Как може да се помогне на полицията срещу опасните шофьори на пътя

Как може да се помогне на полицията срещу опасните шофьори на пътя

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Държавата обяви война на шофьорите, сядащи зад волана след употребата на алкохол и наркотици, а министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков призова гражданите да помогнат на полицията, като подават сигнали за водачи с неадекватно поведение. Един от първите, задържани от полицията за шофиране пиян и дрогиран след сигнал до органите на реда, се оказа доведеният брат на Георги Семерджиев, който, с предизвиканата от него тежка катастрофа с две жертви даде повод да започне полицейската операция.


Логичният въпрос е как могат гражданите да помогнат на полицията в залавянето на опасните водачи на пътя. Най-лесният вариант това да стане е през телефона за спешни случаи 112. Обаждането е безплатно.


Има няколко важни условия обаче, за да бъде сигналът максимално ефективен. Първото условие е детайлно съобщаване на локацията. Трябва да се има предвид, че често операторите на 112, които приемат обаждания от цялата страна, нямат представа къде се намира обаждащият се. Така че съобщаването просто име на улица, не върши работа. Важно е да се съобщи град, място и какво се случва.
Как може да се помогне на полицията срещу опасните шофьори на пътя

© Анелия Николова


Ако става въпрос за автомобил, чийто водач шофира неадекватно и опасно, е хубаво да се дадат данни за марка, модел и цвят на колата, и евентуално регистрационен номер. Нормална практика е операторът да поиска името на подаващия сигнала, което се прави, за да се намали възможността за подаване на фалшиви сигнали. Обичайно сигналът се предава на съответното областно управление на полицията, на чиято територия е нарушението.


След това той се предава до най-близкия до мястото патрул. Органите на реда получават името и телефонния номер на обадилия се, като честа практика е те да му се обадят за подробности, ако такива са необходими. Системата невинаги работи перфектно, тъй като покритието на страната с патрули не е чак толкова добро. И все пак си струва да се опита. Важно е да се знае, че името на подалия сигнала не се разкрива. Няма и санкция, ако при спирането на колата, обект на обаждането не бъде открито нищо нередно. Разбира се, освен ако не става дума за фалшив сигнал.


Недостатък на подаване на сигнал през тел. 112 е, че обадилият се няма представа какво е последвало от неговия сигнал. Не така стоят нещата, ако такъв се подаде в някое от районните управления на полицията. Процедурата обаче е свързана с попълване на документи, представяне на доказателства и като цяло е по-малко ефективна.


От няколко години вариант за подаване на сигнали за нарушения на пътя е и платформата "Гражданите". През нея до контролните органи могат да стигнат снимки, доказващи нарушения, като неправилно изпреварване, минаване на червено, неправилно паркиране и т.н. Преди две години сигнал през платформата доведе до санкциониране на треньора на баскетболния "Левски" Тити Папазов. Той получи акт за минаване на червено, като при явяването в столичната пътна полиция, за да си получи наказателното постановление за нарушението, на Папазов бяха връчени общо 13 фиша за 3200 лева.


"Дневник" призовава читателите да изпращат сигнали до редакцията за това какво се е случило след техни сигнали до тел. 112 на [email protected] или във форума под статията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK