Как ще се пътува по празниците

Контролът по празниците дори ще е по-строг от обикновено, обявиха от МВР

© Цветелина Белутова, Капитал

Контролът по празниците дори ще е по-строг от обикновено, обявиха от МВРНяма да се пътува. Сигурно такъв би бил отговорът на ген. Венцислав Мутафчийски в типичния му стил на реакция. Освен това още в началото на април той предупреди българите да не приемат Цветница и Великден като празници, защото "изобщо не е време за празници".


Но с наближаването на Великден логично възникна въпросът ще има ли някаква промяна в ограниченията на придвижването из страната, наложени на 21 март, като част от извънредното положение заради коронавируса. Тогава на входовете и изходите на областните градове бяха изградени Контролно-пропускателни пунктове (къде се намират те - вижте тук). Напускането и влизането през тях става само с основателна причина.


Пътуване за празниците не е сред тях и препоръките на властите и призивите на лекарите продължават да са хората да останат в домовете си и да спазват мерките за социална дистанция. С това какво ще е поведението по празниците от щаба и от БАН обвързват и прогнозите за пика на заразата - дали ще се отложи след тях.
Ограниченията за движение остават поне до 13 май, докогато е в сила извънредното положение заради коронавируса. "Дневник" припомня какви са те и изискванията за пътуване.


Декларация за всяко КПП


След последните промени в регламента за пътуване от 25 март бяха разширени случаите, позволяващи напускане или влизане в областен център. При всички случаи това е възможно с попълване на декларация (можете да я намерите като прикачен файл в този текст). За всяко КПП, през което ще се мине е нужна отделна декларация, в която се посочва причина за пътуването, като тя трябва да е основателна. Добре документът да е попълнен предварително, за да не се губи време на място.


Попълнените декларации се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство.


Как ще се пътува по празниците

© Георги Кожухаров


Според властите пунктове за контрол има и на всички гари и автогари в областните градове. През тях също се минава с попълнена декларация, в която е посочено какво налага пътуването.


Кои причини са основателни


На първо място като основателна причина се приема, ако пътуващият отива към град или село, в което е адресно регистриран. В този смисъл, ако някой работи в София, но все още адресът му е в Бургас, например, той може да напусне столицата и да отиде за Великден край морето. Адресната регистрация се доказва с показването на документ за самоличност.


Тъй като пътуването с цел работа е разрешено, всеки отишъл до родния си град, може и да се върне там където работи, ако има служебна бележка от работодател или служебен документ, доказващи, че местоработата му е в града, в който иска да влезе. Предвид почивните дни около Великден, всяко пътуване с такъв мотив ще се проверява по-стриктно.


Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини - неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.


Независимо как ще се пътува, контролът е един и същ, казват от полицията.

© Надежда Чипева, Капитал

Независимо как ще се пътува, контролът е един и същ, казват от полицията.


Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти. Това обстоятелство, името и адреса на човека, се записват в декларацията. Информацията подлежи на проверка, като за невярно посочени данни се носи наказателна отговорност.


Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град - обработване на имот със земеделски култури. Като доказателство на КПП-тата се иска служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира имотът.


Специално за дните около Великден премиерът Бойко Борисов обеща да важи и още една основателни причина - посещение на манастир, намиращ се извън областния град. Все още предстоят уточнение как ще се организира и контролира това, но беше даден пример, че ще се проверява на двете КПП-та между които трябва да се мине.


Как ще се пътува по празниците

© Георги Кожухаров


Напускането на страната


Пътуването в чужбина със самолет също е основателна причина да се напусне областният град, като то се доказва с билет или резервация. Към момента от летище София на ден има едва по пет-шест полета до държави, които все още не са ограничили напълно влизането и излизането като Великобритания и Нидерландия, както и такива позволяващи движение на хора в краен случай. За вътрешните полети, такива все още има до Варна, като важат изискванията както на КПП-тата по пътища и гари.

Какви са актуалните ограничения в страната - тук
Как ще минат църковните служби за Великден - тук
Препоръките на полицията за празниците - тук
Кога може да приключи кризата според БАН - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 29 Неутрално

  В държавата на Тиквата, превенцията срещу болестта се изпълнява от милиционерите, а не от лекарите...

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 823 Неутрално

  За съжаление коронавирусът е чудесно време управниците по света да покажат, че за нещо са нужни, ние сме идиоти и без тях сме си загубени (умрели).

 3. 3 Профил на so
  so
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Дано да имаме по-дълга памет и да не забравим бързо тази унизителна ситуация... А може би няма, защото предстоят дълги години на възстановяване от тези "мерки", КПП-та и други милиционерски простотии.

 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Тъпо, колега. Мерките се препоръчват от лекарите и се изпълняват от всички нас. С помощта на полицията, където е нужно.

 5. 5 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Както на всяко излизане - казвам, че нося провизии за баба и дядо на село и си минавам без проблем.

 6. 6 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  В държавата на Тиквата, превенцията срещу болестта се изпълнява от милиционерите, а не от лекарите...
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Мишо, ти как ги виждаш нещата? Лекари да стоят на КПП-тата и те да те пропускат? Какво разбираш под превенция? Защото тези милиционерски мерки са точно превенция, заради която най-вероятно още не сме пламнали, като други държави.

  И кое точно от българския начин не ви харесва? Трябва да сме доволно, че не сме стигнали до турския, сръбския, руския, и т.н. и излизането да е абсолютно забранено.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Весело

  Както на всяко излизане - казвам, че нося провизии за баба и дядо на село и си минавам без проблем.
  —цитат от коментар 5 на Дончо  До коментар [#5] от "Дончо":

  А ако искаш да влезеш в София,какво ще кажеш? Ако живееш извън София,разбира се.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#4] от "Калник":

  Не, препоръчват се от военните. В България лекарите са много малко. Пълно е обаче с шарлатани и бизнесмени, които се наричат лекари

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  ". С това какво ще е поведението по празниците от щаба и от БАН обвързват и прогнозите за пика на заразата - дали ще се отложи след тях"
  Ами айде тогава да пътуваме и да идва пика че омръзнА

 10. 10 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 373 Любопитно

  А тези декларации за КПП-тата дали ще може на ръка,че не всеки си има принтер и през три квартала няма работещ офис или книжарница?

 11. 11 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Не ми се е налагало да ходя в София, но ако някой се обади да почерпи 1 ракия и за това ще намеря начин.

 12. 12 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#10] от "deacon":

  До колкото знам полицията по КПП-тата има празни бланки и може да се попълне на място.

 13. 13 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Тоест, след празниците се очаква пикът

 14. 14 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 266 Неутрално

  С наръч декларации и имоти във всеки областен град е най - лесно а , мурзилки!

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Ходене на МАНАСТИР видите ли се счита са “ОСНОВАТЕЛНА” причина....

  Окончателно изтрещяване и капитулация на здравия разум!!! По- религиозни и хрисими се оказахме от гърци, руснаци и сърби....
  То Господ (ако го има ) хубаво ще си събере вересиите, ама колко ненужно заразени ще има

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#4] от "Калник":

  Лекарите препоръчват ,но не е задължително да изпълняват ,после като се разболеят не е задължително и лекарите да си дават живота ,за да ги спасяват , като се изтърват нещата като в Еквадор ,всеки си се справя съобразно неговите виждания в дома си , щото едва ли здравната система ще може да поеме всички свободомислещи и празнуващи ,но после болни и заразени .

 17. 17 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#10] от "deacon":

  на капепето ти дават декларация.там мое си я попълниш

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#15] от "B52":

  ходенето на манастир е разрешено , но после ходенето по здравни заведения става проблем ,щото никак няма желаещи да поемат риск за живота си и да лекуват ходещите в манастири .

 19. 19 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Много лесно - няма да се пътува никъде!

  Стойте си вкъщи, стига сте пренасяли зарази!?

  Ако се спазваха указанията, нямаше да нарастват случаите на заразените и до сега да бяхме прикличили с епидемията...

  Ама нали наш Ганя - не може да него държавата да му разпорежда... той е независим....

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Ще има "голямото пътуване". И различни оправдания за него. А и Боко ще клекне, защото ще му се разсърди електората.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Сърбия обявява военно положение, наште потеглят на път. Ша хоят да бирът аспержи! Но истината лъсна! Само 10% от болните и заразените са обхванати. Доктори, болници, Щаб, власти, охрани и закони, всичко е вятър в ушите на електората.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4806 Неутрално

  Как ще се пътува? Ще се пътува бавно, тъкмо да ускориш, и трябва да започваш да спираш за поредното КПП...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Според мен е възможно по изключение тази година да не се пътува, в името на собственото ни и обществено здраве и благополучие.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3972 Любопитно

  " Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град - обработване на имот със земеделски култури. Като доказателство на КПП-тата се иска служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира имотът."

  Добре де, не мога да разбера като доказателство за наличието на имота не е ли достатъчно да се посочи акт за собственост ? Какви служебни бълъжки ще се търсят от кмет на малко населено място, който може изобщо и да е неоткриваем !

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Добре де, не мога да разбера като доказателство за наличието на имота не е ли достатъчно да се посочи акт за собственост ?
  ===========
  Ами не е. Имам ваканционен апартамент, но нямам градина.

  Обръщам внимание на някои неправди.
  Жителите на областни центрове сме дискриминирани, защото другите могат да идат на туризъм, без да минават КПП.
  Демонстративно вярващите са облагодетелствани.
  Трябва ли да лъжа, че отивам до Бачковския манастир, за да се разходя?

  Еретик
 26. 26 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  ти май от ващо село не си излизал.по магистралата нема капепета

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Хайде, този път прескочете пътуването. Ще се видите след 2-3 месеца и пак ще изядете агнето.

 28. 28 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#19] от "Другарката Михайловна":

  Как по точно щяхме да сме приключили с епидемията ако не излизаме от вкъщи?!?

 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Стойте си вкъщи, стига сте пренасяли зарази!?Ако се спазваха указанията, нямаше да нарастват случаите на заразените и до сега да бяхме прикличили с епидемията...
  —цитат от коментар 19 на Другарката Михайловна

  Добре, ама докога ще си стоим в къщи, другарко - още 2 години?
  Защото у нас и да приключи епидемията, ще влезе някой тираджия, ще кихне в бензиностанцията, и някой пак ще хване вируса - и още 2 години всеки в къщи?

  Инак аз се чудя ако имаш място на село, как ще излезеш от София, за да отидеш до селото да вземеш бележка от кмета, че имаш място там, която бележка да покажеш за да излезеш от София? Малко Параграф 22 става.

 30. 30 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  На мен ми е интересно желанието на някой хора да се натресат на възрастните си родители и прародители. Наистина ли не допускате хипотезата, че може да сте вирусоносители и заради едната пукница ще изложите здравето им на опасност? Мислете малко, имайте милост и си седнете на г*зовете, агнето, ракията и яйцата няма да се свършат.

 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Бе изобщо трябва да махнат тия ККП-та те никаква работа не вършат. Който е тръгнал на село и вила защо да се спира? Нали уж се избягват струпванията на обществените места, например станциите на метрото. Там по вилите даже е препоръчително да ходят хората, хем ще разтоварят града, ще си свършат работа, ще дишат чист въздух. За всички е по добре.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3972 Любопитно

  До коментар [#25] от "Костадин Иванов":

  Какво общо има ваканционния имот с имот, със земеделско предназначение ? Ти виждал ли си нотариален акт за прехвърляне на дворно място ? А такъв за прехвърляне на земеделска земя ? С какво може да ги сбъркаш ? Няма нужда от никакви бележки. Говорих с полицай, който работи на КПП - тата и ми каза, че с документи за собственост също става, но зависи от конкретния колега на смяна .

 33. 33 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално

  За съжаление коронавирусът е чудесно време управниците по света да покажат, че за нещо са нужни, ние сме идиоти и без тях сме си загубени (умрели).
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  ++++++++++++++++++++++++++++++🤣🤣🤣

 34. 34 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Разстроено

  За някои възрастни хора в малко неселени или обезлюдени села, това ще е последният Великден (не заради вируса) и последна възможност да се порадват на близките си, устроили се в големите градове.
  За тях, тези мерки са жестоки.😢
  А според мен и безмислени.

 35. 35 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  След 11 септември 2001г. кметът на Ню Йорк Руди Джулиани, справил се блестящо с последиците от атентата на кулите, е имал грамадна популярност. Но на изборите за президент е претърпял пълно фиаско. Явно хората са го свързали с катастрофата и лицето му им е било вече втръснало и носещо лоши внушения. Та погребалният агент след края на "представлението" хич да не се надява на нещо оруго, освен отрицание, казано по най-мек начин. Пък и другите около него.

 36. 36 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Станахме по-големи християни от най-ревностните католици

 37. 37 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Повече ме интересува за Новата 2022 година как ще се пътува? С това "опазване на живот" става ясно само, че управниците нямат идея за близките 6-18 месеца.

 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Весело

  До коментар [#32] от "samoedin":

  "Ти виждал ли си нотариален акт за прехвърляне на дворно място ? А такъв за прехвърляне на земеделска земя ?"
  ===========
  Виждал съм, разбира се.
  Обяснявам, че ако отида до имота си, реално нямам какво да копам, то си личи по акта, а жената има едни ниви в едно пловдивско село, дето не ги знае къде са. Значи не можем да идем до Пирин, пък в селото няма и какво да правим. Уточнението, че "зависи от колегата", заначи, че все пак ти трябва бележка от кмета.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK