Серия тежки катастрофи предизвика поредната акция на Пътна полиция

Серия тежки катастрофи предизвика поредната акция на Пътна полиция

© ДневникСерия от тежки катастрофи, при които за три дни загинаха десет души, а един е тежко ранен, предизвика поредната акция на Пътна полиция, съобщи днес пред журналисти инспектор Николай Крушарски от службата. Според анализа на причините за инцидентите най-често става дума за неправилни маневри, навлизане в насрещното платно и недостатъчен контрол над превозното средство от страна на шофьорите.


Новата полицейска операция ще е на два етапа, като от от днес до 14 часа в петък контролът ще е предимно в малките населени места. При спиране водачите ще се проверяват за употреба на алкохол, наркотици, дали имат книжка и задължителната застраховка гражданска отговорност.


Вторият етап на акцията ще е от 14 в петък до понеделник и при него контролът ще е основно по магистралите, първокласните и второкласните пътища. "Последните инциденти са там. Излизайки от населените места, шофьорите рязко увеличават скоростта, правят неправилни маневри и се получават инциденти", уточни Крушарски.


Според последните данни на Евростат през 2018 година България е била страната в ЕС с най-много загинали при сблъсъци между автомобили - 48 на 1 млн. души население. Ако се вземат всички инциденти с фатален край, страната ни е втора с 87 жертви на 1 млн. души, а най-тежко е положението Румъния - 96 жертви на 1 млн. население. На другия полюс са Ирландия (29 на 1 млн.), Дания (30 на 1 млн.) и Швеция (32 на 1 млн.).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK