Как да не стане автомобилът заразоносител

Как да не стане автомобилът заразоносител

© ReutersЕпидемията от коронавирус и опасността от зараза в превозните средства на градския транспорт направиха автомобила предпочитано средство за транспорт. Последните проучвания обаче показват, че и колата се нуждае от ежедневни дезинфекции, за да не се превърне в място, разпространяващо зараза.


Зоните, които се докосват най-често от ръцете, е нужно да се дезинфекцират след всяко пътуване, съветват експертите. Добре това да се прави с антибактериални кърпички, като се използват маска и ръкавици за еднократна употреба.


Веднъж седмично е добре да обработва срещу вируси цялата кола, като за целта се посети автомивка. Вече се предлагат и иновативни методи за дезинфекция, като озониране.
Препоръчително е след всяко пътуване купето да се проветрява, а филтърът за постъпващия в салона въздух да се заменя по-често от обикновено, казват експертите.


Как да действаме:


• Преди качване в автомобила забършете с антибактериални кърпички всички дръжки на вратите, бутона за отваряне на багажника.


• След всяко пътуване или преди потегляне дезинфекцирайте дръжките на вратите, волана, планките за смяна на предавките за автоматика, бутоните за електрическите стъкла, лостчетата за мигачите, чистачките, копчетата на климатика и радиото, екрана на мултимедийната система, седалки, интериорни дръжки за захващане, врати, подлакътници, държачи за чаши, вентилационни отвори и други.


• Ограничете максимално броя на пътниците, с които споделяте превозното средство.


• Не използвайте за дезинфекция на автомобила агресивни химикали като белина, водороден пероксид или спирт с висока концентрация. Те могат да повредят лакирани и боядисани повърхности, да съсипят кожената тапицерия и пластмасови елементи.


• След всяко зареждане на бензиностанции, работа с терминали за плащане и докосване на банкноти и монети измийте или дезинфекцирайте ръцете си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK