Първият сняг затвори временно пътищата Русе - Силистра и Ловеч - Плевен

Първият сняг затвори временно пътищата Русе - Силистра и Ловеч - Плевен

© Юлия ЛазароваПървият за тази зима сняг затвори проходи за най-тежките камиони и ограничи временно преминаването по определени пътни участъци, сочат информациите на Агенция "Пътна инфраструктура". Поради силен снеговалеж до 11.30 часа беше ограничено движението на всички превозни средства по второкласния път Русе - Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван.


Заради закъсал камион временно беше ограничено и движението по пътя Ловеч - Плевен. Нормалното движение беше възстановено в 12.30 часа. През деня беше ограничено преминаването на камиони с обща маса над 12 т през Троянския проход.

С въведени през 2017 година промени в Закона за движението по пътищата за навлизане в участък, затворен за снегопочистване, означен със знак, въвеждащ временна забрана за движение, наказанието е 1 месец лишаване от книжка и 300 лв. глоба. Същата година беше прието и решение от 15 ноември до 1 март леките автомобили да са със зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм.
От АПИ уточниха, че близо 400 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. За поддръжката на 20 хил. км републикански пътища тази зима са мобилизирани общо около 3000 машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките.


Фотогалерия: Първи сняг в София >
Тази сутрин сняг вали в областите Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силистра и София, както и на Пампорово, Рожен и прохода Шипка. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология най-сериозна е снежната покривка в София - 6 см. Във Враца е натрупало около 4 сантиметра сняг, а между 1 и 2 см е снежната покривка в Кнежа, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Свищов и Русе.


Междувременно от "Пътна полиция" припомниха и основните правила за движение при зимни условия:


- да не поемат на път, без колите им да са подготвени;


- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;


- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;


- при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка;


- на дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;


- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.


Съветите към пешеходците са да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя, и да пресичат само на определените за целта места, и то след като внимателно се огледат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK