Най-важното за пътуването в снега

Най-важното за пътуването в снега

© АПИЗимата тази година не е много убедителна, но ако се вярва на синоптиците в следващите дни се очакват снеговалежи и силни ветрове. Значителни по количество ще са валежите в Северна България и планините, където ще има условия за виелици и навявания. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна за днес.


При това положение пътуването си е предизвикателство, което е добре да се предприема само, ако наистина е нужно.


Тук са събрани няколко съвета от МВР и експерти по-безопасно шофиране, който могат да намалят рискът от неприятни инциденти.
Що е то подготвен автомобил


Безопасното пътуване през зимата започва още преди потеглянето. Задължително условие е колата да е обута със зимни гуми, с дълбочина на протектора поне 4 мм и не по-стари от пет години.

Елементарен тест за това дали грайферът на гумата е достатъчен за движение през зимата. Прави се с монета от две лева, като бордът трябва да покрива белия ринг.

© Nokian Tyres

Елементарен тест за това дали грайферът на гумата е достатъчен за движение през зимата. Прави се с монета от две лева, като бордът трябва да покрива белия ринг.


Добре е в багажника да има вериги. Ако нямате опит в слагането им, направете тренировки на топло и сухо място - в гаража или подземния паркинг на някой мол, за да автоматизирате процеса.


Въжето за теглене, лопатата, топлите ръкавици и светлоотразителните жилетки също трябва да намерят място в колата. Храната, водата, одеалата или дебелите дрехи не са задължителни, но е добре да се намират, за всеки случай. (още за подготовката на колата вижте тук).


Преди потегляне е задължително да се провери нивото на охладителната течност, маслото, течността за чистачки, спирачната течност. Вижте дали работят всички светлини и доколко чистачките чистят добре. Проверка на работата на вентилацията също е полезна.


На пътя


По възможност е хубаво да се пътува по светло. Най-добре след като вече не вали.


Азбучна истина е през зимата колата да се зарежда по-често, още при спадането на нивото на горивото на половина. Така дори да се попадне в огромно задръстване или пътна блокада, ще е сигурно, че пътуващите в колата ще са на топло.


Добра стратегия е шофирането след снегорините, на разумна дистанция, разбира се.

© МВР

Добра стратегия е шофирането след снегорините, на разумна дистанция, разбира се.


Изборът на маршрут е много важен, като за предпочитане са първокласните пътища и магистралите, които се почистват от снегонавяванията с предимство. Пътната обстановка може да се следи по радиото, на сайта на АПИ или на дежурния телефон на пътната агенция 0700 13020. Използването на програма за навигация с данни за трафика в реално време като Google Maps, също е силно препоръчително.


Ако пътната обстановка се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място, съветват от МВР.


Ключово условие за безопасното пътуване през зимата е скоростта. Трябва да се има предвид, че дори на почистен път, е възможно да се попадне на участък с лед или сняг. Особено опасни за сенчестите и усойните места, мостовете и виадуктите.


Самото шофиране трябва да става плавно, без резки движение с волана, без рязко натискане на спирачката и газта. Какви са потенциалните рискове при шофиране на сняг и лед вижте във видеото.


При образуване на колони и задръствания, е добре да се спира на дистанция, която позволява изтеглянето. На магистрала не трябва да се спира в аварийната лента. Шофирането в нея може да бъде санкционирана с глоба от 1000 лева и взимане на книжката.


При положение, че попаднете в неподвижна колона в тунел е важно да се загаси двигателят и да се затворят плътно прозорците, като се спре притокът на въздух отвън.


При положение, че закъсате и има риск колата ви да бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила, като антената на покрива е подходящо място. Така спасителните екипи ще ви открият по-лесно.


Ако край колата има сняг и в купето усетите миризма на отработени газове, загасете двигателя, за да не се стигне до задушаване.


Когато колата е в подобна ситуация, има опасност отработените газове да влязат в купето и да доведат до задушаване на хората вътре.

© МВР

Когато колата е в подобна ситуация, има опасност отработените газове да влязат в купето и да доведат до задушаване на хората вътре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK