Извънредното положение намали броя на тежките катастрофи и загиналите по пътищата

Извънредното положение намали броя на тежките катастрофи и загиналите по пътищата

© Цветелина Белутова, КапиталБроят на тежките катастрофи и загиналите в тях намаляват заради въведеното в страната извънредно положение, показват данни, разпространени независимо един от друг от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) и "Института за пътна безопасност".


Тежките катастрофи в периода от 14 март до 7 април 2020 г. са със 186 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки в пъти намалелия трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда и поставените КПП-та на изходите на областните центрове всеки ден са ставали средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 - само с материални щети, сочи анализът на агенцията. За цитирания период живота си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230.


От Института за пътна безопасност пък съобщиха, че за първите три месеца на 2020 г. загиналите при катастрофи са 85, което е с 24% по-малко, отколкото за същия период на 2019 г. За март жертви са 26, което е с 39% по-малко от същия месец на миналата година.
Ако извънредното положение се запази до 13 май, се очаква намалението на загиналите при катастрофи на годишна база да достигне 20%, или 484 броя спрямо 628 за 2019 г.


За първите три месеца на годината ранените от ПТП са с 9% по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2019 г. За месец март 2020 г. ранените са 383, като през март 2019 г. са 597, или намалението е с 36%.


Пътна полиция продължава да глобява


Въпреки допълнителните отговорности на Пътна полиция, свързани с подпомагане обезпечаването на пропускателните пунктове на входовете и изходите на градовете, нейните служители продължават да упражняват ефективен контрол на пътя, предупреждават от агенцията за пътна безопасност. От началото на извънредното положение досега са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове. "Нека нарушителите не разчитат, че поради извънредното положение контролът на пътя е намалял", се казва още в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK