След акцията по изваждането им на светло: автомобилите на газ се оказаха със 70% повече

След акцията по изваждането им на светло: автомобилите на газ се оказаха със 70% повече

© Георги ПауновскиБроят на леките автомобили в страната, които използват за гориво пропан-бутан и метан, се е увеличил със 66.8% в рамките на година, показват данните на "Пътна полиция" за регистрациите за първите 11 месеца на годината. Ако към 1 декември 2019 г. на газ са били 201 776 коли, сега те са 336 563.


Край на гратисния период


Обяснението се крие в това, че през февруари пътните полицаи започнаха масово да глобяват, ако използването на това гориво не е вписано в талона на колата. Санкцията започна да се прилага шест години след въвеждането на изискването. Това доведе до опашки пред пунктовете на "Пътна полиция" за смяна на документите и така хиляди автомобили, газифицирани, след като са били минали първоначална регистрация, се оказаха обхванати от статистиката.


На фона на епидемията от коронавирус, за да няма струпване на хора, гратисният период, в който глоби не се налагат, беше удължен два пъти и последно беше краят на ноември. Ново удължаване на срока не се предвижда, уточниха от Дирекция на полицията за "Дневник". Така, всеки, който е сложил газова уредба на колата си, след като тя е била регистрирана в "Пътна полиция" има три години да отбележи промяната, като смени големия и малкия талон на колата си. Ако това не бъде направено, глобата е 150 лева.Сериозен ръст на търсенето на електромобили и хибриди
Поглед към данните за използваното гориво от леките коли показва също, че сериозно се е повишил интереса към електромобилите, като техният брой се повишава с над 65% и на ток се движат 1876 леки коли. Обяснението може да се търси в сериозните сделки от ноември миналата година до сега, свързани с разширяването на автопарка от коли на първата услуга за споделени автомобили Sрark, както и в падането на цената на подобни модели на вторичния пазар.


Интересът към хибридите се повишава с почти 41%, като двигател с вътрешно горене и електромотор използват 11 424 леки автомобила. Запазва се тенденцията на намаляване на броя на колите на бензин - с почти 11%. Докато дизеловите са с 3% повече (виж графиката).


Пандемията сви продажбите на нови автомобили с 37%


Данните на "Пътна полиция" за регистрациите показват, че икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, е свил продажбите на нови леки и лекотоварни автомобили (категории М1 и N1) с 36.79%. Ако преди години в пътна полиция са били регистрирани 39 858 от тях, сега са заведени на отчет 25 193.


Междувременно от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) представиха през седмицата идеята си и в България да се въведе скрапинг програма. Нейната цел е да намалява всяка години около 9000 автомобили на възраст 15 и повече години, които да бъдат заменяни с нови.


Предложението е за покупката на електромобил държавата да дава субсидия от 10 хил. лв., за хибрид 7500 лв., а за всеки автомобил с екологична категория Euro 6d 5 хил. лв.


Сметките на ААП показват, че годишно подобна програма ще струва на бюджета 50 млн. Лв, но пък в нео ще влязат 70 млн. лв от внесено ДДС, корпоративен данък и данък дивидент, годишния данък "превозно средство" и от винетни стикери.


Спадът и продажбите на употребявани автомобили


Българинът е по-предпазлив и при покупката на кола на старо, като там спадът на регистрациите е почти 20 на сто (169 803 срещу 211 151). Естествено, почти 123 хил. са на възраст повече от 10 години.


При новите леки и лекотоварни автомобили най-търсени са моделите на "Дачия" (3276 продажби), "Рено" (3139) и "Шкода" (2543). При употребяваните все така най-популярни са германските "Фолксваген" (24 937 регистрации), "Мерцедес" (19 371), "Ауди" (12 780), БМВ (12 719) и "Опел" (11 778) (виж графиките).


Като цяло данните на "Пътна полиция" за регистрираните пътни превозни средства в страната показват, че към 1 декември техният брой се е повишил с 1.39% и те са 3 794 059. От тях леките автомобили са 2 853 329 (+1.12 на сто).


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK