Великобритания планира от 2021 година да разреши автономни автомобили по пътищата

САЩ в момента са в първите редици на страните, в които се тестват автономни автомобили.

© Волво

САЩ в момента са в първите редици на страните, в които се тестват автономни автомобили.Великобритания планира от 2021 година да разреши по пътищата на страната да се движат автономни автомобили, без водач зад волана, съобщи министърът на финансите на страната Филип Хамънд. Целта е да се превърне Обединеното кралство в предпочитан център за разработка и тестове на подобни превозни средства.


Новината идва седмица след като "Ягуар", "Форд" и "Тата мотърс" обявиха, че започват във Великобритания тестове на автономни автомобили. В тях обаче задължително ще има човек зад волана, който да поеме контрола при някакъв проблем.


Разрешението за движение на коли без водач ще стане с промени в Закона за движение по пътищата (Road Traffic Act). С тази стъпка Великобритания ще се опита да застигне САЩ и Сингапур, които са сред лидерите по отношение на тестовете на автономни коли по техните пътища.


В бюджета на Великобритания за следващата година също се очаква да има новости, свързани с автомобилите - заделени 400 млн. лири за стимулиране на изграждането на зарядни станции за електромобили, 100 милиона лири за стимулиране на покупките на екологични чисти превозни средства, повишаване на ДДС за дизела или дори повишаване на данъците на собствениците на дизелови коли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK