Сбърканите винетки вече ще могат да бъдат коригирани

Сбърканите винетки вече ще могат да бъдат коригирани

© Цветелина Белутова, КапиталКогато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер, включително на държавата, в която е регистрирано превозното средство, или на категорията, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица, решиха депутатите в последния си работен ден, като приеха промени в Закона за пътищата.


Условия за промяната е да се установи безспорно, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларирания във винетката регистрационен номер. Корекцията на винетката ще се прави след подаване на заявление от собственика или ползвателя на превозното средство.


Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.


Депутатите приеха още, че отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя. При неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена винетна такса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK