Ремонтите спират за голямото пътуване, всички камери на полицията ще са на пътя

Ремонтите спират за голямото пътуване, всички камери на полицията ще са на пътя

© Георги ПауновскиПовечето ремонти по републиканските пътища ще спрат в дните преди и по време на великденските и гергьовденските празници, за да се облекчи трафикът, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От "Пътна полиция" уточниха, че всички камери за скорост ще бъдат в употреба, като ще се правят и проверки за алкохол.
Пътни полицаи ще регулират трафика на ключовите места в големите градове. Очакванията са най-сериозно движение да има днес следобед, утре, както и в понеделник.


Единственото ограничение на автомагистрала заради ремонт е в участъка между пътните възли "Чирпан-изток" и "Стара Загора" на "Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.


Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел "Чирпан-изток" на "Тракия" и използват стария път, като се включват в магистралата на детелината за Димитровград. Обходният маршрут е с дължина над 30 километра и по трасето има много неравности. В пиковите часове са възможни задръствания.


Обходните маршрути на най-натоварените трасета
Като алтернатива може да се използва Подбалканският път - изцяло или частично. Най-удобният вариант за пътуващите в посока Бургас, за да се избегнат завоите преди Сопот и Карлово, е да се ползва магистрала "Тракия" до разклона за село Труд. Включването на Подбалканския път е след Карлово. Връщането на магистралата може да стане при Стара Загора, Нова Загора, Сливен или Ямбол.


Не е излишно при пътуванията по празниците да се използват навигации с данни за трафика в реално време (Google maps, Waze и др.), които могат да препоръчат най-оптималния маршрут.


При задръствания на "Хемус" в посока Монтана и Видин като алтернативни маршрути могат да се ползват проходът "Петрохан" и пътят през Искърското дефиле.


Алтернативен маршрут за излизащите от София през Владая е магистрала "Струма", където ремонтите дейности са спрени.


За улеснение на пътуващите към едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора, на 1 май, 2 май и 6 май се спират взривните и ремонтните дейности по третокласния път Югово - Лъки.


От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение.


За това нарушение е предвидена и сериозна санкция - 1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца. Когато нарушението е извършено повторно, се дължат 400 лева глоба, а свидетелството за управление се взима за половин година.


Добре е, преди да се потегли на път, да са платени всички глоби по връчени наказателни постановления. Пътните полицаи са оборудвани с таблети и лесно установяват такива случаи, а провинилите се трябва да намерят правоспособен водач, който да придвижи автомобила им до избрано до тях място в срок от 12 часа, след налагане на санкцията. Книжката се връща при заплащане на глобите, а колата може да се регистрира отново половин година след неприятната случка.


Въпреки че тази практика https://www.dnevnik.bg/skorost/2021/03/23/4188981_otnemaneto_na_knijka_i_spiraneto_na_kola_ot_dvijenie/1619677234e7914283dfbb65c84d12c5e33c8e0aad/" target="_blank">беше обявена за противоконституционна, от "Пътна полиция" не са съобщили, че прекратяват налагането на тази санкция, заложена в Закона за движение по пътищата. Всеки може да провери дали има невръчени глоби, които биха му били дадени при спиране на пътя, на сайта на МВР. Справка може да се направи по ЕГН и номер на книжка https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index" style= "box-sizing: inherit; color: rgb(3, 155, 229); text-decoration-line: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent;Times New Roman"> тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK