Започва превантивно затваряне на пътища заради евентуални срутища

Срутището, което затвори пътя през Искърското дефиле между Ребърково и Своге.След две големи срутища през миналата седмица, които затвориха пътя през Искърското дефиле и магистрала "Струма", от пътната агенция са решили превантивно да затварят шосета, където могат да паднат големи скални маси. Това съобщи пред журналисти в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.


Той допълни, че в АПИ заседава кризисен щаб, който да набележи конкретни мерки. Според Нанков причината за срутищата са обилните валежи от дъжд и сняг и големите температурни амплитуди.

Започва превантивно затваряне на пътища заради евентуални срутища

Той смята, че няма как да се противодейства на този процес, като на места дори изградените да спират падащите камъни мрежи поддават под големият натиск на срутващите се скали. Такива са случаите край Рилския манастир, в Искърското дефиле и магистрала "Струма". Нанков каза, че през пролетта и лятото ще се монтират нови мрежи и ще се събарят принудително опасни скални маси (т.нар. обрушване), като пари за това в бюджета има.


Междувременно от АПИ съобщиха, че се очакват нови срутища в дефилетата и в планинските райони. По този повод председателят на управителния съвет на агенцията Георги Терзийски е разпоредил да се извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от такива процеси. За да се обхванат по-големи участъци, на служителите на областните пътни управления и на пътоподдържащите фирми ще помагат екипите на тол контрола.

Започва превантивно затваряне на пътища заради евентуални срутища

"При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, защото е важно да се гарантира безопасността на пътуващите", се казва в съобщението.


Обобщената справка показва, че към момента заради срутища са въведени ограничения в 7 участъка от републикански пътища. Затворени обаче са само част от магистрала "Струма", пътят през Искърското дефиле между Своге и Ребърково и шосето към Рилския манастир. По пътищата Симитли - Банско в района на с. Градево, Сатовча - Доспат след отбивката за с. Осина в област Благоевград и Рудозем - Смолян движението се извършва в една лента.

Започва превантивно затваряне на пътища заради евентуални срутища

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK