Промени в закон предлагат по-бързи наказания за нарушения на пътя

Промени в закон предлагат по-бързи наказания за нарушения на пътя

© Цветелина Белутова, КапиталПромени в Закона за движение по пътищата, които да доведат до по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност, предлагат Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи. Новите текстове са качени за обсъждане в портала за обществени консултации на правителството.


Актовете отпадат, за всички нарушения - фиш


Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения. За налагането на глобата с акт се издава наказателно постановление, което трябва да се връчи лично на нарушителя.


Според анализа на вносителите на новите текстове тази система е тромава и често изтичат давностните срокове, във връзка с невъзможността да бъдат открити нарушителите. "Това несъмнено поражда чувството за безнаказаност, води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на закона - да се опазят животът и здравето на участниците в движението по пътищата", се посочва в мотивите към новите текстове.
Изтъква се и друг недостатък - ангажиране на значителен човешки ресурс на МВР, без да се допринася за повишаване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.


Глобите с фиш ще се обжалват


С промените се предлага за всички нарушения да се издава фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание. В определени случаи с него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват МПС, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения. В момента фишовете са само за парични глоби, като за останалите санкции е нужен акт.


За разлика от фишовете, сега глобите от които не подлежат на обжалване, се предлага санкцията да може да бъде обжалвана в 14-дневен срок от връчването на фиша. Това ще става пред съответния районен съд. Срокът за обжалване на актовете в момента е един месец.


Запазва се възможността при заплащане на глобата до две седмици след получаването и да се дължи 70% от предвидената стойност. Глобата или имуществената санкция, наложена с фиш, който е бил обжалван и потвърден от съда, ще се дължи в пълен размер.


Глобите ще се пращат и на имейл


Другата голяма промяна предвижда фишът за нарушение да се счита за връчен, ако посоченият от нарушителя адрес е посетен два пъти и той не е открит.


При това положение се предвижда поставяне на видно място на съобщение откъде може да бъде получен фишът в следващите седем дни, като след изтичането им той се счита за редовно връчен. В същото време законопроектът предвижда с връчването на фишовете да могат да бъдат ангажирани освен традиционно използваните пощенски оператори и служители на определените от министъра на вътрешните работи структури и структурни звена за контрол, длъжностни лица на административни органи при осъществяване на административно обслужване.


Като вариант за връчване на фиша се предлага и изпращането му на електронен адрес, когато нарушителят е оставил такъв в Пътна полиция. Това ще може да стане при посещение в звената на Пътна полиция за издаване или подмяна на книжка, регистрация и дерегистрация на превозно средство и други услуги.


Синият талон отпада


Друг нов момент е възможността фишът за неправилно паркиране да може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. При това положение отговорен ще е собственикът (физическо или юридическо лице), освен ако в талона не е вписан ползвател или не бъде посочен такъв.


Друг нов момент е отмяната на съществуването на контролния талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и определен брой контролни точки за отчет на извършваните нарушенията (т.нар. син талон).


Последната промяна е свързана с промяна на давностните срокове за отнемане и предаване на отнетите книжки, които сега са шест или девет месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Докога виновни убийци ще да се споразумяват с прокуратурата ???

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Докога виновни убийци ще да се споразумяват с прокуратурата ???

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Нали преди 2 години Закона за движение по пътищата щяха да го разделят на 3 нови закона. Проекти, проекти и ....нищо

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ееееее, още по-сложно можете вие да го направите, знаем ви възможностите и най-главно - въжделенията за инкасо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Поредните тъпотии на некадърниците и калинките от агенцията !
  ЗАЩО НЕ ПРЕПИШАТ НЕМСКИЯ ЗАКОН !?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  ЗАПЛАТИТЕ ОБАЧЕ СИ ВЪРВЯТ> БОНУСИТЕ СЪЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Инкасото кеш на ръка в брой !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А какво стана със системата бонус - малус - фалос или както винаги гепаджийте го заметоха на някъде?

 10. 10 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не е зле, като за ГЕРБерски калинки

 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Поредните тъпотии на некадърниците и калинките от агенцията !
  ЗАЩО НЕ ПРЕПИШАТ НЕМСКИЯ ЗАКОН !?!?!?!?

  Най-добре да си внесем немски управляващи и правораздавателните органи , ама и немска опозиция , че нашите опозиционери сте същите калинки като гербавите !

 12. 12 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 657 Неутрално

  По пътищата да няма давност-съгласен.А за всякакви престъпления,убийства,корупция и далавери в особено големи размери,опасни за обществото?

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Проблемът е в събираемостта, а не в наказанията.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Той , българския съд, трябва за всички дела да се поразбърза. Не хората да лежат по 1-2 години в ареста, без да е сигурно, че ще бъдат осъдени.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "Глобите ще се пращат и на имейл.."

  на какъв имейл?

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  При повечето от съставените АУАН и съответно НП доказателствата, представени от контролиращите полицаи не са неоспорими, и затова едва ли не само необжалваните не отпадат. Друго нещо са елктронните фишове от стационарни камери, за които се знае много добре мястото, те отбелязват датата и часа, отделно никой не може да манипулира камерата. По неизвестни причини КАТ не ги харесват, и по магистралите са рядкост.

 17. 17 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":Поредните тъпотии на некадърниците и калинките от агенцията !ЗАЩО НЕ ПРЕПИШАТ НЕМСКИЯ ЗАКОН !?!?!?!?Най-добре да си внесем немски управляващи и правораздавателните органи , ама и немска опозиция , че нашите опозиционери сте същите калинки като гербавите !
  —цитат от коментар 11 на Dankol

  Направо да ставаме Дистационна България-ланд на Бундесрепубликата. То като 16- СССР нямаше да прокопсаме, но като ФРГ няма начин!

 18. 18 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Глобите ще се пращат и на имейл.."на какъв имейл?
  —цитат от коментар 15 на historama

  Ами при издаване на лични карти с чип - да се прикачва и служебно генериран имейл на всеки гражданин за връзка с държавата. Може да си имаш сто лични фейк имейла, но един трябва да е публичен и достъпен.

 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Абсолютни завършени тъпанари !!!
  Въвеждат нов документ, който липсва в ЗАНН, нов ред за връчване, който липсва в ЗАНН и НПК!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  Като им гледам акъла, като нищо могат да го разделят на три закона:
  -Закон за мерките
  -Закон за движението
  -Закон за пътищата...
  Всеки един от тези закони ще може да се обезсилва от подзаконови актове, наредби на МВР, временни наредби на Министерството на транспорта и т.н.
  Ако пък има проблем с обезсилването, винаго може да се приложи спорно тълкование от определен съдебен състав...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#15] от "historama":

  [email protected]

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 22. 22 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 236 Неутрално

  От статията разбирам, че се възлагат надежди редовите пътни полицаи да познават и прилагат ЗДвП перфектно, щом те на място ще издават фиш и ще определят наказанието за всяко едно нарешение. Дано поне да им организират добро обучение преди да почнат да се упражняват сами на пътя, като влезе това в сила, или поне година с всеки екип на пътя да има по някой от офицерите, които издават актовете сега.

 23. 23 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#22] от "wawa":

  Упс, имах предвид ''офицерите, които издават постановленията сега.''

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1733 Весело

  До коментар [#19] от "ironhorse":

  Колко му е да променят ЗАНН...Да си припомним колко пъти е променян, изменян или са премахнати някои от формулировките му:

  ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

  Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
  Обн. ДВ. бр.92 от 28 Ноември 1969г., изм. ДВ. бр.54 от 11 Юли 1978г., изм. ДВ. бр.28 от 9 Април 1982г., изм. ДВ. бр.28 от 8 Април 1983г., изм. ДВ. бр.101 от 27 Декември 1983г., изм. ДВ. бр.89 от 18 Ноември 1986г., изм. ДВ. бр.24 от 27 Март 1987г., изм. ДВ. бр.94 от 23 Ноември 1990г., изм. ДВ. бр.105 от 19 Декември 1991г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 1992г., изм. ДВ. бр.102 от 21 Ноември 1995г., изм. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 1996г., изм. ДВ. бр.110 от 30 Декември 1996г., изм. ДВ. бр.11 от 29 Януари 1998г., доп. ДВ. бр.15 от 6 Февруари 1998г., изм. ДВ. бр.59 от 26 Май 1998г., доп. ДВ. бр.85 от 24 Юли 1998г., изм. ДВ. бр.89 от 3 Август 1998г., доп. ДВ. бр.51 от 4 Юни 1999г., изм. ДВ. бр.67 от 27 Юли 1999г., доп. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., изм. ДВ. бр.25 от 8 Март 2002г., изм. ДВ. бр.61 от 21 Юни 2002г., изм. ДВ. бр.101 от 29 Октомври 2002г., доп. ДВ. бр.96 от 29 Октомври 2004г., изм. ДВ. бр.39 от 10 Май 2005г., изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.33 от 21 Април 2006г., изм. ДВ. бр.69 от 25 Август 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.27 от 10 Април 2009г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.10 от 1 Февруари 2011г., изм. ДВ. бр.33 от 26 Април 2011г., изм. ДВ. бр.39 от 20 Май 2011г., изм. ДВ. бр.60 от 5 Август 2011г., изм. ДВ. бр.77 от 4 Октомври 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 6 Март 2012г., доп. ДВ. бр.54 от 17 Юли 2012г., изм. ДВ. бр.77 от 9 Октомври 2012г., доп. ДВ. бр.17 от 21 Февруари 2013г., доп. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г., доп. ДВ. бр.107 от 24 Декември 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.81 от 20 Октомври 2015г., изм. ДВ. бр.76 от 30 Септември 2016г., доп. ДВ. бр.101 от 20 Декември 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.63 от 4 Август 2017г., доп. ДВ. бр.101 от 19 Декември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.20 от 6 Март 2018г., доп. ДВ. бр.38 от 8 Май 2018г., доп. ДВ. бр.83 от 22 Октомври 2019г., доп. ДВ. бр.94 от 29 Ноември 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.13 от 14 Февруари 2020г.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Има проект на ЗИД на ЗАНН, но той беше въпиещо некомпетентен и се отказаха от него.
  http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4880

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Фишове, мишове

  На място чупене на част от колата и за 2-3 месеца ще се научат да карат.

  Най-гадното е предното стъкло. Бам една палка на предното стъкло и другия път ще си прави сметката как да кара.

  А за по-сериозни наказания - бой с пръчки през ръцете, краката или отрязването им.

  Много превантивно ще действа - абсолютна гаранция.


 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  А пък за кофти закон - обесване пред НС?

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мавродинов":

  но такива все още няма. Още една възможност за обжалване в съда, че фишът не е връчен по надлежния ред

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "Глобите ще се пращат и на имейл.."на какъв имейл?
  —цитат от коментар 15 на historama


  можеш да им предоставиш такъв доброволно. Малко нелогично?

 30. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 784 Неутрално

  поредният опит на МВР да прехвърли доказването в административното производство от тяхно задължение в обективна отговорност-щом сме ти съставили фиш или плащай или гориш.

 31. 31 Профил на Илиян Петракиев
  Илиян Петракиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#15] от "historama":

  Възможно ли да е този мейл, който се посочва когато евентуално закупиш винетка онлайн? Колко обаче са ползвачите на тази услуга и колко от масовите шофьори с нарушения използват активно мейла си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK