Не само шофьорите, но и пътниците ще се проверяват за глоби на границата

Не само шофьорите, но и пътниците ще се проверяват за глоби на границата

© МВРНе само шофьорите, но и пътниците в колите ще се проверяват за глоби на най-големите гранично-пропускателни пунктове, съобщи днес пред журналисти Иво Писанов от "Пътна полиция". На пасажерите няма да се взимат книжките, ако имат връчени, но неплатени санкции, но ще им бъдат връчвани наказателни постановления, които не са получили.


Както стана известно вчера, шофьорите с връчени, но неплатени глоби, могат да се издължат на място, на специално монтиран терминал. При положение че нямат пари или не искат да платят, книжката им се отнема на място, а ако автомобилът се води на тяхно име, той се спира от движение. Свидетелството за управление и статутът на колата се възстановяват след плащане на дължимите суми.


Писанов уточни, че за момента системата работи само на пункт Калотина, а до средата на следващата седмица ще обхване още седем ГКПП-та. Според него проверката на границата не се различава с нищо от тази, която от две години и половина полицаите правят на пътя, с тази разлика, че има вариант глобите да се платят на място.
От МВР припомнят, че глобите могат да се платят по банков път, включително и с он-лайн банкиране, през фирми посредници и през портала на МВР


Той уточни, че претенции се предявяват само за глоби, на които давностният срок не е изтекъл. Иво Писанов също защити тезата, че не се ограничава свободното движение, въпреки че шофьор, който е сам в колата или в нея няма друг правоспособен водач и му бъде отнета книжката, няма как да продължи пътя си.


Още вчера "Дневник" попита в пресцентъра на МВР по силата на кой закон се налага тази ограничителна мярка и не се ли нарушават с нея граждански права, но отговор до момента няма.


По последни данни за последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.


Ефективността на връчването и плащането на глобите не се подобрява значително, въпреки че от две години и половина пътната полиция получи право на пътя да сваля номера на превозни средства и да прибира книжките на водачи с връчени, но неплатени наказателни постановления.


За целта пътните полицаи са оборудвани с таблети с интернет връзка и при всяко спиране на шофьор, независимо по какъв повод, проверяват дали няма неплатени санкции.


В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK