Какво означава подготвен за зимата автомобил

Предизвикателствата на зимата се посрещат по-лесно с добре подготвен автомобил.

© Юлия Лазарова

Предизвикателствата на зимата се посрещат по-лесно с добре подготвен автомобил.Макар и малко колебливо зимата се готви да влезе във владенията си. Безспорно това е сезонът, поставящ най-сериозни предизвикателства към шофьорите и техните автомобили. За това как трябва да действат водачите в тези условия ще разкажем друг път, но ключово за безаварийното пътуване през зимата е подготовката на кола.


Разбира се, първото условия, за да тръгнете на път през зимата е влизането в автомобила. За целта е хубаво уплътненията на вратите да се намажат с течен парафин или специален препарат, който ги предпазва от замръзване. Работа върши и минаване с гъбичка за лъскане на обувки. Ако колата се отваря с ключ, ключалките трябва да се обработят с препарат против замръзване.


На първо място, разбира се, е нужно автомобилът да е с подходящи за сезона гуми. В закона няма изискване те да са зимни, като условието е, ако са зимни, да са с грайфер до 1.6 мм, а ако са всесезонни или летни трябва да са с поне 4 мм протектор. Каква е разликата между различните видове гуми, можете да видите тук.


Видимостта преди всичко
Ключово е още преди първите минусови температури течността за чистачки да се смени със зимна, тъй като при замръзването им в системата, размразяването е трудно и при пътуване в сняг и киша, проблемите с видимостта ще са сериозни. Добре е да се купи зимна течност с една идея по-висока температура на замръзване или при забъркването от концентрат да е с издръжливост дори до минус 30 градуса, за да е сигурно, че проблем през зимата няма да има. Разбира се, изправността на измиващата система също трябва да се види.


Изправните светлини и чистачки осигуряват видимостта.

© Юлия Лазарова

Изправните светлини и чистачки осигуряват видимостта.


Хубаво е да се сменят и чистачките, гумите на които обичайно са с влошени качествата след десетките дни излагане на силното лятно слънце.


Проверката на светлините е друг ключов момент. Специално за фаровете е добре да се види в сервиз дали те осветяват зоните, които трябва.


Важно за този сезон е да се провери състоянието на антифриза - не само неговото количество и температура на замръзване, но и качества. В автомобилите се слага два вида антифриз червен и син, като те се сменят съответно на четири и две години.


В него може да се добави и специален препарат, който гарантира загряване на автомобила 50% по-бързо. Инспекция на парното е следващата стъпка.


Един от компонентите в автомобила, който страда най-много от студа е акумулаторът. Не е лошо преди зимата той да се зареди. Ако автомобилът не се кара дълго време е хубаво той да се сваля и да се държи на топло в гаража или у дома. Добре е в багажника да се намира комплект кабели за подаване на ток, който гарантира запалване с помощта на колега, ако акумулаторът внезапно "умре".


Съдържанието на багажника


При положение, че често се пътува извън града и особено, ако се минават планински проходи, добре е в багажника да има вериги. Всички, които нямат опит в слагането им, е хубаво да направят тренировки на топло и сухо място - в гаража или подземния паркинг на някой мол, за да се стигне до автоматизиране на процеса и бързо поставяне при нужда. Най-лесни за ползване са текстилните вериги, има и т.нар. течни - спрей, който се нанася върху гумата, но ползите от тях са спорни.


През зимата е добре резервоарът да е винаги поне наполовина пълен, за да се осигури топлината в колата в случай на задръстване.

© Анелия Николова

През зимата е добре резервоарът да е винаги поне наполовина пълен, за да се осигури топлината в колата в случай на задръстване.


Хубаво е в багажника на колата през зимата да има въже за теглене, лопата, топлите ръкавици и светлоотразителни жилетки. Храната, водата, одеалата или дебелите дрехи не са задължителни, но е добре да се намират, за всеки случай при дълъг път. Зарядно за телефон и външна батерия за него също е добре да са на разположение.


При пътуване през зимата е важно в резервоара винаги да има достатъчно гориво, поне над половината, така че ако колата закъса някъде, да е осигурена топлината на хората вътре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK