Как може да се коригира сбъркана винетка

Как може да се коригира сбъркана винетка

© Цветелина Белутова, КапиталС промени в Закона за пътищата, влезли в сила от 19 март, вече е предвидена възможност за корекция на данните за купена електронна винетка. Условието е при проверката безспорно да се установи, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория.


Глоби за почти 12.1 млн. лева са наложени заради липсващи винетки през миналата година. Над 11.8 млн. лв. от тази сума се дължи на т.нар. компенсаторни такси. Това е глоба, по-ниска от санкция с акт (за леките коли е 75 лева, при 350 лева с акт), която се налага и се плаща на място и дава право да се продължи пътуването.


"Дневник" попита националното тол управление какъв е редът за поправка на данните при сбъркана винетка. Ето и отговорът:
При купуването на е-винетка отговорността за попълване на коректна информация е на собственика или ползвателя на превозното средство, а поправка се допуска, ако при покупката потребителят е въвел неверен регистрационен номер, сгрешил е държавата, в която е регистрирано превозното средство, или неговата категория (когато е посочено ремарке вместо лека кола или обратното).


При неправилно декларирани данни се счита, че за превозното средство не е платена винетна такса. Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.


За да бъде извършена корекция на електронна винетка, е необходимо собственикът или ползвателят на превозното средство да подаде заявление за промяна на грешно декларирани данни. Образецът на заявлението е публикувано на сайта www.bgtoll.bg в раздел "За нас", секция "Заявления".


За по-бърза обработка на заявленията е препоръчително заявителят да представи свидетелството за регистрация на пътното превозно средства, разписка за купената електронна винетка, както и пълномощно, в случай че заявлението не се подава от собственика на превозното средство. Заявленията могат да бъдат подавани до Агенция "Пътна инфраструктура", Национално тол управление (София, бул. "Никола Петков" № 86), в 27-те областни пътни управления или на електронен адрес [email protected].


Промените в Закона за пътищата не предвиждат възстановяване на суми за е-винетки при грешно въведени данни при покупката й. Промяната в данните на електронната винетка имат действие от момента на извършване на корекцията. Коригираната винетка е валидна до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената. Регистрираните нарушения от електронната система за събиране на пътни такси преди момента на корекцията, не се анулират.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK