Правителството се отказа от отмяната на актовете за пътни нарушения

Правителството се отказа от отмяната на актовете за пътни нарушения

© Фейсбук на пътна полицияКабинетът отмени взетото на 9 септември Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който предвиждаше отмяна на актовете и налагане на глоби само с фишове. В съобщението на пресслужбата на министерския съвет се посочва, че проектът на закон се оттегля поради необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни.


Срещу текстовете в закона се обяви включително антикорупционната комисия, от която излязоха със становище, че се дават твърде много права на пътните полицаи.


Проектът предвиждаше още фишът за нарушение да се счита за връчен, ако посоченият от нарушителя адрес е посетен два пъти и той не е открит.
Друг нов момент е възможността фишът за неправилно паркиране да може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. При това положение отговорен ще е собственикът (физическо или юридическо лице), освен ако в талона не е вписан ползвател или не бъде посочен такъв.


Предвиждаше се и отмяната на съществуването на контролния талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и определен брой контролни точки за отчет на извършваните нарушенията (т.нар. син талон).


Последната промяна е свързана с промяна на давностните срокове за отнемане и предаване на отнетите книжки, които сега са шест или девет месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK