Субсидия от 5000 евро за електромобили и отпадане на ДДС за тях искат от асоциацията на автомобилните вносители

В страната вече има над 100 зарядни станции за автомобили, част от които безплатни.

© Георги Пауновски

В страната вече има над 100 зарядни станции за автомобили, част от които безплатни.Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) настоява държавата да въведе субсидия от 5000 евро за електромобил и 2500 евро за плъгин хибриден модел, съобщи днес на пресконференцията за Автосалон София 2017 изпълнителният директор на организацията Татяна Груева. Друго искане е за колите на ток да не се плаща ДДС, което ще намали цената им с 20%. В същото време електромобилите са с 60-70% по-скъпи от модел със същите размери и оборудване, но с традиционен двигател.


Груева уточни, че исканията са представени на работната група в Министерството на икономиката, която разработва стратегия за стимулиране на продажбите и употребата на екологични превозни средства. Изпълнителният директор на ААП обаче уточни, че от финансовото министерство "избягват да присъстват" на срещите по темата.


За момента единственият бонус за собствениците на електромобили е, че не плащат местен данък, който обаче е символичен. Освен това в София, Пловдив и още няколко града колите на ток могат да паркират безплатно в зоните за платено паркиране.
Според члена на УС на ААП и ръководител на представителството на "Киа" в България Храбрин Иванчев в момента в България се движат около 500 изцяло електрически превозни средства. Хибридите са около 1500.


От асоциацията настояват и за кардинална промяна в данъчното законодателство, като се въведе правилото "замърсителят плаща". Сега данъкът се формира от цената на колата и нейната мощност, като собствениците на нови коли са ощетени.


В същото време данните на КАТ сочат, че в България едва 5% от регистрираните коли са на възраст до пет години. Почти 70 на сто пък са произведени преди повече от 15 години. Средната възраст на автопарка е 18 години.


Председателят на управителния съвет на ААП Александър Миланов обяви, че от 1993 година насам членовете на асоциацията са инвестирали около 700 млн. лева в страната и дават работа на над 7000 души. За този период те имат и оборот от над 33 млрд. лева, което превръща фирмите от сектора в сериозен фактор за икономиката.


В Румъния от тази година купувачите на електромобил могат да разчитат на държавна помощ от 10 000 евро, а тези, предпочели плъгин хибрид, получават 4400 евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK