Пътни полицаи ще участват в родителските срещи в училищата

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПътната полиция планира през тази учебна година нейни служители да участват в родителски срещи в училищата, съобщи Мария Ботева от службата пред журналисти днес. "Голяма част от родителите сами по себе си не спазват винаги правилата за движение, дават пример на своите деца и ние искаме да обърнем това в положителен знак", коментира тя.


Ботева допълни, че и тази година преди началото на учебната година са били дадени предписания за освежаване на пешеходни пътеки, изграждане на нови и подмяна на знаци в районите около училищата и детските градини. От "Пътна полиция" са издали предписания на стопаните на пътните участъци какво да променят.


Седмицата 16 - 22 септември е определена като седмица за безопасност на децата на пътя, каза още Ботева.
В същото време от днес "Пътна полиция" започва и нова акция, която има за цел да ограничи катастрофите, станали в резултат на разсейване - най-често заради телефони или други електронни устройства.


За България тя минава по мото е "Остани жив, спаси живота". Ботева уточни, че в рамките на акцията ще се налагат глоби и за други нарушения.


Интерактивни табла в училищата


Междувременно от Държава агенция "Безопасност на движението по пътищата" съобщиха, че в училищата е започнало оборудването на кабинети и общи помещения с информационни табла, обединяващия някои от основните пътни знаци. Целта е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст.


Първите информационни табла ще бъдат поставени в училищата в столицата, а до края на месеца те ще бъдат разпространени и в страната. На всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента в нея са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, като предстои там да се добави още полезна информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK