Депутатите приеха правила за ползване на електрическите тротинетки

Депутатите приеха правила за ползване на електрическите тротинетки

© Надежда Чипева, КапиталС приети на първо чете промени в Закона за движение по пътищата депутатите приеха днес правила за ползване на електрическите тротинетки. На практика те са приравнени с велосипедите, като към тях има сходни изисквания и забрани.


След общественото обсъждане са отпаднали най-спорните текстове, които предвиждаха водачите им да носят каски и светлоотразителни жилетки. Каската е задължителна само за ненавършилите 18 години ползватели.


При карането на тротинетки по тъмно е достатъчно техните водачи да имат имат светлоотразителни елементи по облеклото.
Според приетите текстове индивидуалните електрически превозни средства, както се наричат тротинетките в закона, могат да се движат по пътищата, ако са оборудвани със спирачки, звънец, фар, стоп и светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.


Забранява се ползването им по тротоари, улици I и II клас (популярни и като градски магистрали), освен ако на тях няма велоалеи и пътища с максимална разрешена скорост над 50 км/ч. Електрическите тротинетки нямат място също в бус лентите и в зоните, за които със знак е забранено влизането на велосипеди.


На водачите им пък не е разрешено да развиват повече от 25 км/ч, да возят някого, да теглят прикачен товар или да бъдат теглени.


Минималната възраст за каране на електрическа тротинетка е 14 години, ако се ползва само по велоалеи, и 16 години, ако се кара извън тях.


Законът дава право на общините да въведат свой регламент, включително да определят колко споделени електрически тротинетки могат да се пуснат на тяхна територия и къде могат да се оставят те.


С промени в Закона за движение по пътищата се забранява ползването по пътищата отворени за обществено ползване на самобалансиращи се превозни средства. Според текстовете в закона това е превозно средство с едно колело или с две успоредно разположени колела, задвижвано от двигател, чиято максимална конструктивна скорост не надвишава 25 км/ч, за което е характерно присъщо нестабилно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, за да се поддържа в равновесие.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Прилича на лобистка схема в полза на търговците на тротинетки!
  Тези тротинетки са много опасни и се движат с висока скорост, което предвещава много сакатлъци тази пролет!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "ветлоотразяващи елементи отстрани на колелата"

  Къде мислите да ги сложат? Гумите са малки, а на предната трябва да е нещо с лепило, защото там е мотора. Чудно ми е и как може да дърпаш нещо с нея.

  Според мен трябва по велоалеите изобщо да нямат място и колела, ако ще карат с 40+км/ч. Имат по-голям спирачен път от тротинетка, а често по тях вървят и хора. Доставчици за храна на няколко пъти щяха да ме отнесат. Също и според мен при стръмен баир, мястото на тротинетките е по тротоара, ако няма алея, а не на пътя. Скоростта пада до 10км/ч, а всичко до теб хвърчи.

  А тия с кучетата са най-опасни, във Варна вечер редовно ги разхождат по алеята и малките кучета не се виждат къде са, камо ли поводът на кучето вечер.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Борисов е клекнал пред европейските ни приятели, епизод пореден.

  Как по уличното платно ще се пазим и от тротинетките?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Прилича на лобистка схема в полза на търговците на тротинетки! Тези тротинетки са много опасни и се движат с висока скорост, което предвещава много сакатлъци тази пролет!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  За 6м с нея - нито един блъснат човек. За същият период с колело - 2ма. Максимумът на масовите е 20-25км/ч, с колело съм карал и с 50+ в града, а навън рекорда ми е 72км.ч на голям баир. Другото което е, когато натиснеш спирачка, самата тротинетка знае, че искаш да спреш и намаля и тя самата, не е само механиката. Това се усеща лесно, когато я изкл. в движение и се пробваш да спреш. Разликата е осезаема.

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Похвални промени, но недостатъчни! Защо не задължиха тротинетките да са с неонова лампа отдолу, между двете колелета, за да свети? Тогава няма да има оправдания "Ми не го видях" ако бъде сгазен някой

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Споко след 7-8-я труп на тротинеткаджия ще ги ограничат. Молете се да не е ваш късмета да се трепят във вашата кола!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 7. 7 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Трябва и санкция за тротинетките под наем, които не са оставени на предназначените за това места. Елементарно, сметката продължава да върти, ако ГПС-ът засече, че не си на място, предназначено за паркиране на тротинетка.

 8. 8 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 537 Разстроено

  могат да се движат по пътищата, ако са оборудвани със спирачки, звънец, фар, стоп и ***светлоотразяващи елементи отстрани на колелата***
  —цитат от коментар 0 на Народно събрание


  Поздравления...! Лемурите с един замах направиха абсолютно всички съществуващи тротинетки незаконни, съответно забранени, докато някой голям мозък не измисли гума със светлоотразителни характеристики.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  поредният нескопосан опит на един срамен орган с 10% доверие да бъде някакъв фактор в общството!

 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Любопитно

  До коментар [#4] от "chepokalipsis":

  Аз карам електрически велосипед от 7 години, имам 36000 км изминати с него и спирам само с двигателната тяга, супер е. Спира се бързо, безопасно и регенерирам енергията от спирането, като я вкарвам в батерията. Това обаче го могат само двигателите тип" директ драйв", тези с фрайлайфа не могат. Та... Всяко превозно средство е опасно, когато се кара от опасен водач. Колкото и правила да се напишат, проблемът е в главите ни...

 11. 11 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 383 Разстроено

  недодялано, но и те толкова си могат...
  Тротинетките на улицата са много по-голяма заплаха отколкото на тротоара.. и за едната страна и за другата. Автомобилите хвърчат покрай тях и е въпрос на едно грешно мръдване за да последва смърт.

 12. 12 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тези тротинетки май само ядове ще донесат

 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#11] от "sw51":

  Може би предпочиташ да удариш някое дете на тротоара,вместо да претрепят тебе на уличното платно?Аз предпочитам втория вариянт,ти предпочиташ първия.Ха да видим сега к,во става.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#11] от "sw51":Може би предпочиташ да удариш някое дете на тротоара,вместо да претрепят тебе на уличното платно?Аз предпочитам втория вариянт,ти предпочиташ първия.Ха да видим сега к,во става.
  —цитат от коментар 13 на tedif


  Аз винаги намалям когато видя деца, кучета, хора които се въртят (поради някаква причина). Кажи ми как някой ще намали навреме, ако залитнеш на пътя? Няма смисъл да говоря, как се чистят най-крайните части на пътя, където е пълно с 3 санта прах, чакъл, стъкла, клонки.

 15. 15 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ...с други думи махайте се отвсякъде.
  Докато в Америка велосипедисти са със права равни на пешеходците които пък имат права да вървят където си искат освен през частни имоти за което пък може да бъдеш дори застрелян в което убиеца ще бъде онивенен обаче ако това е животно като сърна, елен, куче или котка неминуемо оставаш в кауша!

 16. 16 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На крива ракета космоса й пречи. Ако имаше велоалеи навсякъде проблема се решава сам.

  O sancta simplicita!
 17. 17 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Весело

  поредният нескопосан опит на един срамен орган с 10% доверие да бъде някакъв фактор в общството!
  —цитат от коментар 9 на хм


  Това за "срамния орган" печели много +++

  Спечелихме битка, но не и войната!
 18. 18 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Добре някои тук са се хванали за гушите, НО не виждам и едно мнение, питане относно употребата на тротинетки в парковете.
  Идеи, предложения?

 19. 19 Профил на Будител
  Будител
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много неграмотна паплач пише тука.
  Дори български не разбирате, камо ли чужди езици.

  Lacoccaracha!
 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Любопитно

  До коментар [#18] от "mitkokitkata":

  Поне според мен всяко движещо се превозно средтво, което се ползва от хора за развлечение/удоволствие (тротинетки, ролери, колела и т. н.) трябва да се ползва ВНИМАТЕЛНО и никакви писани правила и закони не могат да задължат това да се случва освен, ако самите ползватели не искат. Със забрани никога не се постига желания ефект и нарушителите ще се появат просто заради спорта (те ли ще ми кажат къде да си карам возилото)...

 21. 21 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#15] от "the only easy day was yesterday":

  Ебаси изречението пич... Иначе по първа точка не си прав. Веднага ти давам пример с Ню Йорк където хара и колела са строго разграничени. На много медта е забранено за колела тротинетки и ролери

  Pure Chewing Satisfaction
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "....Минималната възраст за каране на електрическа тротинетка е 14 години, ако се ползва само по велоалеи, и 16 години, ако се кара извън тях...."

  Кой и как ще ги контролира? Или пак правила като врата в полето.

 23. 23 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#11] от "sw51":Може би предпочиташ да удариш някое дете на тротоара,вместо да претрепят тебе на уличното платно?Аз предпочитам втория вариянт,ти предпочиташ първия.Ха да видим сега к,во става.
  —цитат от коментар 13 на tedif


  Може би предпочитам да няма смърт?! на тротоара с тротинетка да блъсна пешеходец е почти невъзможно - после дори да го блъсна последиците ще са много много по-малки от колкото автобус да блъсне тротинетка (или по-скоро да прегази). А ако желаеш на някой смъртта - не говори добре за теб.

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Според мен това беше най-близкото до оптималното решение - тротинетките да се приравнят на велосипеди в Правилника.
  Не разбирам обаче ограничението от 14 години... Има ел.тротинетки и за по-малки деца.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 25. 25 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Има пропуск,забравили са за аптечка и триъгълен знак!

 26. 26 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Весело

  Бравос на дупетатите .Верно туй беше най неотложния проблем

 27. 27 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Невероятно:) Бравос на депутрътите!
  Най-важния закон. То някой спазва ли закони?

 28. 28 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "sw51":Може би предпочиташ да удариш някое дете на тротоара,вместо да претрепят тебе на уличното платно?Аз предпочитам втория вариянт,ти предпочиташ първия.Ха да видим сега к,во става.
  —цитат от коментар 13 на tedif


  Значи, до момента случайно да си знаел, че велосипедите са изрично забранени по тротоарите? аз не! и си го карам велосипеда където ми е удобно! или да си виждал да се спазва забраната? Появиха се ел. тротинетките, които са доста по-бавни от велосипедите и се надигна паника "за децата ни" - що никой не се притеснява до момента за велосипедите? Сигурно от над 100 години ги има масово в София и се карат по тротоарите и навсякъде!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK