Нужен е нов закон за движение по пътищата, а не ремонт на стария, смятат експерти

Нужен е нов закон за движение по пътищата, а не ремонт на стария, смятат експерти

© ДневникПредложените идеи от МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" за промени в Закона за движение по пътищата са революционни, но няма да дадат желаният резултат, се казва в позиция на "Института за пътна безопасност". От неправителствената организация, която събира експерти в областта, смятат, че не трябва да се кърпи сегашният закон, а да се създаде изцяло ново законодателство, с нова философия.


Проектозаконът за промените беше качен за обществено обсъждане на 22 май. Основните новости са свързани с отпадане на актовете като средство за налагане на глоба, промяна в начина на връчване на санкциите и отпадане на синия контролен талон.


От института са на мнение, че новият закон на първо място трябва да въздейства върху системните нарушители.
Сред слабостите, които експертите виждат, са липсата на логика и взаимозависимост между отделните наказания и глоби спрямо степента на обществена опасност. Освен това наказания били изброени хаотично в 33 члена, без да са степенувани или групирани под каквато и да било форма.
В тази връзка от института предлагат конкретизиране и групиране на наказанията, като се премахне прекомерно големият диапазон между горна и долна граница, защото това създавало предпоставки за обжалвания и забавяне на изпълнението на наказанието с години.


Като идея се предлага въвеждане на предварително изпълнение на наказанията с глоба, като нарушителят внесе сумата едновременно с жалбата против наказателното постановление. От института смятат, че това би дисциплинирало всички водачи и би отказало онези, които системно оспорват актове.


Експертите са на мнение също, че отпадането на акта и въвеждането на глоби само с фиш ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. По повод отпадането на контролния талон от института смятат, че по тази логика не трябва да се иска талон за гражданска отговорност и стикер за срока на нейната валидност.


В заключение, от Института за пътна безопасност посочват, че предвид многото проблеми в предложените текстове не намират основание за участие в дебата по тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK