С неплатени глоби към пътна полиция няма да може да се напуска страната

С неплатени глоби към пътна полиция няма да може да се напуска страната

© Пресцентър на МВРСистема за контрол на излизащите от страната, която не позволява напускането на пределите на България от хора с неплатени глоби по Закона за движение по пътищата работи пробно на ГКПП-Кулата от началото на този месец, стана ясно днес при посещение на място на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. На пункта има и терминал, на който фишовете и актовете могат да бъдат платени.


Плановете са до 15 юни системата да обхване и другите гранични пунктове, съобщи "Нова телевизия". При установяване на невръчени санкции, те ще бъдат връчвани, а при неплатени актове, ще се отнемат и шофьорски книжки.


На ГКПП-Калотина системата работи от 3 юни и до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв. Това е пореден опит да се увеличи събираемостта на глобите по Закона за движение по пътищата.
Както съобщи "Дневник" неотдавна за последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.


В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK