Нова поръчка без конкурс за над 1 млрд. лв. за държавната "Автомагистрали" ЕАД

Нова поръчка без конкурс за над 1 млрд. лв. за държавната "Автомагистрали" ЕАД

© МРРБДържавното дружество "Автомагистрали" ЕАД получи поредна поръчка за над 1 млрд. лева без конкурс. Срещу 1.08 млрд. лева фирмата ще проектира и изгради близо 66 км от пътя Видин - Ботевград в участъка между пътен възел "Макреш" и обходния път на гр. Монтана.


Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизация на трасето от "Дунав мост II" ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". В момента се изграждат общо 62.6 км от пътя Видин - Ботевград. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград (33 км) и Видин - пътен възел "Макреш" (29.6 км).


Отсечката между пътен възел "Макреш" и обходния път на гр. Монтана, която "Автомагистрали" ЕАД трябва да изгради, е с дължина 65.8 км и е разделена на 5 участъка. Всеки от тях ще е с габарит на автомагистрала, като ще се изградят по две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица, като в определени участъци с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавнодвижещи се товарни автомобили. Срокът за изпълнение е различен за всеки участък - от 28 месеца до 32 месеца.
Възлагането на новата милионна поръчка на "Автомагистрали" ЕАД е на база член 14 от Закона за обществените поръчки, действащ от март миналата година. Той позволява изключение от правилата на закона за държавни възложители. Това може да стане, когато юридическо лице, което е обект на контрол, възлага поръчки на възложителя, който го контролира, или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие, което е и принципал на пътната агенция.


По тази схема "Автомагистрали" получи поръчка за изграждането на частта на магистралата "Хемус" от пътен възел "Боаза" до връзката с пътя Русе - Велико Търново (134 км) срещу 1.3 млрд. лева и си гарантира още 1.38 млрд. лева за построяването на последните почти 90 километра от историческия аутобан (от връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци).


При възлагането на големите поръчки за "Хемус" критиката беше, че държавната компания няма капацитет да се справи с тях, което пък налага ползване на подизпълнители. При тази схема на плащане за строителството това означава непрозрачно да се похарчат немалката сума бюджетни средства с аргумента, че това се прави, за да се избегнат обжалванията, които обичайно спират и бавят изпълнението на такива проекти.


Допълнително "Автомагистрали" получи и договор за укрепване на свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа за 2020 и 2021 година, на стойност почти половин милиард лева. Последно дружеството попадна във фокуса на общественото внимание тази седмица, след като стана ясно, че ще ремонтира участъка на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора на цена, по-висока от тази при изграждането на отсечката.


В края на 2019 година "Автомагистрали" ЕАД мина през преструктуриране. След него се обособиха три направления на работата. Първото е свързано с текущите ремонти и поддръжка на магистралите. Второто се занимава с изграждане на новите участъци на "Хемус". Третото направление на "Автомагистрали" ЕАД е ангажирано с укрепване на свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK