Целият обходен път на Габрово може да се ползва от днес

Целият обходен път на Габрово може да се ползва от днес

© Агенция Пътна инфраструктураНовият обходен път на Габрово от днес може да се ползва в цялата му дължина, след като са пуснати последните 12 км от него, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шосето, което извежда транзитния трафик от града, в бъдеще ще е довеждащо и за тунела под Шипка, изграждането на който предстои.


Пътят е част от трасето Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и обслужва направленията Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Целият обходен път на Габрово може да се ползва от днес

© Агенция Пътна инфраструктура


Пътят беше пуснат в девет часа, а малко по-късно по него премина и премиерът Бойко Борисов. По традиция пътуването, в което на Борисов компания правиха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, беше излъчено на живо във "Фейсбук" профила на премиера. Липсата на доброто покритие обаче спира няколко пъти излъчването.


Борисов: Спираме да режем ленти


Все пак зрителите успяха да научат, че на обекта преди кабинета "Борисов" поне три пъти са правени първи копки. На тази информация премиерът реагира с репликите: "Ние вече не правим първи копки, направо откриваме. Даже вече ще гледаме и ленти да няма. Пътят е пуснат предварително, ние ей така само минаваме, да се порадваме на труда си."

Целият обходен път на Габрово може да се ползва от днес

© Агенция Пътна инфраструктура


На обходния път на Габрово се намира най-голямото стоманобетоново мостово съоръжение в страната, с дължина 640 м. Борисов не пропусна да отбележи строителна грешка на магистрала "Марица" при кабинета "Орешарски", при която нов път излиза встрани от стария, с който трябва да се свърже. По този повод Борисов отбеляза, че е най-доволен от това, че пътят влиза точно в тунела. Въпросният тунел е построен по нов австрийски метод, като по-голяма част от прокопаването му е извършен с взривни дейности.
Целият обходен път на Габрово може да се ползва от днес

© Агенция Пътна инфраструктура


Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Изпълнител е Консорциум ПСВТ, в който са: "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД, а цената е 92. 94 млн. лева с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г., а след завършването на програмата изграждането продължава със средства от републиканския бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK