне е карал бавно, не се е правил на някакъв, примерно кмет, съдия, прокурор, генерален директор на БНТ и т.н., още повече, че е евродепутат, дал е всички проби, призна си, и се извини, и ще си понесе наказанието.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  И какво като се извинил ????

  Употребил ли е алкохол ?
  Управлявал ли е МПС ???

  Ами, ако не го бяха спрели ????, дали щеше да си признае, че кара пил ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Никаква файда няма от акции, след като санкциите са или неосъществими, или толкова леки, че никой не го брига за тях! Актове, глоби и отнемане на книжки до дупка, това е, няма друго спасение от талибаните на пътя! Работа, работа, работа трябва, в случй, че Боко не знае, а не акции за пред медиите!

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Разстроено

  Ако всеки един от нас не изгради в себе си съзнание и дисциплина на пътя, за да се постави живота и безопасността и на себе си, и на другите, колкото и полицаи да се мобилизират за да пазят и респектират по пътищата, файдата е почти никаква.....

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  След многобройните и многомесечни критики от Форума, и още повече, след въвеждане на триногите, аз си карам почти винаги паметно, до 153 на магистрала (когато не бързам, а то се случва рядко, просто тръгвам малко по-рано на път). Плашещо е обаче, какви разпадащи се, димящи "комини" ме изпреварват, два пъти пукаха гуми малко пред мен, колите им едва стоят на пътя, но натискат педала до дъното. И не са само млади водачи, възрастните, над 60, преобладават...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Учил съм по време на соц-а и мразех униформите , ама дали сега не може да се въведат някакви светлоотразителни елементи в облеклото на дечурлигата през периода от октомври до април !? И два детски живота да бъдат спасени - все е от полза !

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Съгласен. Всеки на пътя е длъжен да се грижи за собствената си безопасност и след това за безопасността на другите. Пешеходецът е длъжен да ходи по тротоара, а не по края на платното и да разчита, че шофьорът ще го види и опази.

 18. 18 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  //аз си карам почти винаги паметно, до 153 на магистрала...//
  ================================
  Вмирисаният бургаски шаран си карал паметно...аба шаран на кой камион или рейс е разрешено да кара с 153 км, и къде????

 19. 19 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Пустите му милиционерски айдуци, станали полицаи....бе стихотворението не беше така, ама и така става.....

 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#18] от "LudLustrator":

  Тоя май е съпартиец на Джамбазки...

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Милиционерите, нЕщем солунската митница, дайте ми един "слънчоглед" под наем, и делчо да правим от актовете, днес ще си тръгвам поне с 5-6 илядарки чиста пара....ама не давате!!!!

 22. 22 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#18] от "LudLustrator":

  На никой, но се дава толеранс от 10 км./ може да се е наложило временно, за да изпревари, напр./ и след това по 100 лева за първите 10 км отгоре, после 200 за 20 отгоре и т.н.
  Затова и повечето карат със 150 по магистрала или на ръба.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Властта има интерес обшественото внимание да се канализира в някаква посока.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 638 Неутрално

  МУТРИТЕ НИ ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ ИМ ВМЕНИХА ТОЕСТ НАКАРАХА ГИ ДА ВЯРВАТ ЧЕ ТЕ СА С АБСОЛЮТНО ПРЕДИМСТВО ПО ПЪТИЩА , ПЛОДОВЕТЕ ЛИ , МИ ТЕ СЕ ВИЖДАТ С НЕВЪОРЪЖЕНО ОКО !!! ХОРА НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ НА МУТРИТЕ ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ КАТО ПРЕСИЧАТЕ ОСТАВЕТЕ ТИЯ СМАРТФОНИ , РАНО СЕ СТЪМНЯВА ХЛЪЗГАВО Е ТРУДНО СЕ СПИРА КОЛКОТО И ДА ГИ ЧИСТИШ ФАРОВЕТЕ ВЕДНЪГ СЕ НАЦАПВАТ ЗАРАДИ КАЛТА ПО УЛИЦИТЕ НИ ТОВА СЪЧЕТАНО С ТЪМНИТЕ ВИ ДРЕХИ И ЗАСЛЕПЯВАНЕТО ОТ СВРЪХМОЩНИТЕ ЛАМПИ НА ФАРОВЕТЕ НАСРЕЩА НЕРУГУЛИРАНИ РАЗБИРА СЕ , СЪЧЕТАНИЕТО Е УБИЙСТВЕНО

 26. 26 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  ако хванат някого за втори - трети път с алкохол трябва направо в затвора поне за месец ефективно, и лишавне от шофьорски права

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Никой не може да се справи с тоталната агресия на всички на пътя , всеки се състезава да е пръв ,да пресече пътя на другия ,да се качи отгоре му и това му е в психиката , не може да се промени ,затова ,за всяко нарушение ,освен глоба трябва да се взема книжка ,а пешеходците или велосипедисти веднага на бърз съд за 24 часа и да се наказват жестоко с работа ,пробация и разтакаване ,за да не могат да повтарят поведенческите си грешки ,така е в Румъния , в Гърция и има ефект ,вземат книжка дори за неправилно спиране и разиграват като маймуна докато си я вземеш ,а ако караш без книжка ,за 24 часа си осъден на ефективен затвор ,ей така ,за нищо ,така трябва и тук .

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#23] от "volarok":

  искат да ви отклонят от джендарите и норвежките караконджоли :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Весело

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  Да, душко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 728 Неутрално

  ... това му е в психиката , не може да се промени ,... .
  —цитат от коментар 27 на edin drug


  Може, ако се увеличи ефективността на контролните органи. Увеличаване на наказанията е неефективно, така само се улеснява корумпирането на катаджиите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  За 10 години смъртността по пътищата намаля от 1000+, на 500+. Един бивш колега лапенце плати 5000 лева за два акта и му остана една точка да си размишлява докато кара за ЗДП.

 33. 33 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Този е като Фандъкова с мръсния въздух. Само приказки и оправдания.

  Я да попитам, колко глобени има за неправилно пресичане на мястото където загина момичето?

  Тези деца са пресичали там ежедневно!

  Всеки шофиращ ежедневно ще ви каже, че катаджийте ползват бурканите единствено за по-бързо предвижване в задръстванията.

 34. 34 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":

  Само питам, Вие признавате ли си че сте нарушили правилата ако не Ви хванат?

  Не ми отговаряйте - питането ми е риторично.

 35. 35 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 548 Гневно

  Като изкарат почиващите смени пътни полицаи по пътищата за нам колко време, после хич няма да има полицаи? Щото на тия хора, освен, че ще им платят извънредно, трябва да ги компенсират и с почивка?
  Накичиха камери на всеки километър, ама да ги вържат в система, следяща за средна скорост, не им идва на ума. Еле па да реорганизират КАТ така че да събира ефективно глоби. Аман от манкиране. Царе са да се правят, че работят...

 36. 36 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Хванат ли те с 0.5 промила алкохол в кръвта и с 50 километра превишена скорост - три месеца санитар в Спешното отделение или на строежа на магистрала Хемус ! Трудът е направил маймуните хора , ще успее и при джигитите !
  —цитат от коментар 3 на Dankol


  ба глупости - 6 месеца в тухларната! :)

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  По нашите пътища безумни шофьори и заради това има такива тежки инциденти редовно!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само чрез крути мерки може да се изкорени това безумие по пътищата у нас!

 39. 39 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Е това ако не е бисер:
  "На 7 и 8 декември вървеше акция "Студент", която също беше отчетена като успешна, тъй като не се било стигнало до нито една тежка катастрофи с участието на студенти".

  Ами сега е ред на акция "Готвач" за да не се стига до нито една катастрофа с участие на готвачи, после "Водопроводчик", "Счетоводител", "Директор на банков клон"... оставям на въображението ви да довършите списъка.
  Простотия, простотия, ама то милиционери, какво можеш да очакваш?

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#8] от "agent0":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравление за този точен коментар по темата!Аз лично имам 20-тина години стаж като шофьор исъм карал доста по пътищата в Европа/Франция, Италия , Холандия и понастоящем Англия/ ,но съм "на нокти" само у нас, когато карам семейната кола!Съпругата ми пък въобще я страх да кара без мене или извън региона в който тя живее у нас!

 41. 41 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#22] от "nessarox":

  //На никой, но се дава толеранс от 10 км./ може да се е наложило временно, за да изпревари,//
  =====================
  Това го кажи на оня вмирисан бургаски блатен шаран, пръв тиквен трол!!!
  =======================
  Когато главната Тиква поиска да се увеличи ограничението по "магистралите" на 140км. за да могат мутрите да си джиткат с джиповете безнаказано с 150км., бившият тогава шеф на СДВР каза, че това е пълно безумие и си подаде оставката.

 42. 42 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#20] от "tigervi":

  //Тоя май е съпартиец на Джамбазки...//
  ===========================
  Да хванеш милиционер, та да удариш доносник!!!

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Серия от тежки катастрофи мобилизира и пътните полицаи в почивка за поредната акция


  Преливане от пусто в празно . Подобни инициативи на безпомощните органи на властта при екстрени акции , са безброй . Всички с предизвестен край - безполезни . Пътищата в България са превърнати полека лека в гробищни алеи . Управия НЯМА ДА ИМА . Системата е объркана не изпълнителната власт управлява държавата , а УЛИЦАТА . Договор между СУВЕРЕНА , носителя на властта , и ДЪРЖАВАТА като институция , ОВЛАСТЕНА от суверена ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА от негово име ЛИПСВА . дЪРЖАВНИЦИТЕ СЪЗДАДОХА ПРАВО И ГО ПРИСВОИХА , ДА УПРАВЛЯВАТ самия СУВЕРЕН , А НЕ ДЪРЖАВНИТЕ ДЕЛА В негова полза . Ползата се прехвърли в личните интереси на управляващите . За да тръгне системата , трябва ПРЕДОГОВАРЯНЕ и обръщане на пирамидата на интереси . Това става със сила . Силата на закона . А принудата към спазване на закона се осъществява от НОСИТЕЛЯ НА ВЛАСТТА Знае се КОЙ Е. .

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието", поясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от пресцентъра на министерството.

  И какво ще прави комисаря , когато " мястото на концентрацията " на произшествията в следващите часове се преместят на други места , понякога на стотици километра от сега обозначените ? Ще преместят полицайте на новите точки на концентрация ? И така ще се гонят денонощно - винаги полицаите ще са гонещите . Ялова работа , комисарю.

 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#31] от "tigervi":

  На кой контролен орган си видял да му се увеличи продуктивността или да си гледа работата както трябва в страната последните 30 години ,аз не се сещам .

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  А иначе казано за 600 км ,които изминах днес през страната , срещнах само 2 патрула ,ако това е мобилизация на състава , здраве му кажи ,предполагам ,че истинската мобилизация е в края на месеца за заплати ,тогава сигурно има поне 30000 полицаи на ясла .

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Не че нещо но проблемите не са само при нас. Има катастрофи щото си водачите си чатят.

  Drivers Refuse to Put Down Their Phones. People Keep Dying.

  https://www.bloomberg.com/graphics/2019-distracted-drivers/

  Контролните органи трудно могат да направят нещо по въпроса.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drug":

  Не съм сигурен че това ще помогне кой знае колко. Поне ще има някакви наказания, но инцидентите дали ще намалеят не е ясно.

  Според мен трябва да има реципрочност - чупиш - купиш. Причиниш смърт по твоя вина - заминаваш си. Дадеш колата на сина си, той убие цяло семейство - заминава си и твоето семейство. Нещата ще се наместят доста бързо след като знаеш че ще трябва да възстановяваш щетите, ако причиниш инцидент.

 49. 49 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не че нещо но проблемите не са само при нас. Има катастрофи щото си водачите си чатят.Drivers Refuse to Put Down Their Phones. People Keep Dying.https://www.bloomberg.com/graphics/2019-distracted-drivers/ Контролните органи трудно могат да направят нещо по въпроса.
  —цитат от коментар 47 на realguru


  Глупости! Само да дойдат радикалните комунисти от ДСБ на власт, веднага ще намерят и полицаи, които са работливи като пчелици, и водачи, които карат поне с 20 км/ч. под максимално позволената скорост, и такива, дето карат с последен модел "Континентал" с алпийски грайфер...Като ги знам какви са нефелници, и като ги чета как плюват по всяка тема, само си викам - дано никога не излязат изпод опашката на коня, че тежко ни!

 50. 50 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Много, много, неграмотни шофери, уморени, заспиващи, пресичащи платната ляво/дясно. Днес, за 2 часа, видях "чудеса", но не обичам да снимам подобни инциденти, отделно, че и бързо ги отминавам...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Забрави да споменеш и безмозъчните като тебе, дето карате като луди . . .
  Пътищата не са писта за Формула 1.

 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Войната по пътищата няма да се реши с проверки, а със закони. Строги закони за всяко нарушение. И тези закони да се прилагат, а не само пробации и условни присъди. Ако убиеш на човек на пъта по твоя вина - 10 години. Ако убиеш двама или повече - 20 години прюс 5 години за всяка жертва. Ако блъснеш човек на пешеходна пътека - отнемане на книжката до живот. За всеки 1 км превишена скорост в градски услония - 100 лв глоба. Ако превишиш 30 км/ч - глоба 3 000 лв.

  Нека осъдят 5-6 души на затвор и 200 души с огромни глоби и после дали българскине шофьори няма за започнат да спазват правилата...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 52. 52 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#12] от "nessarox":Само питам, Вие признавате ли си че сте нарушили правилата ако не Ви хванат? Не ми отговаряйте - питането ми е риторично.
  —цитат от коментар 34 на iavorski


  Това означава ли, че не ги нарушавам, ако не ме хванат ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 53. 53 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Е, щом ще слагат милиционери, мерси. Аз очаквах полицаи. Иначе сериозни разследвания за автошколите и нещата ще си дойдат по местата. За манталитета - трябват сериозни финансови ефективни санкции. Ганьо иначе не разбира

  malart.blog.bg
 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4794 Неутрално

  Трябват по строги наказания срещу джигитите на пътя и пияндетата. Ако трябва и затвор и задължителен-принудителен труд, а на второ или трето провинение без книжка до живот.

 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4794 Неутрално

  Трябват по строги наказания срещу джигитите на пътя и пияндетата. Ако трябва и затвор и задължителен-принудителен труд, а на второ или трето провинение без книжка до живот.

 56. 56 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Осветление, маркировка като хората и камери, няма нужда от полицаи в храстите

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 57. 57 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да започнат от НСО и Джамбаза

 58. 58 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#51] от "Lou":

  И каква полза от по-строги наказания, ако нарушителите не санкционират изобщо? Какво като наказанието за 1.5 промила е тежко, а Джамбазки евентуално е платил за фалшив тест?

  Eddie lives... somewhere in time!
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Те си ги правят, те си ги разследват...
  Само жертвите са от нас...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Любопитно

  То хубаво Боко, че никога не се измъква и взима отношение по всяка тема, за която го питат журналистите. Но не разбирам журналистите, който го питат за всевъзможни неща, които не му влизат в задълженията.

  Защо не задавате въпроси на шефа на КАТ. Искайте му оставката.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 61. 61 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  А иначе Боко, каза една умна приказка.

  "И обществото трябва да упражнява контрол"

  Само, че трябва медийна кампания по въпроса. Нека пуснат клипчета по БНТ как се обаждаш на КАТ да сигнализираш за нарушител, и те реагират своевременно.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Наложи ми се да изляза преди час с колата. Та на едно кръгово се бяха блъснали 3 коли. Млади келеши стояха до тях. Сухо време, 9 градуса, няма трафик, единствено тъмно, но кръстовището е осветено.

  Интересно как са се ударили? Или са си мерели нещо и са натискали повече газта или някой си е чатил или не е съобразил скоростта и е спрял в предните коли.

  Какво ще запише полицията в протокола - несъобразена ситуация или несъобразена скорост.


  И като се прибирах на едно кръстовище пак двама млади келеши си спретнаха мини гонка. Единия в лява лента вместо да направи ляв завой даде направо с цел да изпревари тоя дето е направо. Тоя направо не се даде и натисна рязко и той. А оня в ляво нямаше избори щото пред него няма път има разделителен остров и стълб та трябваше рязко да натисна спирачка.

  И какво ще ги накажат ако някой случайно ги снима? Нарушаване на маркировката за единия. И евентуално макс скорост 60, на другия макс скорост 70.

  Ако келеша отляво беше загубил контрол или не беше спрял можеше да се качи на пешеходния остров. Там ако имаше човек не е ясно какво можеше да стане.

  Как се наказват такива безразсъдни маневри след като почти няма голямо нарушение на правилата.

 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Веднъж карах в населено място с 40 км/ч при ограничение на скоростта 40 км/ч... ами ужас е, всеки ти свири с клаксона.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Всъщност, на практика пътните полицаи ще провеждат паралелно две акции, след като до 15 декември е в ход такава за проверка за алкохол и наркотици по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" (TISPOL). Поглед още малко назад във времето показва, че всъщност акциите на МВР не са спирали.

  Ами тези проверки , както се оказва , не са спирали . Освен това , заловените нарушители на закона , включително и държавни служители , се оказват чисти от алкохол и наркотици . Рядко се хващат употребили забранени средства . това показва , че правителството и МВР чукат на отворена порта . Или по- скоро търсят под вол теле . Това показва че системата е скапана и причините за превръщането на пътищата в част от паркове за вечен покой , трябва да се търсят И НА ДРУГИ , по- тесни места . Но търсенето , както в случая със Своге , се използва само за прикриване на виновни , , но наши хора . Погребалната музика няма как да не продължи .

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на tsveta_tomina
  tsveta_tomina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора , много се е сбъркало напоследък. Пияни ли карат , дрогирани ли са, жени който возят пияници 1 път годишно ли какво е , не знам.
  Днес за 10 км градско каране сутринта се сблъсках с поне 10 неадекватни шофьори.
  То не беше завиване на дясно от най-лява лента, пешеходец се мята на пътното платно като свински дроб на скара, движение с 20 км в час и мигач за завиване надясно, 3 пресечки преди самия завой, изнервено използване на клаксон по кола която е без предимство с цел да бъде принудена да отнеме предимство. Да не говорим , в кръгово движение, един полицай за 10 минути може да събере 50 книжки.
  НЕ броя не-използването на мигачи. По моя статистика 60% от участниците в движението ( и това напоследък!! преди месец статистиката беше по благоприятна ) не използваха пътеуказатели или ги включваха по средата на маневрата след като последната е предприета.
  Това е тотален дис-респект към останалите участници в движението.
  Хора бъдете толератни , спокоини и конценрирани, автомобилът е оръжие, притежава мощността да отнема човешки живот! Да бъдеш шофьор е отговорност преди всичко!

 67. 67 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  не използваха пътеуказатели или ги включваха по средата на маневрата след като последната е предприета.
  —цитат от коментар 66 на tsveta_tomina


  Хаха, тези, които си пускат мигача по средата на завоя, са ми любимите.

 68. 68 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#5] от "pinoccio":

  Така и не разбрах защо контрола на пътна полиция за превишена скорост, зимни гуми, аптечки, жилетки, оожарогасители, алкохол, което регулярно задължение, обезпечено с парите на данъкоплатците...се нарича АКЦИЯ.

  Винаги съм свързвал тази дума с някакви подготвени действия срещу наркотрафик, престъпност..нещо вследствие на по-дълги проучвателни дейности.
  Що за тъпотия е "акция" за алкохол да речем?
  Вероятно да се напълни града с патрулки и дрегери, да му се разкаже играта на личния състав и после през полагащата му се почивка да си карат кратуните пак пили на воля.
  Нещо, като при избори, посещение на висш ръководител.. и тн.
  Докога ще "плашат" матряла, за сметка на несвършената регулярна работа.
  Освен да прави, като демонстрация да оправдаят разходите си за издръжка не намирам друго обяснение.

 69. 69 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  За всичко си е виновен народа, всеки се има за велик шофьор, за братовчед на Шумахер!
  Не може до всеки да седи катаджия!
  Прост народ = слаба Държава!

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  И какво като се извинил ????

  Употребил ли е алкохол ?
  Управлявал ли е МПС ???

  Ами, ако не го бяха спрели ????, дали щеше да си признае, че кара пил ???
  —цитат от коментар 12 на nessarox


  а какво да кажем за оня бодигард дето закарал в къщи секретаря на Хвърчилко, и навръщане помлял децата с "40 км/ч"? Или пък за оня дебил, дето убил 83 годишния пенсионер на тротоара?

  КАТ с радост и песен на уста громят "войната по пътищата", но нехаят за джигитите в градовете! А те май са по-опасни? А най-опасните са джигитите на НСО, през седмица чуваме за техните "умения" по пътищата на Родината!

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "Не мога да сложа милиционер на всяка дупка и на всеки, които не иска да спазва закона."
  Бойко Методиев Борисов

  Един от малкото случаи, в който съм абсолютно съгласен с премиера. Дупките са хиляди, особено в Северна България, и сигурно ще трябва да утрои личния състав на МВР.

  Само не го чух дали ще има контрол за талибаните от НСО?

 72. 72 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Не мога да сложа милиционер на всяка дупка и на всеки, които не иска да спазва закона." Бойко Методиев БорисовЕдин от малкото случаи, в който съм абсолютно съгласен с премиера. Дупките са хиляди, особено в Северна България, и сигурно ще трябва да утрои личния състав на МВР.Само не го чух дали ще има контрол за талибаните от НСО?
  —цитат от коментар 71 на historama


  Боже премиера ни бил прав един път,да ама на приказки!Тоя същия дето кара без колан той ли е прав.

 73. 73 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  В нещастната ни Родина, „управлявана“ от пожарникар (без нито един пожар зад гърба си, естествено), отдавна нищо не работи като хората и всичко стана шоу за отбиване на номера и хвърляне на прах в очите на стадото, пардон, електората.

 74. 74 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 638 Неутрално

  БРОЯ ГИ КАТО ПРИДАТЪК КЪМ КОЛЕДНАТА УКРАСА ТАЯ ВЕЧЕР , ЦЕЛА НОЩ ОДАТ И СВЕТКАТ С ЛАМБИТЕ

 75. 75 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 638 Неутрално

  БРОЯ ГИ КАТО ПРИДАТЪК КЪМ КОЛЕДНАТА УКРАСА ТАЯ ВЕЧЕР , ЦЕЛА НОЩ ОДАТ И СВЕТКАТ С ЛАМБИТЕ

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  .... И като се прибирах на едно кръстовище пак двама млади келеши си спретнаха мини гонка. Единия в лява лента вместо да направи ляв завой даде направо с цел да изпревари тоя дето е направо. Тоя направо не се даде и натисна рязко и той. А оня в ляво нямаше избори щото пред него няма път има разделителен остров и стълб та трябваше рязко да натисна спирачка.И какво ще ги накажат ако някой случайно ги снима? Нарушаване на маркировката за единия. И евентуално макс скорост 60, на другия макс скорост 70.......
  —цитат от коментар 62 на realguru


  Ето санкциите за превишена скорост в населено място:

  "...Глобите за нарушения на скоростните режими, са регламентирани в чл. 182 от Закона за движението по пътищата и са разделени на три групи.
  Първата група се отнася за водачи на МПС, които са превишили максималната разрешена скорост за движение В НАСЕЛЕНИ МЕСТА.
  В тези случаи ВОДАЧ, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
  1. за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лв.;
  2. за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с глоба 50 лв.;
  3. за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лв.;
  4. за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 400 лв.;
  5. за превишаване над 40 км/ч. – с глоба 600 лв.;
  6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв...."

  Санкции има, но няма контролв градовете. Защо? Имам мнение, но може и да бъркам. Освен ако законът отново не е врата сред полето.

 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  До коментар [#8] от "agent0":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++Поздравление за този точен коментар по темата!Аз лично имам 20-тина години стаж като шофьор исъм карал доста по пътищата в Европа/Франция, Италия , Холандия и понастоящем Англия/ ,но съм "на нокти" само у нас, когато карам семейната кола!Съпругата ми пък въобще я страх да кара без мене или извън региона в който тя живее у нас!
  —цитат от коментар 40 на bat_plamen


  Ей такива като вас объркват нещата по пътищата на Есмералда и пречат на гладиаторите... таковата на шофьорите в България.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  Веднъж карах в населено място с 40 км/ч при ограничение на скоростта 40 км/ч... ами ужас е, всеки ти свири с клаксона.
  —цитат от коментар 63 на anonim440


  Пак е добре. Лошо ще е когато вместо да ти свирят, всички почнат да си правят селфита "с единствения дето спазва правилата"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  Мен ако питат, трябва глобите за превишена скорост да са парично-натурални. В смисъл не само с пари ами в натура. Превишиш скоростта с 15км, и КАТ ти свалят едната гума (отделно глобата). Превишиш с 25км и с фиша свалят двете гуми и ги мятат в патрулката. Като си платиш глобите ще си поучиш гумите от местното РПУ дето са ги свалили. След месец, гумите се продават. Който иска, да си натовари 5-6 резервни гуми в колата и да я мъчи с +30км над разрешеното... Да, знам, "ще ми свалят гумите ако ме настигнат", ама пък колко му е да вържат един автоматични шипове към камерите и вместо една-две гуми, да сменяш четири наведнъж + пътната помощ... И не, няма да се пребиете щото новите шипове изпускат въздуха постепенно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Учил съм по време на соц-а и мразех униформите , ама дали сега не може да се въведат някакви светлоотразителни елементи в облеклото на дечурлигата през периода от октомври до април !? И два детски живота да бъдат спасени - все е от полза !
  —цитат от коментар 16 на Dankol


  А не може ли вместо това да глобяват всеки който кара в града с над 50км с 1000лв.Знаеш ли колко бързо ще намалеят инцидентите?И яко пандела за пияни шофьори и готово.Няма да откриваме топлата вода отново...
  Иди в Германия и виж как става.

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#80] от "Димитър Димитров":

  Ами... не, няма да се оправят нещата, дори ще се върнем в началото. При 1000лв глоба, гарантирам ти, че дори аз ще педпочета да платя 500лв на ръка и да спечеля другите 500, а катаджиите, те също ще имат файда да вземат кинтите, първо щото днес ще направят по една-две заплати и второ утре пак ще има такива като мене да дават. Виж, ако ми съставят акт за 1000лв, утре ще карам внимателно и те няма да изкарат лесни и обилни пари... Същата схема и при пияните шофьори — ще плащат изкушаващо високи рушвети и катаджиите ще ги вземат щото си струва риска.
  Та когато решиш да бориш корупцията, трябва много мисъл и правилна преценка, щото иначе само ще я поощряваш и развиваш. "Лекарството" е малки суми, в 40%от случаите когато нарушиш правилата, и събираемост над 80%. Малките суми за всяко отделно нарушение няма да изкушават хората, но пък ще се натрупват и накрая ще са сериозна сума за нарушителя. Отделно, като знаеш че ще те хванат поне един път от три нарушения и няма как да минеш с рушвет ама крайната сума ще е стабилна, почваш да мислиш или оставаш без кинти, щото пък нали нЕМа как да не я платиш (онова с високата събираемост) и нещата си идват по местата. Дори да имаш кинти, нищо не може да те спаси защото трябва да платиш да ти прикрият голям брой нарушения, което е много трудно и рано или късно ще стане гаф и ще ти разкрият помагача.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  А не може ли вместо това да глобяват всеки който кара в града с над 50км с 1000лв.
  —цитат от коментар 80 на Димитър Димитров

  Може.
  Само че ТЕ не глобяват, а си вземат по 20 лв, и всичко приключва. Ако изобщо има някой да контролира.
  Уж поставиха камери в градовете. Никой не знае дали те работят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK