"Опел" ще имат електрически версии на всичките си модели до 2024 година

Главният изпълнителен директор на "Опел/Воксъл" Михаел Лошелер.

© Reuters

Главният изпълнителен директор на "Опел/Воксъл" Михаел Лошелер.Точно 100 дни след приключването на сделката с ПСА Пежо Ситроен "Опел/Воксъл" представи визията си за своето бъдеще. Планът е кръстен PACE! и има за цел да възстанови финансовите основи и да засили растежа на компанията.


Общите разработки ще позволят на автомобилния концерн да спести 1.1 милиарда евро до 2020 година и 1.7 милиарда до 2026 г. Имайки пълен достъп до технологиите на групата ПСА, "Опел/Воксъл" ще стане лидер по ниски емисии на въглероден двуокис в Европа, посочи главният изпълнителен директор на германско-британската компания Михаел Лошелер.


Плановете на "Опел/Воксъл" са към 2024 година всички модели на концерна да имат електрически или плъг-ин хибридни версии. Още до 2020 година ще се появят четири модела с електрически двигатели, включително хибридно изпълнение на "Опел Грандленд Екс" и "Корса" на ток.
Планът предвижда "Опел/Воксъл" да увеличи своята конкурентоспособност, като до 2020 година намали със 700 евро разходите за изработката на всеки автомобил. Освен това се предвижда увеличаване с 10% на ефективността на разходите за маркетинг. Крайният резултат би трябвало да бъде излизане на печалба до 2020 година.


От двигатели и трансмисии на "Дженерал мотърс" към такива на "Пежо"


Предвижда се "Опел/Воксъл" да използва в своите модели две от платформите на Групата ПСА, при девет платформи сега. Предстои и плавно преминаване от двигатели и скоростни кутии на "Дженерал мотърс" към такива на френската група. "Оптимизирането на архитектурите и семействата от двигателни значително ще намали сложността на разработките и производството, което ще създаде мащабни ефекти и синергии, допринасящи за общата рентабилност," заяви Лошелер.


Той подчерта, че част от плана е запазване на всички заводи на "Опел/Воксъл" и минимални съкращения на работни места. Необходимите съкращения на цените на труда щели да се постигнат чрез мерки като иновативни концепции за работното време, доброволни програми и схеми за ранно пенсиониране.


По един нов модел на година


Предвижда се всички нови автомобили на "Опел/Воксъл" да бъдат инженерно създадени в Рюселсхайм, който ще бъде превърнат в глобален компетентен център на цялата група ПСА.


Плановете са "Опел/Воксъл" да пуска по един нов модел на година, като през следващата ще се появи новият "Комбо", а през 2019 година ще дебютира новата "Корса". Предвижда се германско-английският клон на ПСА да навлезе на повече от 20 нови пазара до 2022 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK