Пътната агенция предлага връщане на забраната за движението на камионите в пиковите часове

Пътната агенция предлага връщане на забраната за движението на камионите в пиковите часове

© Георги Пауновски

Агенция "Пътна инфраструктура" предлага през лятото да се върне забраната за движение на камиони с обща маса над 12 това по най-натоварените участъци от автомагистралите "Тракия", "Струма" и "Марица", както и по пътищата Благоевград - Кресна, Русе - Бяла и Варна до Бургас.


Искането е ограничението да е факт в периода от 15 юни до 11 септември, в петък от 16 до 20 часа и в неделя от 17 до 21 часа в направленията, по които трафикът е натоварен. Тоест в петък вечер да не се движат тирове в посока към морето, а в неделя от морето към София.


Както и преди изключения ще се правят за товарните автомобили, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.




Целта е повишаване безопасността на движение и пропускливостта в дните петък и неделя, когато много хора тръгват на път. Ограниченията се налагат с проект на заповед пуснат за обществено обсъждане, която е изпратена за становища на всички браншови организации на превозвачите.


До избухването на епидемията от COVID-19 подобни ограничения имаше всеки петък и неделя. Те обаче бяха отменени, за да се осигурят т.нар. "Зелени коридори" за преминаване през страната с цел намаляване на рисковете от разпространение на болестта.


Къде ще са ограниченията:


АМ "Тракия" - петък от 16 до 20 час в участъка от София до Пловдив, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в отсечката Пловдив - София;


АМ "Струма" - в петък от 16 ч. до 20 ч. в участъка от пътен възел "Благоевград - Север" до Симитли, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в участъка от Сандански до Кресна;


АМ "Марица" - само в неделя от 17 ч. до 21 ч. за пътуващите от Харманли към АМ "Тракия".


От 15 юни до 11 септември 2022 г. в петък от 16 ч. до 20 ч. и в неделя от 17 ч. до 21 ч. в двете посоки ще се спира движението на МПС над 12 тона по следните три отсечки от републиканската пътна мрежа: Благоевград - Кресна, Русе - Бяла и Варна до Бургас.