Кабинетът одобри стратегия, която да намали наполовина жертвите при катастрофи

Кабинетът одобри стратегия, която да намали наполовина жертвите при катастрофи

© Георги ПауновскиМинистерският съвет прие Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата за периода 2021 - 2030 г., която предвижда намаляване на половина на жертвите на катастрофи. За миналата година те са 628 при планирани в предишната стратегия 427.


Документът е изработен от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) в сътрудничество и координация с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата. Към стратегията е разработен тригодишен План за изпълнение. Той ще бъде актуализиран на годишна база.


От пресслужбата на кабинета посочват, че в периода 2010-2109 г. България е постигнала 19% намаление на жертвите от катастрофи.


За постигането на целите се набелязва прилагането на широк спектър от мерки - учене през целия живот, по- ефективен контрол, щадяща пътна инфраструктура, използване на по-модерни превозни средства и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK