Ремонтът на нагънатата "Тракия" край Чирпан стигна 2.12 млн. лв. на километърРемонтът на магистрала "Тракия" между разклона за магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан-изток", който започна днес, ще струва 70 млн. лева за двете посоки, съобщи днес пред Би Ти Ви Даниел Иваничков от Агенция "Пътна инфраструктура".


При положение че става въпрос за малко над 16 километра (от 168-и до 184-и км), то цената на километър е 2.12 млн. лева, повече дори от предизвикалата дискусия първоначално обявена цена. През септември се разбра, че целият осеян с неравности участък от "Тракия" с дължина 52 км ще се ремонтира срещу 90 млн. лв. на посока, или 180 млн. общо.


Така цената на километър обновяване стигна 1.8 млн. лв., при положение че при строежа на участъка през 2007 година държавата е плащала на изпълнителя по около 1.35 млн. лв. Обяснението беше, че в момента цената на труда и материалите са различни, освен това ремонтът е основен, като се подменя дори некачествено направената основа (какво каза по темата регионалният министър Петя Аврамова вижте тук).
Вчера зам. регионалният министър Николай Ненков обяви, че за разлика от вече извършените обновявания в 14 км от участъка, при които магистралата се ползваше, макар и само в лентите за една от посоките, сега аутобанът ще бъде затворен, за да се работи едновременно по цялото му трасе. Според него това решение пестяло време и пари.


Изпълнител на основните дейности ще е добре познатата държавна фирма "Автомагистрали", която за година без конкурс получи доизграждането на магистрала "Хемус" и други поръчки по аутобаните за общо над 4 млрд. лв. Тя ще прибере 140 млн. лв. от прогнозираната обща сума от 180 млн. лв.


Пред БНТ председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски обяви, че гаранцията на ремонта е три години при седем години при строежа. По повод цената той коментира, че изчисленията не са коректни.


"Има различни условия на работа. Ние де факто ще изградим наново магистралата. Не е коректно да се вземе една сума и тя да се раздели на километрите. Трябва да се вземат предвид много условия, които увеличават цената, но за сметка на безопасността, по-големите доходи на работещите в сектора и т.н. Има едно изследване на камарата на строителите, според което в България ние строим най-евтино магистралите в цяла Европа", аргументира се Терзийски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK