Обявените за незаконни проверки за неплатени глоби по границите ще продължат

Обявената от съда за незаконна практика ще спре само по пунктовете с Гърция.

© Велко Ангелов

Обявената от съда за незаконна практика ще спре само по пунктовете с Гърция.Служителите на гранична полиция ще продължат да проверяват шофьорите за неплатени глоби по Закона за движение по пътищата и да не им позволяват да напуснат страната с автомобил, ако не се издължат, въпреки решението на Върховният административен съд, че това е незаконно. Това се разбра днес от изказване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Изключение ще правят пунктовете по границите с Гърция, за които се отнася определението на магистратите.


"Ние сме длъжни да изпълни всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на граничната граница", каза министърът. Той допълни, че решението на ВАС дава насоки как да се промени нормативната база, за да продължи тази практика.


"Ние не го прави с цел някой да го спрем да не отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно. Над 80-90% от жертвите на пътя е от несъобразената скорост. А над 90% от това, което връчваме на границата са електронни фишове за скорост", посочи министърът.
Спорната практика беше въведена в началото на лятото. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби. Когато санкцията не е била получена тя се връчва на провинилия се. Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, той трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.


Срещу този подход се обяви омбудсманът Диана Ковачева, която атакува пред Конституционния съд съответните текстове от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот.


Мнението на върховните съдии, по жалба заведена от адвокат, е че: "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".


Върховните съдии са посочили, че в задължения на граничните полицаи е да установят самоличността на пътуващия, да проверят валидността на документа и дали има признаци, че е подправен. Граничният полицай има право да извърши проверка на лицето и в информационната система "Граничен контрол", но само в рамките на "минималната гранична проверка".


"Липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП-тата, пишат съдиите. Тъй като жалбата е за спиране на пункт на границата с Гърция обаче в решението изрично е посочено, че тази практика трябва да се спре на пунктовете Кулата - Промахон и Илинден - Ексохи.


Естествено, магистратите вероятно биха се произнесли по същия начин и за други ГКПП-та, но за момента такива решения няма. Какви точно промени в нормативната уредба да се предложат, тепърва юристите на МВР ще решават, след като се запознаят подробност с определението на ВАС по конкретния казус.

Пътна полиция има проблем със събираемостта на глобите от години, като опита няколко подхода за справяне със ситуацията.


Последно на 9 септември правителството реши да приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който предвиждаше отмяна на актовете и налагане на глоби само с фишове. Малко повече от месец по-късно обаче решението беше отменено "поради необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни".


Всичко по казуса с проверките по границите четете тук.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Министър на въртешните работи обявява как няма да спазва съдебно решение. Великолепно!
  Обаче ще гонят пенсионерите, които искат да си купят хляб в 12 на обяд.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Т.е тарикатите не искат да си плащат глобите, ВАС е намерил дупка в някакви наредби и се опитва да прецака МВР. Но след промяна в наредбата и на граничните полицай ще им се даде право да връчват глоби и готово - вече няма да е незаконно.

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Кое е законно при гьоновете на Бойко Борисов?
  Освен заплатите, кюлчетата и пачките.

  Жоре, само информативно! каква е заплатата на директора на Пирогов д-р Балтов?
  30 000 лв.? Или повече?
  За Бойче не питаме, неговата е в кюлчета.

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Друг вариант е да сложат по един катаджия на гишето и той да връчва фишовете.

 5. 5 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Т.е тарикатите не искат да си плащат глобите, ВАС е намерил дупка в някакви наредби и се опитва да прецака МВР. Но след промяна в наредбата и на граничните полицай ще им се даде право да връчват глоби и готово - вече няма да е незаконно.
  —цитат от коментар 2 на m17


  ВАС не е намерил "дупка в някакви наредби" - абсурдно е да се ограничават основни права, гарантирани в Конституцията на нашата страна, а които са залегнали в основата на Европейския съюз, като правото на придвижване, само защото - въпреки цялата огромна административна машина - правителството не е в състояние да събере административни санкции!

 6. 6 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 221 Гневно

  Т.е тарикатите не искат да си плащат глобите, ВАС е намерил дупка в някакви наредби и се опитва да прецака МВР. Но след промяна в наредбата и на граничните полицай ще им се даде право да връчват глоби и готово - вече няма да е незаконно.
  —цитат от коментар 2 на m17


  И освен това не става дума за тарикати или не - ако правителството иска от мен/нас да спазваме закона и ни глобява за това, то то самото - в лицето на МВР в случая - трябва да се научи да спазва собствените си закони. Има правила как се налагат, връчват и събират глоби!

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  България е една от малкото страни на Земята, в която милиционерите си правят каквото си искат и буквално стъпкват решенията на съда.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Ще променят закона и практически ще стане пак както преди .

 9. 9 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Достатъчно за арест на министър за неспазване на съдебно решение.

 10. 10 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дрябва да събират за 20-та заплата и междувременно да пълнят тумбаците!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Колко пъти ви се обяснява, че законността се отнася за правата на джендърите. За имигрантите също, ма те не щат у нас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  не казва това. казва че ще изпълнят решението по отношение на ГКПП-тата за които е поставено. За останалите, за които няма такова решение няма какво да изпълняват. Трябва да променят закона да е в съответствие с практиката, която искат да въведат и тогава няма да има проблем.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Достатъчно за арест на министър за неспазване на съдебно решение.
  —цитат от коментар 9 на vovka


  Кога ще се научим да четем с разбиране?Съдебното решение е само за 3 /три/ ГП и там то ще се спазва.На останалите ГП остава старото положение.

 16. 16 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":не казва това. казва че ще изпълнят решението по отношение на ГКПП-тата за които е поставено. За останалите, за които няма такова решение няма какво да изпълняват. Трябва да променят закона да е в съответствие с практиката, която искат да въведат и тогава няма да има проблем.
  —цитат от коментар 14 на bludniq_sin


  Кой закон, Конституцията ли? Опитаха се, ама се видя, че резултата е все едно да накараш Дявола да (пре)пише Евангелие.
  "...с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната..."

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Друг вариант е да сложат по един катаджия на гишето и той да връчва фишовете.
  —цитат от коментар 4 на m17


  Вече е направено. Гледай за Коледа как кола на КАТ ще пресява опашката преди ГКПП-то.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  ГЕРБаджийството уверено копае поредното дъно. МВР обявява, че ще извършва проверки, които са обявени за незаконни от съд. Най-обикновени престъпници. 11 години ГЕРБ - 11 години пародия на държава. Първият къде е днес, ще се появи ли на работа най-после или ще продължава да го играе шофьор ? Вече има антитела и чумата не го лови, та няма от какво да се притеснява.

 19. 19 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#15:"uvtest"][/quote]

  Споко, и за другите ще е същото, докато полюционерите не се научат да си вършат работата като хората, ще е така.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  [quote#15:"uvtest"][/quote]

  Четат, дори с разбиране четат, е не им достига половин гънка.... но ако се спънат пред чугунен радиатор... после всичко ще разбират!
  Глейте ко ще стаа на Коледа по границата с Гръчко...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 23. 23 Профил на uun40688287
  uun40688287
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КАТ е една от най-корумпираните институции в държавата, трябва да се закрие, след това да се открие на ново и пак да се закрие.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на ajl51672164
  ajl51672164
  Рейтинг: Гневно

  Rl.d;mrxq meoe,wkhe.q mf;f'a!

  OperationStopped: C:\Users\joshu\Desktop\Desktop 10.07.2020\torseldnk\t.ps1:48
  Line |
  48 | $t = ($PSItem -split 'Email:')[1] -split ' Password:'
  | ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  | Index was outside the bounds of the array.

 26. 26 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Над 80-90 % е заради негодни пътища и хранилки на КАТ.

 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 439 Неутрално

  „Arbeit macht frei“ трудно се езлиза от концлагерите ОСВЕН С КРАКАТА НАПРЕДЕ

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на граничната граница", каза министърът.
  ===========================================
  Егати министърът, без извинение.

  Свободата, Санчо...
 30. 30 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Милиционерите по време на протеста застанаха на страната на шайката. Още тогава стана ясно, че по-насетне ще могат да правят каквото си поискат и никой няма да им каже гък. Просто една обикновена сделка. Днес няма да спазва закон, утре ще иска увеличение на заплатата и те така.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Разбира се, той закона да не е за всички. Той е само за някои.

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  "Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно"

  Бахти калинковата логика..

 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#16] от "zero_day":

  не, ще променят закона така че да не е в противоречие с конституцията

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Мафиотската организаця МВР трявба да бъде ликвидирана до крак , както Ал Кайда

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 35. 35 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Весело

  Така,трябва.Имаш,пари ,за разходка в ЕС,а се правиш на ударен ,да не си платиш,задълженията към държавата.Аман от тъпи тарикати.

  Ръй! Ръй!
 36. 36 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом сега ще умуват "юристите на МВР", със сигурност ще станем свидетели на поредната герберска идиотщина :))

 37. 37 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Вредно е да се пише така тенденциозно. Не те спират да напускаш страната, спира се колата. Съдът е казал само, че от министерството са идиоти и трябва да си оправят нормативната база. Ще го направят.

 38. 38 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#2] от "m17":

  Тези глупости, които си написал, могат да се случат само в твоите сънища. Мечтай си, мечтай си и голямата Тиква, обградила се с малки Тиквички и Тулупчета, да продължат да газят през законите и решенията на съда. Мечтите са безплатни...

 39. 39 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Наблюдавам как всички гербаджии и платени тролове на Шехерезада Арнаудова веднага с настървение се хвърлят да защитават всяка глупост, изречена от поредния некомпетентен висш правителствен чиновник. А на следващия ден чиновникът изрича точно обратното или започва да обяснява как не бил искал да каже това, което е казал, а нещо друго. Хайде сега леля Деница Сачева да влезе в ролята на защитник на министър Хаджийски. Жалка история... ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK