Най-честите грешки при покупка на винетка и как да ги поправим

Най-честите грешки при покупка на винетка и как да ги поправим

© Цветелина Белутова, КапиталСгрешени е-винетки по технически причини няма. Грешките се допускат при въвеждането на данните, се казва в отговор на въпроси на "Дневник" от Националната тол управление (НТУ). Те бяха изпратени по повод оповестени няколко случая на наложени глоби, при които ползвателите на пътната мрежа не бяха виновни.


В единия случай семейство беше глобено, защото купената от тях електронна винетка беше активирана повече от половин час, след плащането и, вместо на петата минута, както е по регламент. При друга ситуация, мъж получава непрекъснато глоби, защото продалият му винетката служител на бензиностанция отбелязал, че тя е за ремарке, а не за лека кола.


Проверявайте няколко пъти преди да платите


"При купуването на е-винетка потребителите трябва да бъдат особено внимателни, защото е тяхна отговорността за попълване на коректна информация относно регистрационния номер на пътното превозно средство категорията му и периода на валидност на винетката. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че за превозното средство не е заплатена дължимата пътна такса", уточняват от тол управлението. Това се отнася и за случаите, когато данните се въвежда от друг - служител на пункт за продажби, бензиностанция и т.н. В този случаи съветът хората да проверяват по няколко пъти вписаната информация преди да платят.
Най-честите грешки при покупка на винетка и как да ги поправим

© Надежда Чипева, Капитал


При покупка на е-винетка от каналите за продажба на Агенция "Пътна инфраструктура" - уебсайта www.bgtoll.bg, терминал за самотаксуване и мобилното приложение, системата изисква на финалната стъпка преди извършване на плащането проверка на въведените данни. Необходимо е потребителите внимателно да прегледат и проверят въведената от тях информация преди да платят, съветват още от Националното тол управление.


В отговорите изрично се уточнява, че ако е въведена грешна информация, няма вариант за поправка и трябва да се купи нова винетка. Националното тол управление не носи отговорност за погрешно въведена информация за е-винетки и не се допускат поправки.


Под 1% са жалбите за сгрешени винетки


Статистиката на НТУ сочи, че от началото на годината жалби и сигнали за грешно въведени данни при покупката на винетки са под 1% от всички жалби и сигнали и около 0.05% от продадените за същия период е-винетки. Спрямо цялата 2019 г. жалбите били намалели над 6 пъти.


"Най-честите грешки са при въвеждането на символите от регистрационния номер на автомобила, изписване на буква О вместо цифра 0 или обратно, покупка на е-винетка за ремарке вместо за лек автомобил", казват още от НТУ.


Най-честите грешки при покупка на винетка и как да ги поправим

© Надежда Чипева, Капитал


От там съветват преди да тръгнат на път шофьорите да проверят валидността на е-винетката на автомобила на сайта www.bgtoll.bg или на терминал за самотаксуване от бутона "Проверка на е-винетка" чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация.


Как се правят проверките за глоби


Междувременно през седмицата членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" каза, че на сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собственици на автомобили могат да проверят за издадени електронни фишове за неплатени пътни такси - тол и е-винетка. Справката се извършва чрез бутона "Проверка за нарушения", като излиза информация за регистрационния номер на пътното превозно средство, типа на нарушението, място на извършването му (път, посока, област, град), дата и час, дължима сума, а също и статус на нарушението.


Най-честите грешки при покупка на винетка и как да ги поправим

© Велко Ангелов


За издаване на електронен фиш са необходими пет дни след установяване на нарушението, за да може да се идентифицира нарушителят и да се обработят допълнителните данни за собственика на автомобила като ЕГН, адрес и т.н., допълни проф. Асенов.


Вариантите за възражения


На въпрос, в кои случаи граждани могат да претендират да им бъдат опростени глоби, заради сбъркани винетки, от НТУ отговориха с подробно изброяване на начините за оспорване на глоби.


При съставяне на акт нарушителят има право да представи възражения в тридневен срок след съставянето на адрес: гр. София, бул. "Цар Борис III" № 215, или на посочения в акта адрес.


Наказателните постановления могат да се обжалва в 7-дневен срок от връчването им чрез Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" пред съответния районен съд, където е установено нарушението.


При издаване на електронен фиш от автоматичните системи за контрол, нарушителят има 14-дни, за да плати компенсаторната такса, вместо предвидената по закон глоба. Така вместо 300 лв. за лек автомобил се дължат 70 лева.


Електронният фиш може да бъде анулиран и когато пътното превозно средство е било обявено за издирване или за него съгласно закон или международен договор не се дължи съответната такса. Молбата за анулиране се подава в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш до председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".


Освен чрез анулиране в двата случая посочени по-горе, електронният фиш може да бъде отменен само по съдебен ред. Той може да бъде обжалван пред районния съд по местоизвършване на нарушението, в 14-дневен срок от получаването му, като жалбата се подава чрез Агенция "Пътна инфраструктура".

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Уникална и неповторима система за 320 млн. евро

 2. 2 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Отново за най-големият проблем на българите - винетките.
  Заради двама-трима недовидели и един некоректен дистрибутор, то не бе интервюта, не бе преки предавания по ТВ, цяла седмица експертно говорене по форуми и мрежи.
  Дневник всеки ден трябва да пита управляващите (не професора Асенов ги намали) кога ще се въведат адекватни тарифи и обхват на ТОЛ системата за товарни автомобили и автобуси! Защо турски ТИР преминава България за 10-20Евра, а Сърбия и Унгария за по 100? Къде в Европа има тарифа 1ст/км за автобуси???

 3. 3 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 603 Неутрално

  А къде в европа се плащат 5 ст/км с уикенд винетка за 10лева с лека кола?
  (По 100 км в посока, отиване и връщане).

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 4. 4 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "kokoto2":
  Добър въпрос на фона на автобусните тарифи.
  А защо не си купуваш годишна винетка, а само уикенд такава?
  Или си караш колата само 2-3 пъти годишно?

 5. 5 Профил на sclera_bg
  sclera_bg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вместо да се пишат статии как да не се допускат грешки би трябвало самата система да се направи дуракоустойчива. (например О и 0 да се различават драстично в шрифта на приложението) , да не да може да "издадеш" винетка на абсолютно произволни комбинации от букви и цифри, а само на реални регистрационни номера и т.н.....

  И най- важното - хора сме, ставт грешки. Трябваше поне в рамките на 1 час да има възможност за анулиране на винетка. Но не!
  Само винетките и Смъртта са необратими....

  и като каза, рече говорейки...
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1077 Весело

  "При купуването на е-винетка потребителите трябва да бъдат особено внимателни, защото е тяхна отговорността за попълване на коректна информация относно регистрационния номер на пътното превозно средство категорията му и периода на валидност на винетката. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че за превозното средство не е заплатена дължимата пътна такса", уточняват от тол управлението.
  ------------------------------------------

  От друга страна е задължение на тол управлението да направи така, че на потребителите/клиентите да е лесно да си поправят грешката, защото те са данъкоплатците и им плащат заплатите...

 7. 7 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Само така теоретично да попитам в КАТ нямат ли база данни на регистрираните автомобили (регистрационни номера) и за какъв вид превозно средство са? Та тази база данни дали не може да се ползва за проверка при закупуване на винетка и да дава грешка при опит за регистрация на несъществуващ регистрационен номер в системата на КАТ или при грешка на вида превозно средство?

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Само така теоретично да попитам в КАТ нямат ли база данни на регистрираните автомобили (регистрационни номера) и за какъв вид превозно средство са? Та тази база данни дали не може да се ползва за проверка при закупуване на винетка и да дава грешка при опит за регистрация на несъществуващ регистрационен номер в системата на КАТ или при грешка на вида превозно средство?
  —цитат от коментар 7 на Бай Гадьо


  Изобщо не е трудно, но и те като Главния Прокурор на Републиката не искат да си го причиняват. Тук при мен с един регистрационен номер можеш да видиш всичко, информацията е достъпна на интернет за всички. Годишен преглед, кога е направен и какви дефекти са открити, дали колата има пътна такса, колко е цената на пътната такса, има ли застраховка, че дори можеш да видиш кога е издаден последният документ за промяна на собствеността (кога последно е била продадена/купена колата)

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2675 Любопитно

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":


  До коментар [#8] от "padrino":

  И кола с чужбинска регистрация как ще си купи винетка? Или за тях хартиените?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Системта е добра.ю
  Доволен съм.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  ... Междувременно през седмицата членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" каза, че на сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собственици на автомобили могат да проверят за издадени електронни фишове за неплатени пътни такси - тол и е-винетка. Справката се извършва чрез бутона "Проверка за нарушения".
  —цитат от коментар 0 на Статията


  На посочения сайт www.bgtoll.bg бутон "Проверка за нарушения" НЯМА!!! Лъжат ли?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2671 Любопитно

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":До коментар [#8] от "padrino":И кола с чужбинска регистрация как ще си купи винетка? Или за тях хартиените?
  —цитат от коментар 9 на DDR


  Доколкото разбирам от написаното проблема не е за колите с чужда регистрация а тези регистрирани в България.

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2671 Весело

  [quote#11:"дедо Андро"][/quote]

  Има, има 😂😂😂
  https://check.bgtoll.bg/ #/violation

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 14. 14 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#9] от "DDR":

  Ако си купувал виненка някога, щеше да знаеш, че първо избираш държава и след това пишеш регистрационен номер. Естествено, че проверката ще се прави само когато е избрана за държава - България! Отделно проверката може да изкарва само предупреждение, че нещо не е наред в данните. Начини да се направи има много, стига да има желание!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#4] от "acarid":

  Кой колкото иска, толкова си кара колата. Някои си имат коли и само за градско каране, тоест без винетка.
  По интересно е, защо румънска седмична винетка струва малко над 5 лева наши пари. Нашата е 15 лева, но не съм забелязал нашите пътища да са 2 или 3 пъти по-добри.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2199 Весело

  До коментар [#13] от "padrino":

  Няма, няма. Няма точно както е цитирано в статията - бутон "Проверка за нарушения".
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ако си купувал винеНка някога...
  —цитат от коментар 14 на Бай Гадьо


  Автоматичната проверка на правописа понякога дава забавни резултати! :)

  И още един дребен детайл, но мен поне ме дразни. Държавите са изброени по азбучен ред. А лесно може да се направи, първа в списъка да е държавата на чийто език е пуснат сайта в момента.
  Между другото, ако имаха желание можеше и да го направят с възможност за ползване камерата на телефона за разпознаване на регистрационния номер. Както казах варианти има много стига да имат желание! :)

 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бай Гадьо":

  Най дразнещо е че се налага да скрулнеш територии като остров Буве, преди да стигнеш България:)
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Буве #/media/Файл:Bouvet_Island_ISS017-E-16161_no_text.JPG

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":Няма, няма. Няма точно както е цитирано в статията - бутон "Проверка за нарушения".😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  —цитат от коментар 16 на дедо Андро


  Дедо Андро, ти наистина трябва да си почистиш очилата бре човек 😂😂😂
  Виж последниат зелен ред на страницата и кликни на него 😂😂😂

  https://ibb.co/rkxCSdT

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":

  В Испания ремаркето на автомобил има същият регистрационен номер като автомобила... Простичко, лесно и работещо решение... И няма винетки... Данъците за подръжка на пътната мрежа се събират през горивата, също простичко и лесно решение...

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 614 Весело

  [quote#17:"Бай Гадьо"][/quote]

  До тук сме 2-ма, които ползват приложението за да си купят винетка.
  Но какво ако ползваш терминал в обект? Какво ако си купиш в обект?
  Трябва да си проверяваш данните, никой не ти е виновен, че не го правиш.
  Що не мрънкахте докато бяха хартиени винетките и си напишеш грешен №?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, КМЕТ В СЯНКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Smart Bulgarian, LudLustrator
 22. 22 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 614 Любопитно

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":В Испания ремаркето на автомобил има същият регистрационен номер като автомобила... Простичко, лесно и работещо решение... И няма винетки... Данъците за подръжка на пътната мрежа се събират през горивата, също простичко и лесно решение...
  —цитат от коментар 20 на Ivan_


  И какво ако си дам ремаркето на някого? Какво ако си взема ремарке под наем?

  П.П. Рег № за ремаркета в България имат уникален идентификатор. Втората група букви, винаги започват с "Е", а буквата "Е" не се ползва във втората група при Рег № на МПС.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, КМЕТ В СЯНКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Smart Bulgarian, LudLustrator
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":Ако си купувал виненка някога, щеше да знаеш, че първо избираш държава и след това пишеш регистрационен номер. Естествено, че проверката ще се прави само когато е избрана за държава - България! Отделно проверката може да изкарва само предупреждение, че нещо не е наред в данните. Начини да се направи има много, стига да има желание!
  —цитат от коментар 14 на Бай Гадьо


  В България съм купувал преди няколко години винетка и то от бензиностанция, такава дето се лепи на стъклото. Иначе, в другите държави, където ми се налага да купувам става или на бензиностанция/поща на гише, като ако е такава за лепене, плаща си и си пишеш номера и я лепиш, ако е електронна, или диктуваш номера или го подаваш написан на листче. Преди да платиш ти дават едно листче с данните на колата за проверка и ако са наред, разписваш се, плащаш и после нямаш право на рекламация. Веднъж в Румъния така купуванм винетка и касиера вместо AN ми писа два пъти АS за номера, два пъти го връщах и третият път реших, че не може да сбърка и подписах като селски кмет (или какато там му се вика). Чак в колата вобърнах внимание, ама момчето вика - подписал ли си се, подписал. Купувай си сега нова и друг път да гледаш. Та такива ми ти работи - гледане и внимание ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 549 Гневно

  Това е някакъв абсурд - вместо да си изтестват системата и да я връщат на изпълнителя, докато е ясно, че и най-простия байчо от село Долно @йно няма шанс да се омота, ние пишем статии как да оправяме бакиите на дебелогъзите чиновници....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Намерих една интересна информация в Уикипедия:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Vignette _(road_tax)

  И какво излиза? Електронни винетки са въведени в Унгария, Румъния, Словакия и България - все бивши соцголтаци. Докато на други едни богати и Уредни страни като Швейцария, Австрия и Чехия странно защо такива идеи не им идват в главата и си карат със старите стикери.

  А най-добре е решен въпросът в Швейцария - има само годишна винетка за 40 шв.фр. и никакви други изпълнения. Богат човек, умен човек - казват старите хора.

 26. 26 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan_":

  "В Испания данъците за подръжка на пътната мрежа се събират през горивата"

  А как е решено за чужденците, те как плащат?

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#5] от "sclera_bg":

  Преди няколко години, на излизане от Словакия си купих винетка вместо за Чехия, за Словакия. Съвсем редовна.
  Подадох рекламация, макар грешката да беше лично моя (не се разбрахме с една служителка в бензиностанция), и след десетина дни си получих парите обратно.
  У нас такава възможност няма.

  П.П. Там винетките са само за магистралите, за останалите пътища не са нужни.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един препатил":

  В почти нито една западна държава няма винетли и стикери. Изключрние е само Австрия.
  Навсякъде се плащат тол такси, в много пъти по-скъпи от нашите винетки.
  Но навсякъде в Европа, с изключение на България и Румъния, се плащат единствено и само магистралите, било то с винетки или тол такси.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#18] от "acarid":

  За това съм подавал няколко пъти сигнал до АПИ... без резултат.
  Най-отгоре трябва да е България, след това съседните държави, и чак останалите по азбучен ред.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "sclera_bg":

  Като програмист в американска фирма, мога да потвърдя мнението Ви. Ако на работа направя подобна нескопосана система, първо ще че уволнят и по-лошото - ще ме е срам да кажа, че това аз съм го правил. Валидирането на входни данни е най-малкото, което може да се направи.
  Няма елементарна мисъл в цялата им “система”.

 31. 31 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо": В Испания .. няма винетки... Данъците за подръжка на пътната мрежа се събират през горивата, също простичко и лесно решение...
  —цитат от коментар 20 на Ivan_


  Как ще вземеш пари от турските камиони, те не наливат и капка гориво в България?
  Как ще вземеш пари от българските ТИР-ове, като те зареждат само контрабандно ведомствено гориво. Питай Валентин Василиевич ако не вярваш...
  Защо градския транспорт в Силистра да речем, ще плаща по-скъпо гориво заради строеж и поддръжка на извънградска инфраструктура?

 32. 32 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 603 Разстроено

  До коментар [#4] от "acarid":

  Да, карам основно в града, това обаче не означава, че хората като мен трябва да плащат несправедливо висока цена. При положение че може да се купи от сайта на АПИ (няма разходи за разпространение), не виждам защо седмичната винетка да не бъде 5 лева, а месечната 15.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 33. 33 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 603 Разстроено

  До коментар [#4] от "acarid":

  Да, карам основно в града, това обаче не означава, че хората като мен трябва да плащат несправедливо висока цена. При положение че може да се купи от сайта на АПИ (няма разходи за разпространение), не виждам защо седмичната винетка да не бъде 5 лева, а месечната 15.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 34. 34 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Момичето на бензиностанцията въвело грешен номер и в резултат съм взел винетка на чужда кола (ако съществува въобще кола с такъв номер) и нищо ама нищо не можело да се направи.

  Значи може да се вземе винетка за несъществуваща кола, но не може да се поправи грешно въведен номер?

  Айде бе? Софтуерните системи не следва ли да са направени да служат на хората вместо да ги цакат?

  Щом системата е направена по дизайн такава ами да го духа системата.

 35. 35 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Няма елементарна мисъл в цялата им “система”.
  —цитат от коментар 30 на Puck Futin


  Напротив, има, нарочно е така и в това е гаврата.

 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#22] от "Петърчо":

  Сваляш си номера, този на който си го дал си слага неговият и готово. Както казах, бързо и лесно. Ако вземеш под наем си слагаш своят номер и така.

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#26] от "staro-nov dnevnik-ar":

  В брой, с карта, електронно как да плащат?
  Купуваш гориво и държавата си получава данъка, ьали го купува испанец кли чужденец няма значение.

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#31] от "acarid":

  Колега, градският транспорт в Силистра дали ще плаща чо скъпо гориво за една проста система или ще плаща друг данък , за да работи една сложна система камва е разликата? Стимулираме заетост и работни места за държавни служители ли?
  Жрадският транспорт в Силистра и сега плаща акциз и ДДС на горивото, плаща и данъци , за да има та,и аценция, тази система, тези мрежи ,а дистрибуция и т.н.
  Да ти кажа ако ьръпнеш чертата най вероятно градсмият транспорт в Силистра в млмента плаща повече за подръжката на междуградската мрежа отколкото ако се събира през горивата.

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  До коментар [#32] от "kokoto2":

  В Унгария въпросът е решен така:Има национални винетки, които важат за цяла Унгария. Има и общински винетки, които важат само за дадена община/общински град и околните населени места/и са на цена 1/3 от националните винетки. Сам си избираш каква да купиш.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 40. 40 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#32] от "kokoto2":
  Винетката е такса на база време. Ако бе минал 1500км тези два дни, пак ли щеше да е несправедлива цената? А ако бе шофирал до Белград и обратно, смятал ли си колко щеше да платиш по най-справидливия метод - с Тол?

 41. 41 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ivan_":
  Ако се откажем от винетки и ТОЛ, акцизът върху горивата ще е поне с 50% нагоре. Съгласен ли си бензина да ти е с 40-50ст. по-скъп?
  Колегата по-горе който още жали 10-те лева за винетка, как ли ще се чувства карайки цяла година колата си в София?
  Печелят само транзитните камиони, но за тях нито дума, защо?

 42. 42 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#21] от "Петърчо":

  Тя системата е една и съща не зависимо от къде влизаш в нея.

 43. 43 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Системта е добра.юДоволен съм.
  —цитат от коментар 10 на WWW


  Ти си ясен. Винаги пръв на амбразурата за всичко герберско.

 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#41] от "acarid":

  Не зная как си правиш подобна сметка.
  Колегата в София предполагам че зарежда един резервоар веднъж в месеца. Човек който шофира редовно извънградско зарежда един, два или три резервоа всяка седмица...

  Та не виждам къде е крещящата недправедливост. Напротив в момента е по несправедливо понеже всеки поравно изчислено на брой плаща забтази система, за заплати и т.н. ако ще се търси подобна справедливост махайте винетките и минавайте на тол система...

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на dct57684017
  dct57684017
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им имах и скъпата система. Кой ти гледа когато плаща на някой друг и ако почне да го прави ще се натрупат големи опашки. На практика ти взимат парите и не виждам бърз начин да ти ги върнат и те глобяват като нарушител. Ей това е скапаната авторитарна система. На практика не би трябвало да ти взимат парите и да те уведомяват че има грешка, но не, те ти взимат парите щото ти не може да бъдеш грешащ човек, а трябва да си безгрешен робот и после те глобяват като неплатил и за грешката ти. И за това нещо се плащат милиони. Никой не се интресува от дребния човек, важното е да се похарчат милиони от данъците ни и то в наш ущърб. Оставка и затвор

 46. 46 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  На трети бях спрян от екип на БГТОЛЛ и се оказа, че на 05.08 съм заснет без валидна винетка.
  Аз в бързането не съобразих, че седмичната ми винетка е издадена на транзитния номер на колата, а същия ден колата беше регистрирана с нов номер. Сега съм в фаза на възражение, като съм описал каква е ситуацията. Изискаха ми допълнително документи удостоверяващи връзката между стария и новия номер (в случая съм им изпратил копия от транзитния талон и талона за регистрация). Цялата кореспонденция се извършва само по email, като ми изпращат обратни писма за номера на преписката и че са получили приложените документи.
  По email очаквам и решението им по случая. Надявам се да е положително за мен.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 47. 47 Профил на dct57684017
  dct57684017
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "acarid":

  Ами може човек да се разсея за момент все пак е тръгнал към морето и никой не е помислил за това. Взимат му парите (за връщане сигурно ще е трудна работа) и го глобяват като нарушител. Това не би следвало да се случва при система за милиони. Не човекът трябва да се кланя на системата, а обратно и даже да предвиди грешки, ама понеже сме все с наведени главички и питаме като ще ни бесят дали да си носим въжетата. Срам, срам, срам

 48. 48 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  [quote#19:"padrino"][/quote]

  Тук https://web.bgtoll.bg/ такъв бутон и аз не намирам

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 49. 49 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  [quote#19:"padrino"]
  —цитат от коментар 48 на zz_s
  Тук https://web.bgtoll.bg/ такъв бутон и аз не намирам[/quote]

  Уникално твоето е https://www.bgtoll.bg/ , а моето https://web.bgtoll.bg/

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 50. 50 Профил на J P
  J P
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Винаги съм се чудил как може да сгрешиш попълване на заявление,вече не се чудя,тази година ми откраднаха 97лв.Как се случи,попълваш страницата,преглеждаш и отиваш да плащаш,само че сайта не ми дава проверка на набраната информация и потвърждение а направо ме прехвърля на плащане и чак тогава ти потвърждава,излезе че колата ми е със щатски номера.Не съм робот или Гугъл явно е подменил Държавата на регистрация но БГ Тол не ме попита за потвърждение преди плащане така че те са крадците за мен.(След този случай споделих и разбрах за много сходни случки а плащането).Вземете поука от Румънският и Унгарски сайт за винетки.Не става само с крадене ,трябва и работа

 51. 51 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 567 Неутрално

  А къде в европа се плащат 5 ст/км с уикенд винетка за 10лева с лека кола?(По 100 км в посока, отиване и връщане).
  —цитат от коментар 3 на kokoto2


  5 стотинки за километър за такса (за лека кола) не е малко. Това е половината на горивото, което е 10-12 стотинки на км ( за по-малките леки коли)

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":В Испания ремаркето на автомобил има същият регистрационен номер като автомобила... Простичко, лесно и работещо решение... И няма винетки... Данъците за подръжка на пътната мрежа се събират през горивата, също простичко и лесно решение...
  —цитат от коментар 20 на Ivan_


  Аутопистас-ът каква такса е тогава?
  "Spain
  Spanish toll roads (or autopistas) are designated AP-XX (where XX is the number of the road) as opposed to State-maintained dual carriage-ways (or autovías), called A-XX. Most of them are networked, so a ticket is issued on entering and the fee is paid when leaving the road. Technically, all the roads belong to the Government, although autopistas are built and maintained by private companies under a State concession; when the concession expires, the road reverts to State ownership, although most of them are renewed.

  There are some autovías which are built and maintained by private companies, notably the Pamplona-Logroño autovía A-12; the company assumes the building costs and the Autonomous Community where they are located (in the given example, Navarre) pays a yearly per-vehicle fee to the company based upon usage statistics, called "toll in the shadow" (in Spanish, peaje en la sombra). The system can be regarded as a way for the Government to finance the build of new roads at the expense of the building company. Also, since the payment starts only after the road is finished, construction delays are usually shorter than those of regular state-owned dual carriage-ways."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Toll_roads_in_Europe #Spain

  Постъпленията от косвени данъци (ДДС, акциз) нямат връзка с услугата "ползване на път". Как с акциза за нафтата за битово отопление, за тракторите на полето или корабното гориво ще се финансират автомагистрали? То, Макрон се опита да финансира екологията с акциза на горивата и жълтите жилетки блокираха Франция.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#51] от "coffee.bean":

  "5 стотинки за километър за такса (за лека кола) не е малко."

  Всъщност, не е толкова. За нашия пазар, където автопроизводител дава 7 години гаранция или 150 хил. км пробег, означава, че купувачите на лични автомобили имат намерение да изминават по 21430 км годишно. При 97 лв. годишна винетка се получавапо 0.45 стотинки на киломентър. Дори половината от пробегът да е градско шофиране, то винетката за личните автомобил е около една стотинка на килиметър (годишен пробег от 9700 км по републиканската пътна мрежа).
  Проблемът е, че 20 тонен автобус (например икономичен Сетра от 18 тона плюс 3.5 тона за 44 пътника https://www.kamioni.bg/bg/menu/10/post/9494/Setra-S-515-HD-naistina-ikonomichen ), увреждащ/износване на пътя минимум шест пъти повече от личния автомобил (до 3.5 тона) плаща също една стотинка за километър (тол такса). Сиреч, тежеста върху финансирането на ремонта и изграждането на пътищата пада върху физическите лица, които не си приспадат разходите (винетка, ДДС, акциз) от приходите/доходите, вместо на реалните потребители (един автобус/камион годишно изминава около 600 хил. км).
  По-дразнещо е неадекватно стартиралата тол-винетна система и още по-неадектватното харчене на парите. От заложени приходи 1.2 млрд. лв., след хиляди врътки (инвалиди, социо-пати- социално отговорни бизнесмени) приходите са същите, около 500 млн. лв., както без системата, а разходите са увеличени без видимо да има подобрение (дали ще стоиш в задръстване преди Благовград или след Благоевград е все тая).

 54. 54 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Намерих една интересна информация в Уикипедия:https://en.wikipedia.org/wiki/Vignette _(road_tax)И какво излиза? Електронни винетки са въведени в Унгария, Румъния, Словакия и България - все бивши соцголтаци. Докато на други едни богати и Уредни страни като Швейцария, Австрия и Чехия странно защо такива идеи не им идват в главата и си карат със старите стикери.А най-добре е решен въпросът в Швейцария - има само годишна винетка за 40 шв.фр. и никакви други изпълнения. Богат човек, умен човек - казват старите хора.
  —цитат от коментар 25 на Един препатил


  https://www.asfinag.at/toll/vignette/
  Това за Австрия!

  Sapere aude
 55. 55 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Какъв хаос! Защо изобщо трябва да пишеш нещо някъде? Купил си винетка, лепиш я и караш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK