Само 1 от 60 проверени автомобила в София се оказа замърсяващ над нормата

Газанализаторите бяха купени преди две години, но едва сега се заговори за по-масовото им използва на терен.

© Николай Дойчинов

Газанализаторите бяха купени преди две години, но едва сега се заговори за по-масовото им използва на терен.Само едни автомобил е спрян от движение в София в първия ден на проверка на емисиите на превозните средства на пътя, съобщи Би Ти Ви. Общо инспектираните превозни средства са 60.


Служители на Столичния инспекторат са съставили 4 акта на товарни автомобили за непочистена ходова част.


Като цяло проверката на емисиите отнема около пет минути - общо за калибриране на газанализаторите и самото замерване. Отчетените данни се вадят на принтер, който е част от оборудването на уредите.
Целта на проверките е да не се движат автомобили замърсяващи над нормата в столицата, за да бъде въздухът по-чист. Днешната инспекция обаче беше предварително оповестена и може това да е причината да бъде заловен само един нарушител.


При положение, че автомобилът изхвърля повече вредни емисии от позволените, санкцията е спиране от движение. Превозното средство може да се върне на пътя, като мине повторна проверка в Пътна полиция и получи нов регистрационен номер.


Столичната полиция разполага с пет съвременни купени от Столична община газанализатори. Три устройства ще се използват на пътя, а други две в пункта за първоначална регистрация в "Дървеница".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK