Дай си данните, или защо сигналите до полицията за нарушения на пътя остават малко

Пътните полицаи няма как да видят всички нарушения в натоварения трафик и гражданският контрол би бил от полза.

© Юлия Лазарова

Пътните полицаи няма как да видят всички нарушения в натоварения трафик и гражданският контрол би бил от полза.Запис, направен с видеорегистратор в автомобил и публикуван в платформата "Гражданите" стана причина баскетболният треньор Константин Папазов да получи акт за минаване на червено, а при явяването в столичната пътна полиция му бяха връчени глоби за стари нарушения на обща стойност близо 3 хил.лв. Папазов благодари на човека, който го е заснел, и обяви, че не му се сърди. Дори призова за още по-силен граждански контрол на спазването на пътните правила. Опитът обаче сочи, че шансът полицията да започне да получава повече сигнали за нарушения не е голям и основна причина за това е законодателството.


От година на година видеорегистратори има във все повече автомобили, а клипове от тях често се оказват както в специализираните платформи за сигнали, така и в социалните мрежи, където биват гледани и споделяни хиляди пъти. Пред използването на заснетите от тях данни за нарушения обаче има една голяма пречка - подаващите сигнал до Пътна полиция за нарушение на Закона за движение по пътищата не могат да останат анонимни. Въпрос на желание е нарушителят да получи името, адреса и дори телефона на човека, заради когото е глобен. А е ясно, че не са малко хората, които биха отмъстили на този, заради когото са глобени.


"От години се борим това да се промени и данните да се дават само, когато става въпрос за тежки нарушения, които заплашват извършителя със затвор, например, но без успех", коментира пред "Дневник" единият от създателите на платформата "Гражданите" Стоян Митов.
Той пояснява, че в протокола, който придружава акта, присъстват имената, адреса и телефона, на този който го е подал, а санкционираният има право да си ги вземе от там. "По закон, имаш право да знаеш за какво, къде и заради кого си глобен, а има и случаи на заплахи към хора подали сигнали", допълва Митов.

Eжедневно в платформата "Гражданите" и социалните мрежи има доказателства за нарушения на пътя, но не всички от тях стигат до пътна полиция, заради притеснения от страна на заснелите ги

© Скрийншот от

Eжедневно в платформата "Гражданите" и социалните мрежи има доказателства за нарушения на пътя, но не всички от тях стигат до пътна полиция, заради притеснения от страна на заснелите ги


Това вероятно е и причината по-малко от половината сигнали за нарушения на Закона за движение по пътищата от "Гражданите" да се изпращат на "Пътна полиция" за вземане на отношение. Ситуацията е такава, въпреки че изпращането на сигналите през платформата е автоматизирано и е достатъчно само да се избере тази опция. До неотдавна сигнали се подаваха само в писмен вид, което означаваше човек да отдели време и да отиде на място а подаде сигнал.


В същото време от "Пътна полиция" търсят съдействие от "Гражданите". Последната им молба, например, била да получават данни за нарушителите - рецидивисти, за които има най-много сигнали в платформата.


Адвокат: Това е абсурдно


"Това е абсурдно, не би трябвало информация за сигналоподателя да се дава на този, които е извършил нарушението", коментира пред "Дневник" адвокат Александър Кашъмов от програмата "Достъп до информация". Той допълни, че тези данни би трябвало да са защитени и от Закона за достъп до информация.


"Противното означава да се заобиколи правова държава, хората да се саморазправят и да се бламира гражданската функция за подаване на сигнали", допълни Кашъмов. Той поясни, че защита на подаващите сигнали има в антикорупционното законодателство и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Встрани от вниманието на депутатите
Въпреки многото промени в Закона за движение по пътищата темата граждански контрол не се повдига, а фокусът остава върху повишаване на ефективността на контролните органи. През тази седмица приключи периодът за обществено обсъждане на https://www.dnevnik.bg/skorost/2020/05/22/4070240_promeni_v_zakon_predlagat_po-burzi_nakazaniia_za/" target="_blank">поредния ремонт на закона, но при него акцент е по-бързото налагане на санкции и отново няма нито дума за засилване на гражданския контрол.


Икономически стимули могат да ги популяризират


Председателят на Асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров коментира, че проблемът идва от архаичните административни закони, които депутатите не променят. "Когато ние преди 3 години правихме такава кампания и призовахме хората да изпращат клипове, се бяхме договорили с "Пътна полиция" да викат нарушителя, да му показват видеото и той да реши дали да плати глоба с фиш или с акт. Повечето избираха фиша и тогава самоличността на изпратилия клипа оставаше в тайна", допълни той.


Тодоров смята, че може да се мисли и за популяризиране на монтирането на видеорегистратори, включително с намаляване на цената на застраховката за собствениците на коли с такива устройства. Такива икономически стимули има в Русия, например. Владимир Тодоров допълни, че поставянето на видеорегистратор е полезно когато има инцидент и спор за вината, като от записа често ясно се разбира кой е крив и кой прав.


Масовото присъствие на видеорегистраторите в колите намалява и нарушенията на пътя, тъй като шансът човек да бъде санкциониран по запис от тях, нараства, е неговото мнение.


Проблемът е липсата на държава


По-различно мнение по темата има Богдан Милчев от института за пътна безопасност. Според него сегашната система работи и ако повече хора свидетелстват, няма да има и притеснения за отмъщение. "Проблем с тези сигнали нямаме, процедурата е отиграна. Но ние -гражданите, сме възложили през държавата на МВР да контролира ситуацията по пътищата. Ако имаше държавата, нямаше да говорим за контрол от гражданите", заяви той.


За Милчев големият проблем е, че сегашната законова уредба позволява да правиш нарушения и да караш, защото пътна полиция не те връчва глобите. "Няколко хиляди души са в ситуацията на Константин Папазов (на когото https://www.dnevnik.bg/skorost/2020/06/25/4083509_konstantin_papazov_ne_mi_e_vzeta_knijkata_davam_pari/" target="_blank">бяха връчени накуп 13 глоби за различни нарушения, б.а.). Сигурно са повече от 10 хил. души. Въпросът е защо не са връчени всички наказателни постановления, които Папазов получи сега, при положение, че е публична личност и не е проблем да бъде намерен", казва Милчев.


За него решението е нова процедура и нов закон, защото сегашния за административните нарушения и наказания е от 1969 г. Като проблем Милчев посочва и че стотици хиляди хора живеят на адреси, на които не са регистрирани и МВР няма информация за това.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Мутрите трябва да могат да си отмъстят. А хората трябва да се страхуват да подават сигнали и трябва да им се ГУБИ ВРЕМЕТО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Хахаха, Кашъмов, викаш всеки доносник-защитен сридетел, А ?
  Дела по наказателни постановления, може да се гледат по реда на НПК в райнен съд, но се гледат по АПК пред администативен, като касационна инстанция.
  Да не забравяме, че все пак говорим за административни наказания, а не по НК.
  Кашъмов дава идея на Гешев как да се въведе тотален страх в обществото, чрез въвеждане на доносничеството.
  Колко обратното на умен сте Кашъмов.

  В лелеяният Запад, вече не се приемат за доказателства снимки и видеа, ако не са СРС, поради възможността за тотална манипулация.
  Кашъмов ... не по-високо от обущата бе човек
  Гледай си достъпа до информация, и ни думай по теми, където си лаик.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Преди години, когато хората разбиха имението на Кирил Рашков в Катуница, там намериха писани сигнали до МВР Пловдив, срещу цар Киро. Е, как да вярваш на полицията, че няма да кажат кой е писал сигнал, или е свидетел. Тази информация веднага отива до съответно засегнатите хора.

 4. 4 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  Чета последния абзац в статията и се чудя да се смея ли, или само да се чудя, цъкайки с език:

  ".....За него решението е нова процедура и нов закон, защото сегашния за административните нарушения и наказания е от 1969 г. Като проблем Милчев посочва и че стотици хиляди хора живеят на адреси, на които не са регистрирани и МВР няма информация за това."

  Избрах да се смея-зер на чужд гръб и сто тояги не болят😀

  Що ли имам чувството че някои архаични закони не ги променят щото....като се замисля-държавата СТРАДА от това, пИчелят андрешковците, а 240те "умника" не си търсят белята да направят нещо от което андрешковците може да ги позаболи.

  Нещо като трошките по тротоарите/улиците: ВСИЧКИ страдат от тях, ама сакън да ги санкционираш щото не малко избиратели ще ги заболи по джоба от това.

  Това пък че бая хора не живеят на регистриран в МВР адрес ('мен като наемател поне ме вписваха в домовата книга, но сам си сменях адреса щото не се крия от никого) не коментирам. Щото не знам причините хората да живеят "неоткриваеми по простата процедура от МВР". Досещам се за някои причини, ама...те не са за пред хората😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "...в протокола, който придружава акта, присъстват имената, адреса и телефона, на този който го е подал, а санкционираният има право да си ги вземе от там..."
  След това? Продължението зависи от личността на санкционирания, размера на санкцията и личността на подалия сигнала. Някой вярва ли, че са изключени специфични силови действия спрямо подалия сигнала, негова собственост или близки? Както и, че ако тази информация не се вписва в протокола в определени случаи определени санкционирани няма да я придобият.
  Константин Папазов дори благодари за сигналите и призовава за още по-силен граждански контрол. Той почти винаги се изявява като добър човек, благородна личност. Как ще процедира след като са му връчени глобите? Дали ги е платил? Обещава при следващия подобен случай да награди подалия сигнал. Все пак дали няма да предприеме и други действия?
  Как ли действат и ще действат останалите санкционирани?

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Че кой полицай работи за "мерси".

 7. 7 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Самата истина, дори бях призован в съда, защото един бус спрян на тротоар обжалваше.
  Продцедурата е адски тромава.
  Снимах го и го изпратих, бил р глобен след 1 година и след още една година бях призован в съда ...

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  много си прав...тоя начин закон ,вратичка си е за наши хора...някой закони ,наредби нарочно не се променят,и то с цел...за определени хора...а обикновените...еми да го дух@т..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Така е направено, че даже и да свидетелстваш, ако е "наш" чивек, парсата ще е у свидетеля. А гадните нарушители са обикновено тези, които си знаят, че са недосегаеми.

  Този, който уби М. Цветков, какъв се оказа? Примери хиляди.

 10. 10 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И как ще се обжалва при положение, че не се знае, кой е свидетеля?

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Е това е България на Бойко М. Борисов и ОПГ ГЕРБ. Нещо неясно?
  Някой ще каже, че тези недоразумения не са от вчера, и че вероятно Иван Костов е виновен. Но все пак оттогава минаха почти 20 години, а ГЕРБ управляват вече повече от 10 години. 10 години безвремие!

 12. 12 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "Въпросът е защо не са връчени всички наказателни постановления, които Папазов получи сега, при положение, че е публична личност и не е проблем да бъде намерен", казва Милчев.

  Ей това е въпросът. Защо не ги връчват, а чакат да им паднеш? Така могат да разорят човек на заплата, да го вкарат в дългове, да влезе в зависимости и т.н.

 13. 13 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Организиран хаос! Когато държавата иска да те намери, намира начини. Имат призовкари като хрътки, дебнат и гонят до дупка. И обратното, като не искат да видят нещо, никакъв шанс - дайте лични данни, пък после да видим кой кум и кой сват. Държавата е първото по ранг ниво на враждебност (по Войнович, Москва 2042) в нашия свят.

  master
 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#12] от "velvoofell":

  нищо подобно...някои си г търсят и им ги връчват...явно другаря папазов има леко чдърче...минава им давноста...и така а той пак си кара като идиот и може да претрепе някой...нали знаем че в нормална държава няма как да имаш толкова констатирани нарушения и да имаш свидетелство за правоуправление...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":много си прав...тоя начин закон ,вратичка си е за наши хора...някой закони ,наредби нарочно не се променят,и то с цел...за определени хора...а обикновените...еми да го дух@т..
  —цитат от коментар 8 на не на безразличието


  Виж, да се скроят закони "по поръчка" е най лошото нещо, но корумпетата от НС не им пука от раята и го правят най нагло. Примери-как фалираха фабриката за гилзи за цигари "Юри Гагарин" със забрана да се произвеждат такива в България (и да се внасят над 20 къса), после прасето я купи, и отмениха закона. Или с двете опции как да се плащат таксите/данъците върху хазарта, от което черепа и съдружниците му облАжиха щото избрали по изгодната, държавния тотализатор избрал по неизгодната. Последното иди знай защо? Или щото се канеха да го фалират и продадат на "наш човек".

  Но това с куп други закони и наредби (поне на мен) ми се струва че е направено с цел да им е по леко на апашите (за криминалните деяния), и за андрешковците-просто начин да не събираш глоби/актове/фишове/други (не познавам терминологията).

  Дали законодателите считат за "наши хора" кримиконтингента? Или всичките андрешковци укриващи се, та да имат повод да не си плащат глобите/другите задължения.

  Ама "боли джобът"?!? Ами спазвай правилата и няма да те боли! В крайна сметка всички кярят от това да се спазват законите и правилниците, тези отнасящи до санкциониране на калпавите шофьори: По малко катастрофи, свободни тротоари и т.п. В "лелеяния запад" както се изрази друг тук ЧРЕЗ ДЖОБА приучават шофьорите да не я карат ептен през просото. Защо там може, а в България не?
  До коментар [#8] от "не на безразличието":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Въпросът е защо не са връчени всички наказателни постановления, които Папазов получи сега, при положение, че е публична личност и не е проблем да бъде намерен", казва Милчев.Ей това е въпросът. Защо не ги връчват, а чакат да им паднеш? Така могат да разорят човек на заплата, да го вкарат в дългове, да влезе в зависимости и т.н.
  —цитат от коментар 12 на velvoofell

  Всеки периодически може да проверява дали има дължими глоби.
  Има и друг вариант, освен този, който описвате. Определен човек, публична знакова личност да не плаща глобите за нарушенията, които върши. Зависи кой е човекът. В определени ситуации Иванчо го знае.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  "Въпросът е защо не са връчени всички наказателни постановления, които Папазов получи сега, при положение, че е публична личност и не е проблем да бъде намерен", казва Милчев.Ей това е въпросът. Защо не ги връчват, а чакат да им паднеш? Така могат да разорят човек на заплата, да го вкарат в дългове, да влезе в зависимости и т.н.
  —цитат от коментар 12 на velvoofell


  Нещо не разбирам тук: Как ще те разорят и вкарат в дългове? Като правиш нарушения ГОДИНИ наред но не ги плащаш щото "не били връчени"?!?

  Интересно в "лелеяния запад" ('НОГУ ми 'аресва фразата, мерсим на който я спомена....а именно Айронхорс) се справят с това почти безпроблемно, и дай успешно?
  До коментар [#12] от "velvoofell":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Всеки нарушител който дойде да се саморазправя с теб прави ново нарушение и рискува още по голямо наказание (а също така поема риска и ти да отговориш на агресията му и да го поставиш на мястоти му).
  Много е важно да има активна гражданска позиция, защото всяко нарушение без наказание води до още нарушения. Платформи като “Гражданите” трябва да продължат да работят, а хората да престанат да се страхуват. Тези които се страхуват, въобще не пускат сигнали, а си затварят ежеденевно очите за десетките нередности и в резултат си имаме такава гнила държава.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Защо на едно място може а на дру го не?
  Ще дам един прост пример, а вски да го тълкува както иска—> когато в Чехия въведоха маски задължително на всякъде, телевизионните говорители бяха с маски, правителството даваше пресконференции с маски, премиера Бабиш не си позволи нито веднъж да се появи където и да било без ПРАВИЛНО поставена маска. И двете камери на парламента всички бяха с правилно поставени маски. Жестомимичният превод по телевизията и той с мадки или шлемове. А в Бг, под одобрението на матряла, премиера вика, че маските за страхливите и я носи като лигавник или я сваля като говори, за да го чували.
  Та така ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Доверието в държавните “институции” никога не е било толкова ниско. Оставихме се шайка необразовани тъпанари и ченгета да превземат държавата. За това - протести всеки ден!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  До коментар [#19] от "DDR":

  Ка'йш зависи от мат'рялОТ?!? И двамата живеем извън България, глей' с'я колко минуси ще ни нацвъкат форумните "пстрЕотиНИ"! На мен малко повече, заради аватара😀.

  В България ме гледаха на кръв веднъж едни мацки, като казах не една от тях "нещо ви падна" -като тя просто хвърли на тротоара салфетката с която държеше кифлата която изяде. А мен приятели на моя възраст/по млади ме гледаха опулено като ставах от пейка в парка да си 'фърля фаса/кенчето от бирата в кошче за боклук, на 3-4 м (в Южния парк те са бая нагъсто около пейките).

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Всеки нарушител който дойде да се саморазправя с теб прави ново нарушение и рискува още по голямо наказание (а също така поема риска и ти да отговориш на агресията му и да го поставиш на мястоти му).Много е важно да има активна гражданска позиция, защото всяко нарушение без наказание води до още нарушения. Платформи като “Гражданите” трябва да продължат да работят, а хората да престанат да се страхуват. Тези които се страхуват, въобще не пускат сигнали, а си затварят ежеденевно очите за десетките нередности и в резултат си имаме такава гнила държава.
  —цитат от коментар 18 на ScorpioH

  Според Вас единствено възможният сценарий на реакция на санкционирания нарушител към подалия сигнала е:
  "Санкционираният намира подалия сигнала и му заявява:
  - Ти защо си ме предал, бе? Ей сега ще ти кажа аз на теб?
  Но преди да предприеме силови действия подалият сигнала звъни на полицията или записва случая и по-късно предава записа. Полиция, следствие, прокуртура и съд реагират мигновено и опиталият самоуправство попада под съответните членове и търпи ново наказание.
  Друга възможна реакция на заплашения бдителен гражданин е да установи, че притежава необходимите средства, знания и умения да се справи сам с агресора. Свива му набързо перките и го води в полицията или просто го прави за смях пред присъстващите граждани.
  Присъстващите аплодират и са доволни и щастливи, че живеят в цивилизована страна, в която се установявя гражданско общество, което се справя с наследените и нововъзникващите пороци".
  Но ако санкционираният нарушител избере друг начин за отмъщение? Без да напрягам въображението си и се досещам за няколко възможни.

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  П.С. Имаш ЛС.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 25. 25 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Гневно

  Процедурата в САЩ:
  НЯМА анономни сигнали!!!! Ако оспориш наказанието в съдът застава подалия го свидетел и те осъждат минимум на 1 месец затвор. Не само за нарушението, а и за ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ и ОПИТ ЗА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО.
  И в нашия закон ги има ама съдиите нещо не сигнализират прокуратурата за присъединяване към дадено дело.
  Да прав е Кашъмов, на нарушителя не може да се предоставя такава информация, защото тя нарушава правата на съвестните граждани.
  Плюс твърде много корумпираби служители в МВР на всички нива, правят системата неработеща и опасна за нормалните граждани.
  Така че да живеят тарикатите нарушители и бъдещи убийци на пътя

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#24] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  На телефона на ги виждам. Като съм на компа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#25] от "ЙЕИ":

  Е то по твоята логика, по тежки наказателни дела като убийства, изнасилвания, защо пък трябва да я ясна самоличността на свидетеля?

 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":Ка'йш зависи от мат'рялОТ?!? И двамата живеем извън България, глей' с'я колко минуси ще ни нацвъкат форумните "пстрЕотиНИ"! На мен малко повече, заради аватара😀. В България ме гледаха на кръв веднъж едни мацки, като казах не една от тях "нещо ви падна" -като тя просто хвърли на тротоара салфетката с която държеше кифлата която изяде. А мен приятели на моя възраст/по млади ме гледаха опулено като ставах от пейка в парка да си 'фърля фаса/кенчето от бирата в кошче за боклук, на 3-4 м (в Южния парк те са бая нагъсто около пейките).
  —цитат от коментар 22 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Аз тук в Щатите един път слязох на светофар и върнах на предната кола боклук, който изхвърлиха през прозореца.
  Уплашиха се като ме видяха и започнаха да викат, но свалиха прозореца и им го върнах.
  Те го изхвърлиха обратно и затваряха прозореца вече защото беше светнало зелено.
  По някакъв късмет успях да уцеля затварящия се процеп и потеглиха със затворен прозорец и смачкан хартиен плик някъде по предните седалки.
  После се замислих, че не трябва да правя такива работи - не знаеш коя откачалка носи пистолет...знаеш само, че повечето имат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Ако има камери навсякъде по обществените пътища и места, няма да има нужда от видеорегистратори. Наистина тези видеа могат да се манипулират, а полицията няма ресурса да проверява за автентичност всеки видеосигнал и снимка. Какво правим ако се глоби човек по фалшива снимка? Така с малко монтаж всеки може да бъде натопен.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Всъщност нещата са доста прости.
  Ако подалият сигнала иска да застане с името си тогава може да се говори за наказание.
  Ако не иска да застане с името си тогава полицията може да запази сигнала и да си запише обвинението, пък като се съберат 5,6,10 може да реши да действа...ако иска...все пак всеки доказателствен материал е основа или за присъда или за изнудване :-)

  Но не е редно само по снимка или дори видео от външен източник да се очакват наказания по стандартна процедура.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Аз искам освен анонимност и да прибирам част от глобите :)

  30% за мен и 70% за държавата. :)

  Щото нали си купуваш регистратор, занимаваш се с глупости, да сваляш клипчето, да го пращаш, етц. Разходи са, трябва да се избият някак си. А и като хората имат печалба от целия процес, ще има такива дето ще го правят за пари, а не за едната чест и слава. :)

  Е тогава вече ще се оправят нещата, щото няма да знаеш кой и как ще те снима, за да изкара 20-30 лв. :)

 32. 32 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Точно вчера попаднах на подобен случай в социалните мрежи - автомобил в явно нарушение подминаван мълчаливо от ЦГМ въпреки пуснат сигнал. Подалият сигнала им звъни да пита защо нищо не правят по въпроса. След малко получава обаждане от собственика на автомобила (мутра) със заплахи.

 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Гледам форумната вата одобрява доносничеството ...
  Ако свидетелят не е готов да свидетелства, се превръща в доносник.
  ДСБ и Предай България сте все отбор доносници

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  В лелеяният Запад, вече не се приемат за доказателства снимки и видеа, ако не са СРС, поради възможността за тотална манипулация. Кашъмов ... не по-високо от обущата бе човек Гледай си достъпа до информация, и ни думай по теми, където си лаик.
  —цитат от коментар 2 на ironhorse


  Глупости.
  Не само че се приемат, ами и са узаконени начините за събиране на доказателства от публикации в Интернет. Включително поведение в социалните мрежи може да се приеме за докзателство, въпреки трудното доказване, че точно ти си ползвал компютъра и профила.

  Гледай си там печалбите от корупцията "и ни думай по теми, където си лаик."

 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#25] от "ЙЕИ":

  Процедурата в САЩ: НЯМА анономни сигнали!!!!
  —цитат от коментар 25 на ЙЕИ


  Глупости.
  До всякакви служби в САЩ можеш да подадеш анонимен сигнал. Даже те съветват да го подадеш анонимни, ако се страхуваш и те съветват как да го направиш - като не съобщаваш данни за себе си, като ползваш анонимни браузъри и проксита, и т.н.
  https://www.usa.gov/report-crime
  https://www.justice.gov/actioncenter/report-crime
  http://www.lapdonline.org/report_a_crime

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Цялата работа е че властта не иска да има върховенство на закона. Гражданският контрол е последнния проблем, те органите като видят нарушаване, се обръщат на дтугата страна, вие искате да поощрявали гражданския контрол. Да не мислите че на това кръстовище, където са снимали Пипи Тъпазов няма 10 камери? Обаче ако не беше качено видеото в интернет, никой нищо нямаше да направи. Тоест не е проблемът в сигналите, информация има, просто властта НЕ ИСКА да контролира

 37. 37 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#16] от "zhivko6461":

  При проверка излизат само връчените. Това се каза вече 100 пъти, не знам как още не сте разбрали.
  А и дори да беше така, тежестта от връчването не може да е върху гражданите. Това е цинично.

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darcas":

  то има, просто никой не се занимава, ползват се за следене на хората, не за установяване и санкциониране на нарушения

 39. 39 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тъпо, пускал съм няколко сигнала до КАТ през Гражданите, но не знаех, че тъпанарите ще ми видят дори адреса и телефона и като знам за какви мутри става дума, могат да ми направят нещо... Следващия път ще се замисля дали бих подал сигнал.

 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#16] от "zhivko6461":При проверка излизат само връчените. Това се каза вече 100 пъти, не знам как още не сте разбрали.А и дори да беше така, тежестта от връчването не може да е върху гражданите. Това е цинично.
  —цитат от коментар 37 на velvoofell

  Заслужавате похвала, че сте се заели да информирате гражданите. Но би било добре преди да поучавате сам да се информирате. При проверка излизат обработените документи за налагане на глоби. Връчени и невръчени. Без значение от причината, поради която не са връчени. Това че незнаещи изказват грешни твърдения, не задължава останалите да ги приемат за истина.

 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тъпо, пускал съм няколко сигнала до КАТ през Гражданите, но не знаех, че тъпанарите ще ми видят дори адреса и телефона и като знам за какви мутри става дума, могат да ми направят нещо... Следващия път ще се замисля дали бих подал сигнал.
  —цитат от коментар 39 на Hydroxy

  Вие досега вярвали ли сте, че не изтича информация от МВР към лица, които са извършили нарушения и престъпления? Към някои лица.

 42. 42 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#40] от "zhivko6461":

  И колко време им трябва да ги обработят, че през 2020 връчват електронни фишове от 2017? Просто нищо не правят, чакат човек да отиде да сменя книжка или по друг повод, и само разпечатват. С толкова несъбрани глоби, заради несвършена работа, ощетяват точно такива праведници като вас, дето им плащате заплатите.

 43. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#40] от "zhivko6461":И колко време им трябва да ги обработят, че през 2020 връчват електронни фишове от 2017? Просто нищо не правят, чакат човек да отиде да сменя книжка или по друг повод, и само разпечатват. С толкова несъбрани глоби, заради несвършена работа, ощетяват точно такива праведници като вас, дето им плащате заплатите.
  —цитат от коментар 42 на velvoofell

  Трябва им много време. Понякога месеци, понякога наистина повече от 2 години. Губят се документи за платени суми. Ако платилият глобата не си е запазил платежното по-добре да плати отново. Личен опит.
  Нека проявим разбиране. Това са държавни служители. В България. При това в системата на МВР.
  Какво предлагате да направят потърпевшите? Без значение дали са данъкоплатци.

 44. 44 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#35] от "tamada":

  много пъти се чудя защо неща където работят в различни страни, не го проучат и да се промени закона , а вместо това "умниците" от мнозинството в парламента се чудят как да обатачат все повече нещата, но пък като ги гледам такива титани като дани , манов, ципата и други - какво да очакваме

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#44] от "it4":

  Ами заради такива като теб, дето идея си нямат какво е закон ама са разбирачи. Няма нужда никакъв закон да се променя, има нужда просто държавата и в частност МВР да започне да си върши работата. Какъвто и закон да има, като не се спазва, все тая

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK