Полицията започва операция по междуселските пътища в Западна България

Полицията започва операция по междуселските пътища в Западна България

© МВРНова полицейска операция, при която ще се засили контролът по пътищата между малките населени места започна днес и ще продължи до 24 март, съобщиха от МВР. За момента плановете са тя да обхване три области от Западна България.


Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Част от новата операция ще е и засилен контрол в градовете, като в тях ще се следи за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар.


От началото на годината до 16 март се отчита намаление на пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци с около 45%, съобщиха от "Пътна полиция". Това се обяснява със засиления контрол.
45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март. По време на проверките екипите са установили 3922 нарушения. От тях най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от шофьорите - 2476. Общо 1357 пътници са глобени, защото са били без колан, като 462 от тях са били на задните седалки. Установени са и 24 случая, в които деца са пътували без колан, а в 46 случая не са използвани обезопасителни столчета.


От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и осем, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.


По време на операцията са били разкрити и пет случая на превоз на крадени стоки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK