Част от пътя Мездра - Ботевград се затваря от утре до ноември

Пътят през прохода "Петрохан" беше ремонтиран скоро.

© Агенция пътна инфраструктура

Пътят през прохода "Петрохан" беше ремонтиран скоро.Движението по главен път Е-79 между селата Ребърково и Лютидол се спира от утре до средата на ноември заради модернизацията на трасето Мездра - Ботевград, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Леките автомобили и превозните средства до 12 тона към София и Видин ще преминават през прохода Петрохан или по пътя през Искърското дефиле. Допълнителен обходен маршрут за тях е третокласният път Ребърково - Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол.


За по-голяма безопасност трафикът на камионите над 12 тона ще бъде разделен в посоките на движение. Пътуващите от Видин към София МПС над 12 тона ще се отклоняват при Монтана през прохода Петрохан. Превозните средства над 12 тона, които се включват в движението по път I-1 след област Монтана, ще преминават по път II-16.


Част от пътя Мездра - Ботевград се затваря от утре до ноември
Пътуващите от София към Видин МПС над 12 тона ще преминават по път II-16 през Искърското дефиле.


Строителство на участъка от път I-1 (E-79) Мездра - Ботевград започна в края на миналата година. Досега всички дейности, които се извършваха бяха в страни от настоящото пътно платно и не възпрепятстваха трафика.


Участъкът между Мездра и Ботевград е един от най-сложните като терен за преминаване от направлението Видин - Ботевград. Поради това строителството на близо 33 км от Мездра - Ботевград е обособено в два участъка - лот 1 (19,3 км) и лот 2 (13,4 км). Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, т. е. двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо.


По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Лютидол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Лютидол ще бъдат построени два тунела, с дължина съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.


Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". С изпълнението му транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK