Не изпит, а анкета по пътна безопасност се предлага за учениците в седми клас

Не изпит, а анкета по пътна безопасност се предлага за учениците в седми клас

© Надежда Чипева, КапиталУчениците в 7 клас няма да полагат изпит по пътна безопасност, а по-скоро ще минат през анкетно проучване или тест, който да покаже доколко са запознати с материята, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова. В понеделник, на конференция за пътната безопасност, се появи информация за готвено въвеждане на изпит по темата.


Крумова посочи, че и в момента има утвърдена програма за преподаване на пътна безопасност от 1 до 12 клас, но трябва да се прецени доколко атрактивно и ефективно се преподава материалът.


Според нея може да се мисли за вкарване в класните стаи на хора, които ежедневно са на пътя - полицаи, пожарникари и т.н., които да разказват конкретни казуси. В отговор на въпрос Малина Крумова уточни, че дали безопасността по пътищата ще стане предмет в училищата е въпрос на много разговори.
Тя посочи, че е вариант и вкарването на пътната безопасност със задачи във вече съществуващи предмети като математика и физика.


Попитана какво е свършила ръководената от нея комисия за почти година работа, Малина Крумова посочи, че не става въпрос за оперативен орган, който да предлага бързи решения, а за аналитична структура. Като успех тя посочи изготвения цялостен анализ за състоянието на пътната безопасност и поставянето на темата в дневния ред на обществото.


Крумова каза още, че експерти от агенцията проверяват всички критични участъци по пътищата, като дават препоръки за тяхното обезопасяване.


Коментирайки шофьорският курс и предлаганите промени в него, Малина Крумова подчерта, че той е практически елемент на обучение, който трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължи дори след получаване на книжката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK