Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

© Георги ПауновскиПо бензиностанциите по магистралите има проблем с ползването на тоалетните, сигнализираха читатели. "От София до Пловдив не намерих отворена тоалетна", написа до "Дневник" жена от Града под тепетата. Същият проблем срещнал и пътуващ от София за Стара Загора мъж. Проверка на "Дневник" показа, че в почти всички градски обекти на веригите тоалетните не работят. По магистралите и пътищата санитарните помещения работят в малка част от обектите.


От утре обаче това няма да има голяма значение, след като от полунощ за всяко пътуване ще има нужда от основателна причина, както нареди здравният министър днес.


Причината за проблема са въведените допълнителни мерки в бензиностанциите, свързани с предотвратяването на разпространението на новия коронавирус. Заради заплахата от разпространение на заразата от петък в България е въведено извънредно положение, в рамките на което има редица ограничения, включително и да не се събират на открито и закрито повече от двама възрастни, без да има определена дистанция между тях.
Още преди оповестяването на това изискване, във вторник от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), която обединява най-големите вериги бензиностанции, съобщиха, че достъпът до тоалетните на бензиностанциите може да бъде ограничен по преценка на всяка от компаниите. "Пред и в тоалетните се струпват множество хора, особено след затварянето на кафенетата и ресторантите по магистралите и основните пътища в страната. Наличният персонал на бензиностанциите не може да ограничи достъпа на хората. Създава се огромна опасност от пренасяне на заразата. Единственият превантивен способ е да се спре свободният достъп до тези помещения", се посочва в съобщението.


"Шел" следва китайския опит


В комплексите "Шел" ограничаването на свободния достъп до тоалетните на част от търговските комплекси е решение, което се налага от конкретните специфики на съответния обект и невъзможността поради липса на съдействие от поддоставчици да се осигури безпроблемно опериране на санитарния възел в него, коментира за "Дневник" изпълнителният директор на веригата за България Камелия Славейкова. Тя допълни, че на повечето магистрални обекти санитарните помещения работят.


В отговор на запитване през "Фейсбук" страницата на "Шел" беше получен отговор, че към момента по магистралите работят тоалетните на бензиностанциите "Шел" при километър 118 на "Тракия" и в двете посоки, "Шел Любимец Изток" на магистрала "Марица" и в двете посоки, "Шел Правец" на "Хемус", "Шел Студена" и "Шел Левуново" на "Струма". В допълнение санитарните възли работят и в "Шел Русе" (бул. "България" № 9), "Шел Монтана" (ул. "Диана" №13А) "Шел Ямбол Север" (бул. "Европа" №16). Следва уточнението, че ситуацията е динамична и е възможно в рамките на часове да има промени в списъка.


Славейкова каза, че веригата следва добрите практики и поуките от операциите си в Китай, където не били допуснати никакви инфекции сред служителите на търговските комплекси. На въпрос дали се обмисля поставяне на химически тоалетни отвън Камелия Славейкова посочи, че "Шел" няма такива планове, тъй като няма как да бъдат контролирани почистването и дезинфекцията. От компанията посочват още, че вътрешните и външните кътове за почивка в бензиностанциите са затворени, предлага се само пакетирана храна и напитки, които трябва да се консумират извън територията на комплексите.


ОMV осигурява контролиран достъп


От "ОМV България" обясниха, че спазват всички законови мерки, препоръки и ограничения, обявени от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването за ограничаването на разпространението на новия коронавирус. "В тази връзка клиентите се призовават да избягват струпване и да стоят на разстояние 2 метра един от друг, както и са предприети допълнителни мерки, сред които ограничаване на достъпа до тоалетните в градовете, а на магистралите достъпът е контролиран с цел да се предотврати струпването на хора", уточняват още от компанията.


Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

© Велко Ангелов


От "ОМV България" посочват, че следвайки препоръките на властите, достъпът до гастро зоните в обектите е ограничен и се предлагат само кафе и чай за из път и пакетирани продукти. "Персоналът на бензиностанциите е оборудван с дезинфектанти и са предприети допълнителни мерки, за да се гарантира здравето на хората в обектите", казват още от веригата.


Без конкретен отговор от "Лукойл"


От отдела за връзки с обществеността на "Лукойл България" бяха доста по-лаконични. "Бензиностанции "Лукойл" се съобразяват с препоръките на БПГА и стриктно изпълняват указанията на властите за прилагане на всички противоепидемични мерки. Основната ни грижа е за опазване здравето на нашите служители и на клиентите ни, с възможно най-малко неудобства за тях в условията на извънредната ситуация, в която всички се намираме", се казва в отговорът, без да се влиза в подробности.


При "Ромпетрол" всички тоалетни са затворени


"Здравейте, тоалетните по обектите ни са затворени", пък беше отговорът във "Фейсбук" профила на компанията "Ромпетрол" на запитване от клиент.


Химически тоалетни има само на "Марица"


От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че към момента на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" няма химически тоалетни. В периода 2012 - 2014 г. на "Тракия" е имало 44 подобни обекта в участъка от Стара Загора до Бургас, като временна мярка до изграждането на бензиностанции и крайпътни търговски обекти.


На "Марица" в момента има 14 химически тоалетни, разположение в участъка Харманли - Любимец и в района на селата Генералово, Капитан Андреево и на ГКПП Капитан Андреево. "Те работят и се почистват по три пъти седмично при строго спазване на изискванията предвид въведеното извънредно положение на територията на България, свързано с разпространението на коронавируса", уточняват от агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK