Депутати искат камерите за винетките да се ползват и за глоби за превишена скорост

Депутати искат камерите за винетките да се ползват и за глоби за превишена скорост

© Цветелина Белутова, КапиталЗаконопроект, който предвижда камерите на тол системата да се използват и за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата, са внесли в парламента депутатите от "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов. За целта те предлагат създаване на нов член в Закона за пътищата. Законопроектът предвижда всички места с камери на Пътната агенция да са обозначени със знак, а те да се използват основно за засичане на превишаване на скоростта.


Става въпрос за т.нар. секторен контрол, при който се засича времето за преминаване между две точки на пътя, изчислява се средната скорост и ако тя е по-висока от тази, която се постига при спазване на всички ограничения, се налагат глоби.


Националното тол управление разполага с над 100 камери, покриващи 10 800 км. републикански пътища. Сега те се използват, за глобяване на нарушители без винетка или неплатили тол такса. С камерите се следи също неразрешеното придвижване на едрогабаритна техника, както и за следене по шосетата да не се движат претоварени камиони, и такива с разбалансиран товар.
Принципно устройствата, използвани от тол системата могат да мерят и средна скорост, но за да бъдат данните законни и да се използват за санкции, те трябва да се сертифицират от Института по метрология. Инициативата за въвеждането и на този начин на контрол би трябвало да дойде от "Пътна полиция", научи "Дневник" от източници в Агенция "Пътна инфраструктура".


Секторният контрол е широко разпространен в Западна Европа, като благодарение на него на магистралите в Италия например пътните инциденти намаляват сериозно в последните години. В България има само два участъка със секторен контрол, но те са широко известни и рядко залавят нарушители. Такива системи за контрол има монтирани на един от тунелите на магистрала "Струма" и в участък от пътя Карлово-Пловдив.


За контрол на превишението на скоростта "Пътна полиция" разполага с 205 устройства. Сред тях има 22 стационарни радара, 32 камери триноги и 148 мобилни станции в полицейските автомобили. Колко от тях работят обаче не е известно.


По-строг контрол, за да няма незаконно следене


Друга точка в новия член 27а в ЗДП предвижда също данните от камерите на тол управлението да се използват от МВР и прокуратурата за доказване на престъпления, включително и срещу националната сигурност. Въвежда се и по-строг режим за достъп до данните от камерите, тъй като чрез действащият сега регламент има опасност от масово следене на граждани в нарушение на Конституцията, аргументират се вносителите.


Иска се отпадане на синия талон към книжката


Отделно от "Демократична България" предлагат и промяна в Закона за движение по пътищата, която предвижда отпадане на контролния талон към шофьорската книжка. Той е напълно излишен в контекста на централизиран регистър, достъпен в реално време от служителите на МВР, се казва в мотивите към законопроектът. Освен това с премахването на физическия талон ще се избегнат неудобствата покрай неговото връщане, след като е бил отнет за определено нарушение.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  Ще кажат, че синхронизацията по време на всички камери е технически невъзможна и hamiltonf1 ще е щастлив...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  при положение, че всички говорят за скорошни избори, да внесеш такъв закон сега ми е малко странно...

 3. 3 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#2] от "karatista":

  Това директно ще означава на следващите избори да отечат в канала, колкото и да са симпатични

 4. 4 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 411 Неутрално

  при положение, че всички говорят за скорошни избори, да внесеш такъв закон сега ми е малко странно...
  —цитат от коментар 2 на karatista


  Своеобразно харакири; да не говорим, че точно с камери за скорост ченгесаропитеците устройват капани, например застанали 20 м преди знак за край на населеното място, т.е. не действат превантивно, а меркантилно и това е всеизвестен факт!

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#3] от "lig35561597":

  това отделно, ама това ли е най-важното, някакви си камери... олеква се така

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Синия талон е наболял в момента проблем

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 540 Весело

  Предложението им е добро, но според мене не са първите дето го предлагат. Големият проблем е дали ще мине по една много проста причина. Ако мине случайно, най-много квитанции за глоби ще получават самите депутати, а масата депутати не обичат да гладуват против себе си.

  Те искат за кон, а не за лъв. А мишките от край време искат да минават за лъвове...

  73! Go Go
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ще кажат, че синхронизацията по време на всички камери е технически невъзможна и hamiltonf1 ще е щастлив...
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град


  Синхронизацията не е проблем.

  То има камери за средна скорост поставени по разни отсечки. Но в тези отсечки няма къде да спреш, няма къде да се отбиеш и пр.

  Проблемът е че са на много различни места и от камера до камера обикновено се минава през някое населено място или повече такива. Съответно имаш различни ограничения по пътя. Съответно някой трябва да мине през целия път между две точки и да отчете всички ограничения и да запише някаква макс. скорост между тези две точки. Която ще е различна за всяка комбинация от две камери (две точки).

  Което ми звучи като мисията невъзможна. :)

  Теоретически би трябвало да е възможно да се направи, практически ще е много трудно осъществимо.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Весело

  Това е политическо самоубийство.
  Вижда се повсеместната народна любов след разширението на сините зони в София, Варна и Бургас! Колосална е нали?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Не, че ЗДвП не се нуждае от много промени и корекции... Но си мисля, че в момента пред партиите в парламента има доста по-важни задачи. Една от първите би трябвало да бъде проверка по големи сделки на ГЕРБ и съмнителни разходи на старото правителство. За ББР няма нужда споменавам.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Напротив, поне аз съм се зарекъл да гласувам за тая партия която предложи и въведе зона в цяла София. Дори да ми е адски неприятна, стига да го въведат ще гласувам поне 10 години за тях.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Гневно

  Скоро ми написаха 50 лева фиш, щото ми изгорял единия фар, посред бял ден. Нито е умишлено от моя страна, нито е станал инцидент...бял ден! Габаритите работят.
  Явно тежко нарушение. 50 лева.
  Благодаря, Герб!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Гневно

  Скоро ми написаха 50 лева фиш, щото ми изгорял единия фар, посред бял ден. Нито е умишлено от моя страна, нито е станал инцидент...бял ден! Габаритите работят.
  Явно тежко нарушение. 50 лева.
  Благодаря, Герб!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Според мен идеята за отпадане на талона е единствената полезна!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 15. 15 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Що не питат, преди да дават такива предложения. Това не става и няма как да стане. Има един основен фактор това да работи и той е да няма промяна на ограничението на скоростта в участъка. А ТОЛ камерите са разположени по съвсем различна логика, близко до кръстовища и т.н. и между тях има десетки знаци за ограничение на скоростта.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Проблема не е технически, измерването е съвсем лесно, ще сложат и 10% толеранс. Проблема е че всеки гявол ще съди МВР и ще доказва че не е карал с 60 а с 59.

 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Не, че ЗДвП не се нуждае от много промени и корекции... Но си мисля, че в момента пред партиите в парламента има доста по-важни задачи. Една от първите би трябвало да бъде проверка по големи сделки на ГЕРБ и съмнителни разходи на старото правителство. За ББР няма нужда споменавам.
  —цитат от коментар 10 на Petleshev


  Несъгласие ли се усеща? Заставаш срещу своите? Катарзис някакъв?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Скоро ми написаха 50 лева фиш, щото ми изгорял единия фар, посред бял ден. Нито е умишлено от моя страна, нито е станал инцидент...бял ден! Габаритите работят.Явно тежко нарушение. 50 лева. Благодаря, Герб!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  При Славчо няма да има глоби.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Е утре ако дойде ДБ на власт и пак ви глоби някои полицай, те ли ще са ви виновни ?!?

 20. 20 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Изключително разумно предложение - време е държавата да започне да се грижи и да пази нормалните си граждани, наказвайки комплексираните малоумници, компенсиращи малкия размер на мъжкото си достойнство с пилене на гуми или превишена скорост. Мутри и редови комплексари - ВЪН!

 21. 21 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  В Сърбия тол камерите засичат средна скорост. На следващия пункт заедно с "путината" се плаща и глобата...

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван":

  Жалко че не е оригинална - махането на талона се рабпоти от години, даже и е почти готово. До колкото знам липса само последната интеграция на наложените глоби между отделните региони, което се довършва в момента. С една дума - пак с чужда пита правят помен.

 23. 23 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 187 Любопитно

  Искам да споделя опит! Поради разсеяност и "умствена" недостатъчност близо година съм карал без винетка (от април 2020 до януари 2021). След като се усетих влязох в бгтол да си видя нарушенията, кото са фиксирани с място, дата и час. Установих, че независимо от доста обикаляния из страната, ходене до българското и гръцкото море са ме засичали само на един пункт - Мотела Ихтиман. Но не при всяко минаване. Има случай само в едната посока, връщането - не. Та това за камерите в България....майко мила.

 24. 24 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#15] от "Стефан":

  Що пък да не може? Дадена отсечка се изминава за едиколко си време според ограниченията на скоростта в нея.

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#18] от "pepisky":

  Поне не трябва такива глупашки.

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#18] от "pepisky":

  Поне не трябва такива глупашки.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Скоро ми написаха 50 лева фиш, щото ми изгорял единия фар, посред бял ден. Нито е умишлено от моя страна, нито е станал инцидент...бял ден! Габаритите работят.Явно тежко нарушение. 50 лева. Благодаря, Герб!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев

  Законът за движение по пътищата НЕ Е измислен от ГЕРБ. И при Станишев и при Слави - все ще си в нарушение и с глоба.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":Е утре ако дойде ДБ на власт и пак ви глоби някои полицай, те ли ще са ви виновни ?!?
  —цитат от коментар 19 на m17


  Добре, кой е виновен за идиотските закони? Не е ли партията управлявала последните 11 години?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 796 Неутрално

  при положение, че всички говорят за скорошни избори, да внесеш такъв закон сега ми е малко странно...
  —цитат от коментар 2 на karatista


  И защо? Искаме законност само ако не означава, че и ние трябва да спазваме законите? По-добре да не гласуват такива хора за ДБ. Няма нужда.

  Stupidity should be painful
 30. 30 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 419 Весело

  Няма да стане! За "ТИР"-овете ограничението е 70 извън населено, ще пропищят първи и...

 31. 31 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ако успеят да го прокарат този много важен закон ще успеят и да загубят един глас. Това има смисъл само за магистралите. Не знам някъде по света да се кара с ограничение, който не е карал навън само той може да твърди подобни глупости. При тия пътища да се доят шофьорите е пълна неадекватщина. Който кара бързо по тия пътища плаща достатъчно за гуми, джанти и окачване, няма нужда от глоби. Тия едва ли не щяха да правят революция срещу Доган, а а приоритета им в най-добрия случай е много спорна идея за нашите реалности.

 32. 32 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това със синия/жълтия талон отдавна е време. Не може в 21-ви век една 'артишка да удостоверява валидността на шофьорската книжка.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Пак много късно се сетиха... Но WAZE отдавна ги е установила със 100% точност.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Сложат ли толеранс по производител, обикновено около +3%, и ако камерите се калибрират в срок, указан от производител, не може да ги съдиш за абсолютно нищо на тема скорост

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Това е политическо самоубийство.Вижда се повсеместната народна любов след разширението на сините зони в София, Варна и Бургас! Колосална е нали?!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Аз пък съм крайно недоволен, че синята зона във Варна не действа през почивните дни, и в централната част на града е ад. Да не говорим за безкрайните изключения за инвалиди (често в коли за по 80 к), и общински чиновници

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Това е политическо самоубийство.Вижда се повсеместната народна любов след разширението на сините зони в София, Варна и Бургас! Колосална е нали?!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Аз пък съм крайно недоволен, че синята зона във Варна не действа през почивните дни, и в централната част на града е ад. Да не говорим за безкрайните изключения за инвалиди (често в коли за по 80 к), и общински чиновници

 37. 37 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Много правилно - като ще се гонят мутрите от управлението, добре е да се изгонят и мутрите по пътищата (там са не по-малко). Поне доколкото това е възможно.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Имам чувството, че някои се опитват да намерят оправдание за новата дилекция БГ Тол, и да им намерят работа? Само че електронните фишове за превишена скорост направени от мобилни камери масово отпадат, за разлика от стационарните камери.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fury_21":

  Най-вероятно първия път.

  Засеклите са те и други, но не си влязал в базата, защото вече те има.

  До колкото си спомням глобата включва винетка + глоба.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#4:"sturmgewehr44"][/quote]

  Трудно ли ви е да направите разлика между ченге с радар в храстите и (неприятно за мнозина) обективно засичане и респективно глобяване за превишена скорост.
  Но иначе след всяка смърт, особено ако е на непознат човек ще ходим пред съда и ще викаме за по-тежки наказания.
  Що се отнася до талона, по-безсмислена хартия от тази няма. Дори старите талони съдържаха някаква история, а тази хартийка е пълна безсмислица.
  В това време дори и нашето родно ИТ ниво и акъл на КАТаджиите напълно позоволяват да не носим никакъв документ освен лична карта. Набира ти ЕГН-то и ти излиза всичко - книжки, талони на коли (малки и големи), глоби и наказания, прегледи,данъци, застраховки, винетки и прочее.
  Да ама не, друго си е да мъкнеш една торба с хартии и като си забравил или не дай Боже загубил някоя особено ценна, хайде в КАТ на опашката да утрепеш поне два дена - един за подаване и един за получаване.

 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#29] от "reality":

  мен не ме мисли. какво ще обясниш на малки и средни фирми, които фалират, че е по-важно да се препрограмират камери, отколкото да се вземат мерки за тях.

 42. 42 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Вашта мама фашистка, хептен полицейска държава ще станем

 43. 43 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Скоро ми написаха 50 лева фиш, щото ми изгорял единия фар, посред бял ден.
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  А ти защо нямаш резервна крушка в жабката?

  Ако можеш да я смениш на място след установяване на неизправността - копче не могат да ти кажат.

 44. 44 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Що не питат, преди да дават такива предложения. Това не става и няма как да стане. Има един основен фактор това да работи и той е да няма промяна на ограничението на скоростта в участъка. А ТОЛ камерите са разположени по съвсем различна логика, близко до кръстовища и т.н. и между тях има десетки знаци за ограничение на скоростта.
  —цитат от коментар 15 на Стефан


  Няма значение. Изчисляваш средната скорост и ако е по-висока от най-високата въведена за конкретния участък - глоба на база разликата между двете. Не е идеалния вариянт, но като се има предвид, че идеята е превенция - ще върши работа.

  Не съм сигурен, само дали нямаше проблем с промяната на предназначението, ако са закупени със средства от ЕС. Имам спомен, че имаше едни автоматични преброителни пунктове, които не можеха да бъдат ползвани за нищо друго точно заради това

 45. 45 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Разстроено

  Тая държава без индустрия се издържа основно от акцизи, такси и глоби...

 46. 46 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Това с камерите е удачно само на магистрала, където делиш разстоянието на разрешената скорост 140 км/ч и получаваш минималното време. Там, където между две камери има светофари, кръгови, кръстовища - безмислено и практически неприложимо.
  Инак за талона - сетиха се. Във всички държави има точки и ги вземат за нарушения според таблицата за кое колко, но само в БГ май го има "да ти вземат талона". То в САЩ даже и самата книжка не ти вземат - пращат ти писмо, че е инвалидирана като ти свършат точките, пък пластмаската нека си седи в теб - нямаш право да шофираш в нея докато не си възстановиш точките и това не се отбележи в сървъра, до който всяко ченге има достъп от лаптоп в колата си.

 47. 47 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 187 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  Не, на всяко засичане пише, че съм глобен със 70 лв. За почти цяла година 8 пъти. По принцип няколко пъти и в двете посоки, но понякога само едната, а друг път не са ме засичали. Но досега нищо не съм платил, защото нямам известие!

 48. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  ДБ явно са имали дузини законопроекти в челмеджето, ама все ми се струва, че има много по-наболяли проблеми от някакви си камери!

 49. 49 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Нали - имената на градовете например?
  Защото това са на слънцата ви приоритетите
  https://www.dnes.bg/politika/2021/04/19/kovachev-dokoga-shte-ima-gradove-s-imena-na-komunisticheski-deici.487567
  До коментар [#48] от "Дария Колев":

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  А какво значи идиотски закони - такива които не ви харесват ? Знаете ли защо в България няма ред и няма да има скоро - щото всички са гяволи. И всички реват за ред ама като реда достигне и до тях, реват двойно. Изключвам себе си от категорията всички щото подкупи не съм давал, не давам и няма да дам. И съм си патил заради това.

 51. 51 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ако искат повече приходи от тол системата, да въведат адекватни цени и обхват. Комунистическото правителство на ББ написа учибник по популизъм с жалката си предизборна политика, скъпа жертва на която стана иначе добре замислената система за таксуване.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ако искат повече приходи от винетките, нека да се измисли някаква по-различна форма за привилигированите, които пътуват без винетки, включ. и на публичните институции. С намаление ДА (дори и до 70%), но не и безплатни.
  Няма нищо по-порочно от безплатното!

 53. 53 Профил на ivanush
  ivanush
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Да се предложи и премахването на лепенката за годишен преглед на предното стъкло, както и тази за ГО. Това са архаизми и абсолютно ненужни в днешно време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK