Валидността на последните хартиени винетки изтича днес

Валидността на последните хартиени винетки изтича днес

© ДневникВалидността на последните хартиени винетни стикери, купени преди въвеждането на електронните, изтича днес, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е важно уточнение, тъй като до миналата година валидността на годишните стикери беше до края на януари.


С въвеждането на електронните винетки валидността е до края на годината, за която са купени, и така в първия ден на новата година изтича валидността на 14 067 годишни електронни винетки за леки автомобили. Общо над един милион е-винетки изтичат в първите два месеца на 2020 г., обобщават още от пътната агенция.


Цените на е-винетките през 2020 г. остават непроменени. Уикенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната – 15 лв., месечната – 30 лв., тримесечната – 54 лв., и годишната – 97 лв.
Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол-системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките и за тях остават без промяна.


Валидността на последните хартиени винетки изтича днес

© Агенция Пътна инфраструктура


Проверка за валидността на е-винетка може да се направи на сайта bgtoll.bg. Собствениците или водачите на автомобили могат да използват един от трите бутона, за да получат информация за валидността на е-винетка, за валидността на е-винетка, отпусната чрез Агенцията за социално подпомагане, както и за наличието и валидността на е-винетка в случай на пререгистрация на пътното превозно средство.


Кое е важно при покупката на винетка


Електронната система позволява покупка само на една е-винетка за един автомобил за определен период от време. При опит за купуване на е-винетка за срок, който повтаря частично или напълно такъв, за който вече има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен апарат или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предупреждава за това.


Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация, преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.


Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.


Санкциите


При установено нарушение – липсваща е-винетка, специализираните мобилни екипи на Националното тол-управление предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили остава 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.


До въвеждането на тол-таксуването компенсаторната такса за превозни средства с тегло между 3,5 и по-малко от 12 тона остава 125 лв. и съответно 175 лева за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена само чрез POS терминали на място при мобилните екипи.


Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, трябва да плати стойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили – уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта. Той ще трябва да плати компенсаторната такса в рамките на 14 дни.


В случай че в 14-дневния срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което водачът на пътното превозно средство дължи глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв. Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушението или в срок от 14 дни от съставяне на акта за установяване на административно нарушение, то той се освобождава от административнонаказателна отговорност и не му се налага глоба.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  Как за пореден път ГЕРБ прецакват хората !!! Честита ви нова бухалка братя и сестри !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Само не мога да разбера, на какво отгоре нашите винетки са два пъти по-скъпи от румънските? Преди няколко дена отскочих до Румъния. Седмична винетка за автомобил струва 3 евро. Годишната винетка за автомобил струва 28 евро. Съответно в България седмичната е 15 лева, а годишната 97 лева. И румънските пътища, отдавна са по-добри от нашите...!

  https://www.roviniete.ro/en/Calculator-vinieta

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petleshev":

  Корупцията им е по-малка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Ние сме последната дупка на балканския кавал след Румъния и дори Албания която не е в ЕС !
  Да ви е честито братя българи !
  Ние пак сме доволни както винаги и затова си теглим неволята , която сами си създаваме ! !

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9631 Неутрално

  Е-винетката е по удобна от хартиената.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK