Промени в закон предлагат по-бързи наказания за нарушения на пътя

Промени в закон предлагат по-бързи наказания за нарушения на пътя

© Цветелина Белутова, КапиталПромени в Закона за движение по пътищата, които да доведат до по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност, предлагат Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи. Новите текстове са качени за обсъждане в портала за обществени консултации на правителството.


Актовете отпадат, за всички нарушения - фиш


Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения. За налагането на глобата с акт се издава наказателно постановление, което трябва да се връчи лично на нарушителя.


Според анализа на вносителите на новите текстове тази система е тромава и често изтичат давностните срокове, във връзка с невъзможността да бъдат открити нарушителите. "Това несъмнено поражда чувството за безнаказаност, води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на закона - да се опазят животът и здравето на участниците в движението по пътищата", се посочва в мотивите към новите текстове.
Изтъква се и друг недостатък - ангажиране на значителен човешки ресурс на МВР, без да се допринася за повишаване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.


Глобите с фиш ще се обжалват


С промените се предлага за всички нарушения да се издава фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание. В определени случаи с него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват МПС, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения. В момента фишовете са само за парични глоби, като за останалите санкции е нужен акт.


За разлика от фишовете, сега глобите от които не подлежат на обжалване, се предлага санкцията да може да бъде обжалвана в 14-дневен срок от връчването на фиша. Това ще става пред съответния районен съд. Срокът за обжалване на актовете в момента е един месец.


Запазва се възможността при заплащане на глобата до две седмици след получаването и да се дължи 70% от предвидената стойност. Глобата или имуществената санкция, наложена с фиш, който е бил обжалван и потвърден от съда, ще се дължи в пълен размер.


Глобите ще се пращат и на имейл


Другата голяма промяна предвижда фишът за нарушение да се счита за връчен, ако посоченият от нарушителя адрес е посетен два пъти и той не е открит.


При това положение се предвижда поставяне на видно място на съобщение откъде може да бъде получен фишът в следващите седем дни, като след изтичането им той се счита за редовно връчен. В същото време законопроектът предвижда с връчването на фишовете да могат да бъдат ангажирани освен традиционно използваните пощенски оператори и служители на определените от министъра на вътрешните работи структури и структурни звена за контрол, длъжностни лица на административни органи при осъществяване на административно обслужване.


Като вариант за връчване на фиша се предлага и изпращането му на електронен адрес, когато нарушителят е оставил такъв в Пътна полиция. Това ще може да стане при посещение в звената на Пътна полиция за издаване или подмяна на книжка, регистрация и дерегистрация на превозно средство и други услуги.


Синият талон отпада


Друг нов момент е възможността фишът за неправилно паркиране да може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. При това положение отговорен ще е собственикът (физическо или юридическо лице), освен ако в талона не е вписан ползвател или не бъде посочен такъв.


Друг нов момент е отмяната на съществуването на контролния талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и определен брой контролни точки за отчет на извършваните нарушенията (т.нар. син талон).


Последната промяна е свързана с промяна на давностните срокове за отнемане и предаване на отнетите книжки, които сега са шест или девет месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK