В ЕС търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили скочи с над 200% за година

В ЕС търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили скочи с над 200% за година

© МерцедесТърсенето на плъг-ин хибриди и електромобили в страните от ЕС през третото тримесечие на годината скача с над 211% в сравнение със същия период на миналата година, като вече почти всяка десета продадена нова кола е такава, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА).


За периода юли-септември от купените леки коли зареждащи се от контакта са 273 809 броя, което е пазарен дял от 9.9%. Година по-рано техният дял е бил едва 3 на сто.


Обяснението за нарасналото търсене се крие във въвеждането на стимули в редица страни за покупка на плъг-ин хибриди и електромобили.
Специално търсенето на зареждащи се от контакта хибриди скача с над 368% от 29 557 броя през третото тримесечие на миналата година до 138 348 сега. Най-сериозен е приносът за този тренд на Германия и Франция с над 400% ръст.


Стандартните, или т.нар. меки хибриди остават най-предпочитаните автомобили с алтернативно задвижване, като от тях са купе 341 092 броя, или с 88.8% повече от преди година.


Търсенето на електромобили се повишава със 132.3% до 135 461 броя. Данни за регистрациите в България в статистиката на АСЕА за съжаление този път няма.


В същото време делът на колите с двигатели с вътрешно горене намалява от 88.6% за третото тримесечие на миналата година на 75.4% сега. На дизел са 27.8% от купените нови леки автомобили, или 766 146 броя, което е спад от 13.7 на сто за година.


Още по-сериозен - с 24.3%, е спадът в търсенето на бензинови автомобили, като от тях са купени 1.3 млн. бройки. Това означава пазарен дял от 47.5%.


Със 6.8% намалява търсенето на леки коли на етанол, пропан-бутан и метан, основно заради по-слабият интерес към колите на природен газ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK