Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


"Тракия" е най-опасната магистрала в цели Европейски съюз, каза днес пред Би Ти Ви Богдан Милчев от института по пътна безопасност. Коментарът му беше по повод 40 дни от инцидента с камион на магистралата, при който загинаха шестима души.


Милчев добави, че на тази отсечка (между 156-и и 208-и км.) от 2015 година до юни 2020 година са загинали 16 души. Без да се броят последните жертви. Според него инцидентите със загинали започват през 2015 година, три години по-късно максималната скорост там е ограничена на 90 км/ч, но тежките катастрофи продължават. Ремонт на участъка ще започне през септември.


Милчев смята, че е нужно в новия Закон за движение по пътищата, за който се говори от повече от пет години, да бъде записано, че при инцидент отговорността се носи от доставчика на транспортната система. Наскоро в отговор на въпроси от "Дневник" от пътната агенция отрекоха състоянието на пътя да има вина за серията катастрофи в тази част на "Тракия". Разследването по случая все още е на твърде ранна фаза, за да е ясно кои са факторите, довели до трагедията.


Според Богдан Милчев формираната след инцидента край Своге Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата не си върши работата, като за две години още не е създала единна информационна система на базата, на която да се прави оценка на риска. Като проблем Милчев вижда и факта, че след пет години обсъждания все още няма нов Закон за движение по пътищата.

Подробности във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK