Омбудсманът атакува пред конституционния съд спирането на границата за глоби

Омбудсманът атакува пред конституционния съд спирането на границата за глоби

© Пресцентър на омбудсманаОмбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текстовете от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот. Става въпрос за чл. 171, т. 1, б. "д" и т. 2, б. "к" от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които предвиждат при установяване на неплатени глоби на пътя или на граничните пунктове да се отнема книжката и да се спира автомобилът от движение до заплащането им.


Според Ковачева посочените права могат да бъдат ограничавани само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Събирането на неплатени глоби на границата и обвързването на тяхното плащане с правото да напуснеш пределите на страната, е неприемливо и не оправдава ограничаването на правата, предвидени в конституционната разпоредба е нейното мнение.


Проверките на границата се извършват от миналия месец, като предизвикаха много дебати. При определени условия се оказва, че хора не могат да продължат пътя си, докато не си платят глобите.
Финансовият интерес на държавата не е сред възможните основания за ограничаване на посочените конституционни права на гражданите", посочва доц. Ковачева.


"С временното отнемане на свидетелството за управление на МПС на водач не на основание тежко нарушение, а на основание неплатена глоба, на практика същият се лишава от възможността законосъобразно да управлява автомобил и съответно се стига до нарушаване на правото му свободно да се придвижва по територията на страната, а според установената в последно време практика на Министерството на вътрешните работи - и да напуска нейните предели", смята омбудсманът.


Още по-сериозно по думите й се засягат правата на свободно придвижване и напускане на страната с временното спиране от движение на пътното превозно средство, като неплатената глоба не може да бъде основание за това.


Диана Ковачева посочва, че тези мерки могат да се прилагат в случаите на тежки нарушения, при които се застрашават животът и здравето на гражданите, както и когато това осигурява безопасността на движението по пътищата.


Като сериозен проблем тя посочва и случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления, а същите се смятат за връчени. Друг недостатък са случаите, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена, но водачът не носи със себе си платежния документ.


Засягане на личния живот се изтъква, тъй като за много хора автомобилът е обичайното средство за придвижване от дома до местоработата, до училището и детските градини, до местата за лични срещи и социални контакти, за упражняване на спортни занимания и други хобита, за пътуване в чужбина и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK