Асоциация предлага с В категория да се карат мотоциклети до 125 кубика

Асоциация предлага с В категория да се карат мотоциклети до 125 кубика

© Велко АнгеловАсоциацията на автомобилните производители и техните официални представители в България (ААП) предлагат всички, които имат В категория, даваща им право да карат лек автомобил и мотопед с обем на двигателя до 50 кубика, да могат да управляват мотоциклети с обем на двигателя до 125 кубика и мощност до 15 конски сили. Сега за всяко двуколесно или триколесно превозно средство над 50 кубика е нужно да се изкара специална категория - А1.


От ААП предлагат промяната да се запише в Закона за движение по пътищата, за който в момента на обществено обсъждане са поставени куп нови моменти (повече за тях тук).


От ААП отбелязват, че получаването на правото да се кара по-мощен мотор трябва да е обвързано с възрастта - минимум 21 години. Като аргумент се посочва, че европейското законодателства дава такава възможност, а подобен регламент има в Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Португалия, Австрия, Чехия, Естония, Финландия, Италия, Норвегия, Португалия, Румъния, Швеция, Словения, Обединеното кралство, Белгия и Франция.
От ААП подчертават, че подобна промяна ще даде възможност за разширяване употребата на двуколесни моторни превозни средства, което ще спомогне за облекчаване на трафика и паркирането в големите градове и ще доведе до намаляване замърсяването на околната среда.


Другото предложение на ААП е свързано с лекотоварните електрически превозни средства. Иска се, когато моторното превозно средства използва алтернативно гориво, с категория В да може да се кара такова с тегло и над 3500 кг, но не повече от 4250 кг.


Мотивът за тази промяна е, че електрическите лекотоварните автомобили често излизат извън посочената сега рамка (3.5 тона) просто защото теглото на задвижващата система е по-голямо в сравнение със задвижващата система на превозно средство със същите размери, което е оборудвано с конвенционален двигател с вътрешно горене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK