Продажбите на коли в Европа скочиха с над 30% през август заради нов регламент

Продажбите на коли в Европа скочиха с над 30% през август заради нов регламент

© ReutersПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС скочиха с 31.2% през август, като достигнаха 1.1 млн. бройки, сочат данните на Асоциацията на производителите в Европа (АСЕА). Ръстът е нетипичен за един от най-слабите за търговците месеци, но обяснението е във влязлото от 1 септември задължение всички продавани коли да са тествани с новия цикъл за разхода на гориво, известен като WLTP.


Това е накарало производителите и търговците да пуснат с голяма отстъпка в цената през август автомобилите на склад, които не са тествани по него. За България през август ръстът в продажбите е 23.2%, а сделките са 2887.


За първите осем месеца на годината търсенето на нови коли в страните от ЕС се е повишило с 6.1% до 10.8 милиона бройки. От големите пазари ръст има в Испания (+14.6%), Франция (+8.9%) и Германия (+6.4%), а спад в Италия (‐0.1%) и Великобритания (‐4.2%).


В България от януари до август включително са купени 23 685 нови леки коли. Това е ръст от 21.1%, което е пети най-висок резултат в Европа. Лидери по този показател са Румъния (+47.2%), Литва (+ 32.2%) и Унгария (+31%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK