Нови камери на "Пътна полиция" ще засичат и неправилно изпреварване

Нови камери на "Пътна полиция" ще засичат и неправилно изпреварване

© Фейсбук на Пътна полицияПътните полицаи в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Ловеч ще получат по една нова "суперкамера", която освен превишения на скоростта ще засича и неправилно изпреварване, съобщи "Нова телевизия". Става въпрос за преносими устройства по подобие на вече познатите триноги.


От МВР още не казват кога ще заработят устройствата, като уточняват, че в момента им се правят тестове. Не е изключено камерите да влязат в строя още през следващата седмица, когато ще върви поредната акция "Скорост" в цялата страна.


Както и вече ползваните триноги те могат прецизно да определят скоростта на всяко превозно средство дори на трилентов път както денем, така и нощем.
Пред "Нова телевизия" инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" коментира, че издадените електронни фишове за превишена скорост постоянно растат. "Това говори за една недобра дисциплина на шофьорите и не ни радва", допълва той.


Към момента пътната полиция разполага с общо 205 устройства за контрол на скоростта. Сред тях има 22 стационарни радара, 32 камери триноги и 148 мобилни станции в полицейските автомобили. Колко от тях работят обаче не е известно.

Покупката на нови технически средства за контрол и автомобили е сред мерките, които се предвиждат в новата десетгодишна стратегия за намаляване на жертвите при катастрофи, изготвена наскоро от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". В стратегията се отчита, че превишената или несъобразената с пътните условия скорост е основен фактор за настъпване на катастрофи, а българското законодателство в тази насока е едно от най-либералните в ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK