Какво се прави при загубен в пороя автомобилен номер

Какво се прави при загубен в пороя автомобилен номер

© Николай ДойчиновРегистрационни номера на десетки автомобили бяха открити в наводнените участъци от улиците в София, след като водата се оттегли. По закон, когато една от табелите липсва, независимо дали е загубена или открадната, автомобилът подлежи на пререгистрация, като се издава и нов талон.


Обикновено се губи предният номер, който се държи само от щипките на подложката. На задния има нит със знака на МВР.


"Ако един от двата номера на колата го няма, се подава сигнал в районното управление и следва пререгистрация", коментира днес началникът на столичната пътна полиция комисар Любомир Костадинов. Той поясни, че е добре, ако някой намери загубен номер да съобщи на тел. 112 или в най-близкото районно управление.
"Днес бяха донесени пет номера, издирихме гражданите и им ги върнахме срещу разписка. Така не трябва пререгистрация на автомобила и им спестихме разходи", поясни Костадинов. Той допълни, че ако номерът е повреден, но се виждат буквите и цифрите на него, може да се направи нов в държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД (БМВ), която произвежда всички табели от години. Така не е нужна пререгистрация и разходите са по-малки.


От Пътна полиция съветват водачите да прикрепят предните номера с рапидка или нит, така че да не могат да паднат и да се затруднят евентуални опити за кражба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK