Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

© Георги ПауновскиПо бензиностанциите по магистралите има проблем с ползването на тоалетните, сигнализираха читатели. "От София до Пловдив не намерих отворена тоалетна", написа до "Дневник" жена от Града под тепетата. Същият проблем срещнал и пътуващ от София за Стара Загора мъж. Проверка на "Дневник" показа, че в почти всички градски обекти на веригите тоалетните не работят. По магистралите и пътищата санитарните помещения работят в малка част от обектите.


От утре обаче това няма да има голяма значение, след като от полунощ за всяко пътуване ще има нужда от основателна причина, както нареди здравният министър днес.


Причината за проблема са въведените допълнителни мерки в бензиностанциите, свързани с предотвратяването на разпространението на новия коронавирус. Заради заплахата от разпространение на заразата от петък в България е въведено извънредно положение, в рамките на което има редица ограничения, включително и да не се събират на открито и закрито повече от двама възрастни, без да има определена дистанция между тях.
Още преди оповестяването на това изискване, във вторник от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), която обединява най-големите вериги бензиностанции, съобщиха, че достъпът до тоалетните на бензиностанциите може да бъде ограничен по преценка на всяка от компаниите. "Пред и в тоалетните се струпват множество хора, особено след затварянето на кафенетата и ресторантите по магистралите и основните пътища в страната. Наличният персонал на бензиностанциите не може да ограничи достъпа на хората. Създава се огромна опасност от пренасяне на заразата. Единственият превантивен способ е да се спре свободният достъп до тези помещения", се посочва в съобщението.


"Шел" следва китайския опит


В комплексите "Шел" ограничаването на свободния достъп до тоалетните на част от търговските комплекси е решение, което се налага от конкретните специфики на съответния обект и невъзможността поради липса на съдействие от поддоставчици да се осигури безпроблемно опериране на санитарния възел в него, коментира за "Дневник" изпълнителният директор на веригата за България Камелия Славейкова. Тя допълни, че на повечето магистрални обекти санитарните помещения работят.


В отговор на запитване през "Фейсбук" страницата на "Шел" беше получен отговор, че към момента по магистралите работят тоалетните на бензиностанциите "Шел" при километър 118 на "Тракия" и в двете посоки, "Шел Любимец Изток" на магистрала "Марица" и в двете посоки, "Шел Правец" на "Хемус", "Шел Студена" и "Шел Левуново" на "Струма". В допълнение санитарните възли работят и в "Шел Русе" (бул. "България" № 9), "Шел Монтана" (ул. "Диана" №13А) "Шел Ямбол Север" (бул. "Европа" №16). Следва уточнението, че ситуацията е динамична и е възможно в рамките на часове да има промени в списъка.


Славейкова каза, че веригата следва добрите практики и поуките от операциите си в Китай, където не били допуснати никакви инфекции сред служителите на търговските комплекси. На въпрос дали се обмисля поставяне на химически тоалетни отвън Камелия Славейкова посочи, че "Шел" няма такива планове, тъй като няма как да бъдат контролирани почистването и дезинфекцията. От компанията посочват още, че вътрешните и външните кътове за почивка в бензиностанциите са затворени, предлага се само пакетирана храна и напитки, които трябва да се консумират извън територията на комплексите.


ОMV осигурява контролиран достъп


От "ОМV България" обясниха, че спазват всички законови мерки, препоръки и ограничения, обявени от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването за ограничаването на разпространението на новия коронавирус. "В тази връзка клиентите се призовават да избягват струпване и да стоят на разстояние 2 метра един от друг, както и са предприети допълнителни мерки, сред които ограничаване на достъпа до тоалетните в градовете, а на магистралите достъпът е контролиран с цел да се предотврати струпването на хора", уточняват още от компанията.


Пътувай трудно, или какво се случва с тоалетните по бензиностанциите

© Велко Ангелов


От "ОМV България" посочват, че следвайки препоръките на властите, достъпът до гастро зоните в обектите е ограничен и се предлагат само кафе и чай за из път и пакетирани продукти. "Персоналът на бензиностанциите е оборудван с дезинфектанти и са предприети допълнителни мерки, за да се гарантира здравето на хората в обектите", казват още от веригата.


Без конкретен отговор от "Лукойл"


От отдела за връзки с обществеността на "Лукойл България" бяха доста по-лаконични. "Бензиностанции "Лукойл" се съобразяват с препоръките на БПГА и стриктно изпълняват указанията на властите за прилагане на всички противоепидемични мерки. Основната ни грижа е за опазване здравето на нашите служители и на клиентите ни, с възможно най-малко неудобства за тях в условията на извънредната ситуация, в която всички се намираме", се казва в отговорът, без да се влиза в подробности.


При "Ромпетрол" всички тоалетни са затворени


"Здравейте, тоалетните по обектите ни са затворени", пък беше отговорът във "Фейсбук" профила на компанията "Ромпетрол" на запитване от клиент.


Химически тоалетни има само на "Марица"


От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че към момента на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" няма химически тоалетни. В периода 2012 - 2014 г. на "Тракия" е имало 44 подобни обекта в участъка от Стара Загора до Бургас, като временна мярка до изграждането на бензиностанции и крайпътни търговски обекти.


На "Марица" в момента има 14 химически тоалетни, разположение в участъка Харманли - Любимец и в района на селата Генералово, Капитан Андреево и на ГКПП Капитан Андреево. "Те работят и се почистват по три пъти седмично при строго спазване на изискванията предвид въведеното извънредно положение на територията на България, свързано с разпространението на коронавируса", уточняват от агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Засега няма да се мре , ще се тегли....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Весело

  Сега човек може да оцени истинските малки кефове 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  А тези по БДЖ-то...….?! Там коронавирус не вирее и може би там е , и разковничето на лечението....Може да се помисли и изследват възможностите за лечение !

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  За сметка на това парцелите ОКОЛО бензиностанциите ще бъдат обилно наторени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Без конкретен отговор от "Лукойл"

  Това не е изненада

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  аха м ти от холандска фирма ко искаш - а собственика бил еврени роден в СССР и ко

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ами дано да има достатъчно отбивки закъдето сте тръгнали. Храстите май още на са се зашумили, но ще трябва да прежалим гледката на лъснали задни части.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 892 Неутрално

  И кво?
  Няма да ходят по нужда? Ще стискат 2-3-5-10 часа?
  Срането по храсти разрешава ли се или как?
  Ако се сере край бензиностанциите по-безопасно ли ще е? Кой ще събира после изпражненията и хартийките? На бас, че пак персонала! При това без допълнително заплащане!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Сега човек може да оцени истинските малки кефове 😉
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Кеф си е и да си уринираш на воля, а вятъра нежно да ти го гали!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Докъде стига простотията българска, да затворят тоалетните за по-здравословно. Не случайно Чърчил е казал, че там. където тоалетните миришат, оттам започва ориентът. Всичките ни претенции на евроотворковци стигат дотук.

 11. 11 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#9] от "Daniboy":

  С вятъра трябва много да се внимава, да не се окаже, че духа срещу тебе 🤣

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Докъде стига простотията българска, да затворят тоалетните за по-здравословно. Не случайно Чърчил е казал, че там. където тоалетните миришат, оттам започва ориентът. Всичките ни претенции на евроотворковци стигат дотук.
  —цитат от коментар 10 на proza


  Чърчил е представител на нация, която векове не се е къпала въобще и са си хвърляли изпражненията през прозореца. Мнаго е нагъл да прави изказвания относно хигиената на когото и да било в света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Що ли си мисля,че в българските тоалетни COVID-19 е най-безобидното нещо,което може да те хване?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK