Повече нарушения, но по-малко загинали и ранени при катастрофи, отчитат от полицията

Повече нарушения, но по-малко загинали и ранени при катастрофи, отчитат от полицията

© Георги ПауновскиПътната полиция налага много повече глоби през тази година, като в същото време броят на тежките катастрофи и загиналите намалява, отчетоха от службата пред "Нова телевизия". Данни са за летните месеци юли и август, когато трафикът е най-засилен.


От 1 до 24 август тази година са издадени над 127 хил. акта, което е с 12 хил. повече спрямо същия период на миналата година. През целия юли санкциите са почти 175 хил, което е с около 23 500 повече спрямо същия месец на миналата година. Обяснението може да се търси в непрекъснатите специализирани акции, които пътната полиция прави. Такива се обявяват на практика всяка седмица.


Ефект от тях, изглежда, има, защото през август тази година загиналите са с десет по-малко (48), а ранените са намалели със 132 (753). Според данните на пътната полиция най-честите нарушения и съответно причина за тежки катастрофи са неспазване на предимство и дистанция, както и несъобразена с пътните условия скорост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK