Пътят през Искърското дефиле ще остане затворен няколко дни

Пътят през Искърското дефиле ще остане затворен няколко дни

© Скрийншот от Би Ти ВиНяколко дни ще отнеме разчистването на срутището край Елисейна на пътя през Искърското дефиле, но за момента не може да се каже кога ще бъде пуснато движението, каза днес председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Второкласният път II16 е затворен от Ребърково до Своге от снощи, като се използват обходни маршрути.


Срутището е много голямо, като на пътя са се свлекли над 2000 кубически метра скална маса с тегло повече от 4000 тона, коментира геологът Кирил Викторов. На мястото работят 8 специализирани машини, които разчистват по-малките скални късове.

Пътят през Искърското дефиле ще остане затворен няколко дни

© Скрийншот от Би Ти Ви


Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които са огледали района и са набелязали няколко скали, които трябва да бъдат обрушени. След това ще се премине към укрепване както на проблемния скат, така и на околните.


Георги Терзийски предупреди, че метеорологичните условия в момента създават условия за срутища, а с повишаване на температурите следващата седмица ще има нови такива по републиканските пътища.
В отговор на въпрос той каза, че не е имало как да се предвиди срутването, а поставените на ската укрепителни мрежи не могат да спрат такова огромно количество скална маса.


Геологът Кирил Викторов коментира, че районът на срутището е тежък, защото това е разлом, в който има силно изветрели скали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK