Порталът на МВР вече дава онлайн информация и за невръчени глоби

Порталът на МВР вече дава онлайн информация и за невръчени глоби

© Николай ДойчиновИнтернет порталът на МВР от днес ще дава данни не само за дължими глоби по актове и фишове по Закона за движение по пътищата, но и за невръчени такива, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Справка може да се направи по ЕГН и номер на книжка. Хора, влизали в портала и преди, обаче твърдят, че реално от днес той не предлага нищо ново.


От МВР уточняват, че за да стане дължима една глоба то документът за нея трябва първо да бъде връчен съгласно нормативно заложените срокове. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено "Пътна полиция", като след това може да бъде заплатен веднага. За връчване на актове е необходимо водачът да посети лично звеното на "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.


Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през сайта. Другите възможности за издължаване са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

Ясно е, че имаш невръчена глоба, но не е ясно за какво е тя.

© Скрийншот от сайта на агенцията

Ясно е, че имаш невръчена глоба, но не е ясно за какво е тя.


За шофьорите, които дължат пари за глоби от този месец има нова потенциална санкция - да не могат да излязат или влязат в страната, след като за това се правят проверки на осем от граничните пунктове. Така на влизане и излизане от страната всички, които откажат да платят на място, остават без книжка, а ако колата е на тяхно име, тя се дерегистрира.
Само за три седмици на граничните пунктове са връчени близо 12 000 фиша на стойност 1.5 милиона лева. Пак там, на терминалите на КПП-тата, са били платени вече над 300 000 лева по стари глоби.


Нововъведението предизвика коментари, че така се нарушава Конституцията и европейската харта на правата на човека, които гарантират свободното придвижване. От МВР са на позиция, че няма нарушаване на права, защото човекът с неплатени глоби може да напусне страната пеш или като пътник. Така и не уточниха обаче по силата на кой закон се налагат ограниченията.


Проверки за неплатени и невръчени глоби на границите се правят също на пътниците в превозните средства, включително и автобуси. Те обаче не могат да останат без книжка, а само се приканват да се издължат, или им се връчват наказателни постановления, които още не са получили.


От преди две години и половина от две години и половина пътната полиция получи право на пътя да дерегистрира превозни средства и да прибира книжките на водачи с връчени, но неплатени наказателни постановления.


В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK