Ремонти по всички магистрали съпътстват голямото пътуване за Коледа

Ремонти по всички магистрали съпътстват голямото пътуване за Коледа

© Георги КожухаровПо всяка от магистралите в страната има по едно място в ремонт, където движението се извършва само в едно от платната и за двете посоки. В днешния ден, когато трафикът ще е засилен заради предстоящите коледни и новогодишни празници, това създава предпоставки за сериозни задръствания.


От пътна полиция уточниха, че най-интензивно ще е движението днес, утре и на 31 декември. На магистрала "Хемус" критичен остава участъкът при тунел "Ечемишка". Там и за двете посоки се използва тръбата в посока Варна, като стеснението е от километър 39 до километър 45. Срокът за ремонта е 29 април 2022 година.


Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да използват като алтернатива на "Хемус" прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле.
На магистрала "Тракия" движението се осъществява само в една от лентите и в двете посоки в област Стара Загора (от километър 208 до километър 229). Там ремонтът ще продължи до 24 декември. При проблеми на "Тракия" алтернатива е Подбалканският път.


На магистрала "Струма" все още не може да се ползва лентата в посока ГКПП Кулата, в която стана катастрофата с автобуса от Северна Македония преди месец. Движението от пътен възел "Боснек" до пътен възел "Старо село" се осъществява двупосочно в платното в посока София. Тази организация се очаква да продължи до 31 декември 2021 година.


Временно се ограничава движението в дясното платно в посока Благоевград и между километри 23 и 24 на "Струма". Движението се пренасочва двупосочно в лявото платно в посока София. За пътуващите в посоката с по-натоварено движение (за днес и утре това е ГКПП Кулата) има две ленти, докато в обратното посока тя е една.


На магистрала "Марица" движението в участъка Свиленград - ГКПП Капитан Андреево (от км 99 до км 109) +800 в платното посока Пловдив е ограничено поради извършването на ремонтни дейности. Движението се осъществява в платното в посока ГКПП Капитан Андреево. Ремонтът там ще продължи до 30 юни 2022 г.


Почти на всички магистрали има участъци с ограничение на скоростта, които са любимо място за контрол на пътните полицаи. На "Тракия" това е районът на пътен възел "Мухово", където заради повреден мост има ограничение от 70 км/ч.


На "Струма" трябва внимателно да се следят табелите, тъй като преди няколко моста има ограничение от 100 км/ч.


Пътната полиция е накрак


Предвид очаквания интензивен трафик от Пътна полиция са предприели всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемното придвижване, увериха днес от службата. Мобилизирани са и допълнителни екипи. В дните с най-сериозен трафик полицаите ще подпомагат и регулират движението на входно-изходните пътища в големите градове.


Предвидено е да има и полицейски автомобили в транспортния поток, чиято задача, ще е да "извеждат от трафика" шофьорите с неадекватни действия и рисково шофиране, Отправен беше призив и към пътуващите да подават сигнали за такива водачи на тел. 112, като обещанието е, че на тях ще се реагира.


Ремонти по всички магистрали съпътстват голямото пътуване за Коледа

© Цветелина Белутова, Капитал


В дните с по-спокоен трафик акцентът в работата на пътната полиция ще е контролът върху скоростните режими и шофирането след употреба на алкохол или наркотици.


От МВР припомниха, че практиката за отнемане на книжката и свалянето на номерата за връчени, но неплатени глоби, не е отменена. Пътните полицаи са оборудвани с таблети и лесно установяват такива случаи, а провинилите се трябва да намерят правоспособен водач, който да придвижи автомобила им до избрано до тях място в срок от 12 часа след налагане на санкцията. Книжката се връща при заплащане на глобите, а колата може да се регистрира отново половин година след неприятната случка.


За шофиране в аварийната лента на магистрала санкцията е глоба 1000 лева и три месеца без книжка. Размерът на останалите глоби можете да видите тук.


Полезните приложения


Въпреки обещанията за добра организация изненади по пътищата не са изключени, като навременната информация е ключова за избягване на тапи и проблемни участъци. Особено полезни в този смисъл са няколко приложения за смартфони.


Google maps например предлага по няколко маршрута до крайната спирка, като посочва време на пътуване на база актуалния трафик. Добре е приложението да се държи под око и при самото пътуване, тъй като може да предупреди за възникнал по трасето проблем.


Waze е друга полезна апликация, която наред с данни на трафика, на базата на които избира най-бърз маршрут, предупреждава за патрули на Пътна полиция, катастрофи, опасности на пътя и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK